Beyaz saç için doğal çözüm var mı?
- Ceviz kabukları 8 dakika boyunca kaynatılır.
- Ceviz kabukları rengini suya bırakacaktır.
- 15 günde bir saçlar ceviz kabuğu suyuyla durulanır.
- Yeni çıkan saçlarınızı da etkileyen bu doğal çözüm, düzenli olarak uygulanmalıdır.
Beyaz saçlar siyahlaşır mı?
Beyaz Saçlara Çözüm: Beyaz Saç Tekrar Siyahlaşır mı? | Saç Bakım Güzellik İnsanlar yaşlandıkça saç renginin değişmesi son derece normal. Ancak beyaz saç, hayatın hemen her döneminde ortaya çıkabilir.20’li yaşların başındaki gençler bile saç tellerinin arasında beyazları fark edebilir. Eğer saç tellerinizin arasında birkaç beyaz saç gördüğünüz için endişeleniyorsanız orijinal saç renginizi korumak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz.
Yeterince vitamin alın. B vitaminleri, özellikle B-12 ve biotin, D vitamini, E vitamini, A vitamini saçlarınızı sağlıklı tutan vitaminlerden bazıları. Bunları sağlıklı bir diyetle alabileceğiniz gibi doktor önerisiyle takviye yoluyla da kazanabilirsiniz. Yeterince mineral alın. Sağlıklı saçlar için önemli minerallerden bazıları: Çinko, demir, magnezyum, selenyum, bakır Sigara içmeyin. Sigara kullanımı saç köklerine zarar verebilir. Saçlarınızı bir şapka veya örtü ile güneş hasarından koruyun. Saçlarınızı sert bir şekilde tarama, aşırı ısı ile şekillendirme, renk açma gibi kimyasal işlemlere karşı koruyun.
Ayrıca beyaz saçlara bitkisel çözüm konusunda başvurulabilecek bazı bilinen yöntemler mevcut. Elbette hiçbiri kanıtlanmış ve kesin yöntemler değil. Yine de saç sağlığını geliştirmek için denemek isteyebilirsiniz:
Hindistan cevizi yağı: Her gün, yatmadan önce hindistan cevizi yağını saçınıza ve saç derinize masaj yaparak uygulayın. Ertesi sabah saçınızı her zamanki gibi yıkayın. Zencefil: Her gün 1 yemek kaşığı balla karıştırılmış bir çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil yiyin. Çörek otu: Grileşme sürecini yavaşlatmak ve tersine çevirmek için haftada iki- üç kez bir çorba kaşığı çörek otu tüketin.
Son olarak yazımız ilginizi çekebilir. Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir. Benzer şekilde erken beyazlayan saçların nedeni diyet ve vitamin eksiklikleri olduğunda, bunları düzeltmenin de sorunu tersine çevirebileceği veya kötüleşmesini önleyebileceği söyleniyor.
Beyazlayan saçlar eski haline döner mi?
Beyazlayan saçların eski rengine dönmesi mümkün mü? Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
- Stresten saçlarım bembeyaz oldu, üzüntüden bir gecede saçlarım ağardı” diyen insanlara hepimiz şahit olmuşuzdur.
- Doğal yaşlanma süreci ve genetiğimizin etkisi ile 30’lu yaşlarımızdan itibaren saçlarımız beyazlamaya başlıyor.
- Ancak bu süreçte stresin de saçların beyazlamasında etkili olduğu düşünülüyor ve bu konuda pek çok araştırma yapılıyor.
Bu araştırmalardan biri de Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Columbia Üniversitesi tarafından yapıldı ve beyazlayan saçların boyamadan eski doğal rengine dönmesinin mümkün olduğu ortaya koyuldu. “Doğal yeniden pigmentasyon” kanıtı bulmak için yapılan bu çalışmada araştırmacılar, saçların beyazlamasının stres ve yaş ile bağlantısını bulabilmek için bir bilgisayar modeli oluşturdu.
- Araştırma kapsamında öncelikli olarak herhangi bir saç telinin belli bir dönemde gri mi, beyaz mı yoksa renkli mi olduğunu gösteren 323 protein belirlendi.7 kadın ve 7 erkekten oluşan katılımcıların orijinal saçları çalışma kapsamında analiz edildi.
- Araştırmaya göre saçlardaki renk değişiminin stresle alakalı olduğunu gösteren bazı bulgulara rastlandı.
Araştırma ekibinden Dr. Martin Picard, “Katılımcılardan biri tatile gitti ve bu süre zarfında 5 saç telinin renginin yeniden koyulaştığını gördük” dedi. Stresi azaltmak ve tatile çıkmak, beyazlayan saçların rengini eski haline döndürmüştü. Ancak araştırmacılar, saçın yeniden orijinal rengine dönmesinin sadece belirli yaşlarda görüldüğünün, saçın grileşmeden önce bir eşiğe ulaşması gerektiğinin, zaten beyaz renkli çıkan saçın ise renginin değişemeyeceğinin altını çiziyor.
Orta yaşlarda, biyolojimiz ve stres gibi diğer etkenler saçların renginin beyazlamasına neden oluyor. Çalışmanın baş yazarı Rosenberg, araştırmanın sonuçlarına göre 40 yaş üzerinde herhangi bir değişiklik olmadığını, ileri yaşlarda saçları yıllardır beyaz olan birinin stresini azaltmasının eski saç rengine kavuşması için yeterli olmayacağını söylüyor.
Geçtiğimiz yıllarda da Sao Paolo ve Harvard Üniversitelerinden araştırmacıların saç beyazlaması ile ilgili benzer çalışmaları Nature dergisinde yayımlandı. Harvard Üniversitesi araştırmacısı Prof. Ya-Cieh Hsu “Saç ve ciltteki değişimlerinin en büyük sorumlusunun stres olduğundan artık eminiz” sözleri ile stres faktörünün önemli olduğunu söyledi.
- Araştırma doğrultusunda acı yaşayan farelerin vücutlarında salgılanan adrenalin ve kortizol, sinir sistemlerini etkileyerek şiddetli strese, kalplerinin daha hızlı atmasına ve tansiyonlarının yükselmesine sebep oluyor.
- Bu durum, saç köklerinde oluşan melanin hormonunu etkileyerek saç köklerinin azalmasında artışa yol açıyor.
Prof. Hsu, araştırma bulgularının stresin zarar verici etkisinin, tahmin edilenden daha fazla olduğunu gösterdiğini söylüyor. Başka bir deneyde ise araştırmacılar bu değişimi farelere yüksek tansiyon hastaları için kullanılan, aşırı duyarlılığı engelleyen bazı ilaçlar verdiklerinde saçta oluşan değişimlerin engellendiğini gözlemlediler.
- Peki stres saçları nasıl beyazlatıyor?
- Beyazlayan saçlar boyamadan eski rengine dönebilir mı?
- Stresin saç beyazlamasında rolü çok mu büyük?
Yapılan bu araştırmaların sonuçlarını Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Numan Konuk, Dermatolog Doç. Dr. Zekayi Kutlubay ve Yasemin Fatih Amato ile konuştuk. Zekayi Kutlubay, saç kökündeki renk veren pigment (melanin) üretim kapasitesinin ve melanin miktarındaki azalma ya da yok olmanın saçlarda beyazlamaya neden olduğunu, yaş ilerledikçe vücuttaki melanin üretimi azaldığını söylüyor.
- Saçın beyazlaşması, yaşlılık belirtisi olarak algılandığından, erken beyazlama estetik kaygılar nedeni ile kişiyi psikolojik olarak da sıkıntıya sokabilir” diyor.
- Utlubay, saçların erken beyazlaşmasının nasıl geliştiğinin henüz tam olarak bilinmediğini fakat genetik yatkınlığın en başta gelen nedenlerden olduğunu belirtiyor.
“Vitiligo hastalığı saç beyazlamasında bir başka faktördür. Diğer sebepler erken yaşlanma bozuklukları, Vitamin B12 eksikliği, tiroid problemleri, atopi yani allerjik yapı, bazı kemoterapi ilaçları ve otoimmün hastalıklardır. Tiroid bezinin az çalışması saç beyazlaması veya saç dökülmesi gibi durumlara yol açabilir. SİGARA İÇENLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR Sigara içenlerde saç beyazlamasının daha sık görüldüğünü vurgulayan Kutlubay, dengesiz ve yetersiz beslenmenin, protein kaybına neden olan kronik hastalıkların da beyazlaşmaya neden olduğunu belirtiyor. Beyaz ırkta saçlarda grileşme ve beyazlaşmaya başlamanın yaş ortalamasını 34 yaş civarında olduğunu söyleyen Kutlubay, “Son zamanlarda birçok bilimsel çalışmada saçların grileşmesinde serbest oksijen radikallerinin etkisi üzerinde durulmuştur.
Saç köklerinde oksidatif stres ultraviyole, çevre kirliliği, psikolojik faktörler ve saçlı deri inflamatuar hastalıklarında da ortaya çıkabilmektedir.” diyor. Bu araştırmada söylendiği gibi beyazlayan saçların rengi geri döner mi? diye sorduğumuzda Kutlubay, “Beyazlaşan saçların eski rengine dönme ihtimali var fakat olasılık düşüktür” yanıtını veriyor ve ekliyor.
“Eğer ki beyazlaşmaya neden olan vitiligo, vitamin eksiklikleri, stres ve depresyon gibi bir durum varsa ve bu sorun tedavi edilirse saçlar eski rengine dönebilir. Sebep ne kadar erken ortadan kaldırılırsa, saçlar o kadar hızlı eski haline döner. Gençlerde daha etkilidir.
- Yasemin Fatih Amato, genç yaşlarda saç kökündeki melanin pigmentlerini yapan hücrelerin sayısının 1000 – 2000/mm2adet civarında olduğunu, zamanla melanin üreten hücre sayısı ve hücrelerin üretiminin azaldığını söylüyor.
- Beyaz saç tellerinin de tıpkı renkli saç telleri gibi esnek ve uzama hızlarının da aynı olduğunu, yani beyazlaşan saçların yapısının değişmediğini, pigment azaldığı zaman gri, pigment yok olduğu zaman beyaza dönen saçların kalitesinin renginden çok yaşlanma belirtileriyle birlikte bozulduğunu belirten Amato, ağır anemi, hipertiroidi, ağır endokrin hastalıklar, beslenme bozukluğu ve kanser hastalarında hızlı beyazlanmanın söz konusu olabileceğini ancak bu olumsuzluklar ortadan kaldırılırsa grileşmeye başlayan saçlarda geriye dönüşün mümkün olacağını söylüyor.
- BEDEN VE RUH SAĞLIĞI BİR ELMANIN İKİ YARISI
Numan Konuk, bu araştırmanın kozmetik amaçlı yapıldığını, Marie Antonette sendromu olarak da bilinen ağır stres karşısında saçların aniden beyazlamasının psikosomatik olgulardan biri olduğunu çünkü beden ve ruh sağlığının bir elmanın yarısı gibi birbirini tamamladığını söylüyor.Yakın zamanda Harvard Üniversitesi araştırmacılarının bu olgunun mekanizması üzerine bir araştırma yaptıklarını belirtiyor ve araştırmanın detaylarını anlatıyor.
Stres sonrasında böbrek üstü bezinden kortizol hormonunun yani adrenalinin salınmasının bütün beden organları üzerine olumsuz etkiler yaptığı bilinmekte idi.Ancak bu araştırmacılar kortizol salınmasını devre dışı bıraktıkları (böbrek üstü bezini çıkartarak) halde saçlardaki beyazlamanın durmadığını tespit ettiler.
Saçlara rengini veren kıl kökündeki pigmentlerin “sempatik sinir sistemi” aracılığı ile her bir kıl folikülüne giderek pigmentleri yenileyen kök hücreleri tükettiğini buldular. İşleyen bu mekanizma sonucunda bu kök hücreler pigment üreteceği yerde pigment depolarını boşaltıcı bir işlev görür hale gelip saçın renklenmesinin önüne geçiyor.
- SAÇI BOYAMAK VE BEYAZ SAÇ TELLERİNİ KOPARMAK BEYAZLARI ÇOĞALTMAZ
- Kutlubay bilinenin aksine saç boyamanın saçların erken beyazlamasına neden olmadığını, bazı uzmanların saç boyalarının içinde bulunan bir takım maddelerin beyazlaşmayı kolaylaştıracağını iddia etseler de; bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek olmadığının altını belirtiyor.
- Yine en sık dile getirilen yanlışlardan biri de beyaz saçları koparmanın tellerini çoğaltacağını düşüncesinin çok yanlış olduğunu söyleyen Kutlubay, koparılan saç telinin diğer saç köklerini etkilemeyeceğini ve bu konuda endişe duymaya gerek olmadığını vurguluyor.
- Kaynak: Daily Mail, BBC News
: Beyazlayan saçların eski rengine dönmesi mümkün mü?
Beyaz saçlardan kurtulmak için ne yapmalıyız?
İki litre suyun içine iki çorba kaşığı çay, iki soğan kabuğu ve üç defne yaprağını koyun ve kaynatın. Demlendikten sonra süzün ve oda sıcaklığına geldikten sonra saç diplerinize karışımı sürün. Her gün düzenli olarak uyguladığınızda saçlarınızdaki beyazların azaldığını göreceksiniz.
Zeytin yağı beyaz saçları döker mi?
Zeytinyağı sayesinde, kuru ve hasarlı saç derisi onarılarak kepek oluşumu engellenmiş olur. Dolayısıyla beyaz saç oluşumu azalır. Saçın nem ihtiyacını sağlayan ve aşırı güneşe bağlı yıpranmaya engel olan zeytinyağı, beyazlaşmaya başlayan saçların doğal rengine dönmesini sağlar.
Beyaz saç neden çok çıkar?
Saç neden beyazlar ? – saç neden beyazlar Sonradan beyazladığını sandığımız saçın aslında temel rengi beyazdır.Saça doğal rengini veren pigmentin adı melanin ‘dir.Bu pigmentin oluşumu daha doğmadan önce başlar. Yaş ilerledikçe vücutta melanin üretimi azalır.Melanin kapasitesi azaldıkça bu durum saçta beyazlamaya sebep olmaktadır.
Ahverengi,kızıl ve siyah saçlar melanin bakımından oldukça zengin saçlardır.Gri saçta çok az miktarda melanin olup,beyaz saçta melanin bulunmamaktadır. Saçın rengi saç tipine,miktarına ve melanin pigmentinin dağılımına bağlıdır. Saçın pigment yapısına etki eden koyu ve açık olmasına sebep olan bazı faktörler vardır.
Bunları sıralayacak olursak ; genetik bozukluklar, kronik stres gibi durumların tetiklediği horman üretimleri,melanin üretimindeki dengesizlikler, kimuyasal maddelere maruziyetler ve iklim şartları sebep olabilir.
Aşırı stres saç beyazlatır mı?
Yapılan yeni bir araştırma aşırı stresin saçların beyazlamasını hızlandırdığını bilimsel olarak doğruladı. Fareler üzerinde yapılan deneylerde strese maruz bırakılan hayvanların kıllarının geri dönülemez bir şekilde beyazladığı ortaya konuldu.
Genç yaşta beyazlayan saç dökülür mü?
HC CARE Erken saç beyazlaması kalıtsal olduğu kadar stres, vitamin eksiklikleri gibi çeşitli faktörlere de bağlıdır. Örnek olarak; folik asit veya B12 vitamini eksikliği saç beyazlamasını hızlandırıcı en önemli etkenler arasında sayılabilir. Hangi sebepten olursa olsun, her insanda erken ya da geç saç beyazlaması görülmesi muhtemeldir.
Ancak pek çoğumuzun duymuş olduğu erken beyazlayan saç dökülmez teorisi ne kadar doğrudur? Erken beyazlayan saçların dökülmesi, saç hakkında doğru bilinen yanlışlardan bir tanesidir. Gerek genetik, gerekse diğer etkenlerden dolayı erken yaşta beyazlayan saçlarda dökülme görülebilir. Nasıl ki saç beyazlamasında pek çok faktör etkili ise, saç dökülmesini tetikleyen de pekçok etken mevcuttur.
Tüm bu etkenlerin bir insanda birarada görülmesi ya da görülmemesi durumlarında ise karşı karşıya kalınan sonuçlar değişim göstermektedir. : HC CARE
Mor şampuan beyaz saçı ne renk yapar?
MOR ŞAMPUAN NEDİR? Hangi Ürünü / Konuyu Arıyorsunuz Eğer saçlarınız sarı/platin ise mor şampuanı mutlaka duymuşsunuzdur. Silver şampuan olarak da geçen mor şampuanlar, açık sarı ve gri saç renklerinin en yakın arkadaşı. Peki,neden? Nedir bu gizemli mor şampuan?
Mor şampuan, gri ve beyaz saçların çok daha canlı, parlak görünmesini sağlar. Ayrıca bu şampunların en çok tercih edilme sebebi ise, sarı saçlardaki istenmeyen turunculukları almasıdır. Böylece saçlar daha küllü, daha güzel bir sarıya dönüşür. Bunu nasıl yapıyor derseniz, onun da cevabını verelim: Mor şampuanın içerisinde mor pigmentler bulunuyor.
Beyazları ne kapatır?
Küllü kumral, sarı ve tonları Sarı ve sarı tonları saç boyaları, saçların daha fazla beyazlamaya başladığı zamanlarda en çok tercih edilen renklerdir. Çünkü özellikle açık sarı ve tonları beyazları kapatma konusunda çok iyi olduğu gibi yeni çıkan beyazları ve dipleri de en az gösterendir.
Stresten beyaz saç çıkar mı?
23 Ocak 2020 Kaynak, Getty Images Bilim insanları stresin saçları nasıl beyazlattığı sorusuna bir yanıt bulduklarını açıkladı. Stresin saçların beyazlamasında etkili olduğu tahmin ediliyor ancak bu beyazlama sürecinin vücutta nasıl oluştuğu bilinmiyordu. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde şans eseri, yoğun stresin deriyi kontrol eden kök hücrelerini ve saç rengini etkilediği görüldü.
- İncelemeler sırasında tüyleri koyu renk olan bir farenin bir kaç hafta içinde tamamen beyaza döndüğü gözlemlendi.
- ABD’li ve Brezilyalı araştırmacılar bu bulguların, yaşlanmayla birlikte oluşan saç dökülmesini önlemede etkili olan ilaçların da geliştirilmesine yardımcı olacağını söylüyor.
- Ailelerin genetik özelliklerine bağlı olarak 30’lu yaşların ortalarındaki insanların saçları beyazlamaya başlayabiliyor.
Asıl olarak doğal yaşlanma süreci ve genlerin etkisi büyük olsa da, stresin de saçların beyazlamasında etkili olduğu düşünülüyor. Ancak bilim dünyası stresin saçları nasıl etkilediğine dair net bir bilgiye sahip değildi. Sao Paolo ve Harvard üniversitelerinden araştırmacıların Nature dergisinde yayımlanan araştırmasında, saçların ağarmasının saç ve saç rengi oluşturmada etkili olan melanin maddesini yaratan melanosit kök hücresine bağlı olduğunu savunuyorlar.