Saç hastalıkları teşhis ve tedavisi dermatolog (cildiye) uzmanları tarafından yapılır.
Contents
Saç dipleri için hangi doktora gidilir?
Saç dökülmesi yaşandığı takdirde dermatoloji uzmanlarına muayene olmak gerekmektedir. Dermatologlar tüm cilt problemlerinin yanı sıra saç sorunlarıyla da ilgilenirler.
Saç dipleri neden kaşınır ve dökülür?
Saç diplerinin kaşınması ve kaşınmaya eşlik eden ağrı hemen hemen her insanın hayatının bir bölümü içerisinde yaşamış olduğu problemlerden bir tanesidir. Saç diplerinin neden acıdığı sorusunun en mantıklı olan cevabı ise saçlarda meydana gelebilen egzama ve farklı deri hastalıkları olabilmektedir.
- Saç diplerinde yanmanın görülmesi, saç diplerinin acıması ve dökülmesi sık sık otaya çıkmaktadır.
- Sizin için saç diplerindeki kaşıntının be ağrının nedenlerini, boyadan ve duştan sonra ensedeki saçların kaşınmasının nedenlerini derledik.
- Saç derisi kaşıntısı, günlük yaşamda sıkça karşılaşılan problemlerden birisidir.
Bu durum sağlığın beraberinde sosyal hayatı da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Saç derisinde hissedilebilen kaşıntı pek çok nedene bağlı olmaktadır. Saç Diplerindeki Kaşıntı ve Acı Neden Olur? Saç diplerindeki acıma ve ağrının en belirgin olan belirtilerinden bir tanesi saç nezlesi olma durumudur.
- Genel olarak saç nezlesi, saç dipleri içerisinde görülen yanma, saç diplerinin acıması veya saç dökülmesi gibi problemleri yanında getirebilmektedir.
- Bu sebeple saç diplerinde kaşıntı ve acıma şikâyetiniz var ise altta yatan sebebi mutlaka araştırılması gerekmektedir.
- Günlük hayatta sık sık karşılaşılan kaşıntı kimi zaman olduğundan daha fazla kişiyi rahatsız etmektedir ve aynı zamanda da saç derisine zarar verebilmektedir.
Saç derisinde kızarıklık, kaşıntı ve dökülme gibi durumların mevcut ise ilk olarak uzman bir doktora görünmek faydalı olacaktır. Saç derisinde meydana gelen kaşıntının sebebi mantar veya bit olabilmektedir. Özellikle sağlıksız beslenme, yetersiz bir saç hijyeni, stres veya terleme saç kaşıntısının temel sebepleri içerisinde yer almaktadır.
- Boyadan ve Duştan Sonra Ensedeki Saç Diplerinin Kaşınmasının Nedenleri Nelerdir? Boyadan ve duştan sonra ense bölgesinde kaşınma görülebilmektedir.
- Bu rahatsız edici bir durumdur ve çok sayıda sebebi olabilmektedir.
- Saç diplerinde yanma neden olur? Ensedeki saç diplerinde meydana gelen yanma ve kaşıntı saç derisi üzerinde meydana gelen enfeksiyonel durumlardan ve mantarlardan meydana gelebilmektedir.
Saç derisi üzerinde kaşıntı ve yanma durumunun ortaya çıkmasına neden olan başlıca faktörler şu şekilde sıralanmaktadır: Şampuanlar Saçların sıkı bir biçimde toplanması Saç boyaları Saç nezlesi Şeklinde sıralanmaktadır. Şampuanlar özellikle ense diplerindeki kaşıntının ve saç derisinde görülen yanmanın meydana gelmesinin en belirgin sebebi olarak görülmektedir.
Kullanılmakta olan şampuanlar deri üzerinde alerjiye neden olabilmektedir. İçerisinde çok miktarda kimyasal bulunan saç boyaları da saç derisinin kimyasal dengesinin kaybolmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple saç derisindeki yağ dengesi değişmektedir. Yağ dengesinin değişmesi ile beraber saç derisinde çeşit çeşit hastalıklar meydana gelebilmektedir.
Saçların devamlı sıkı bir biçimde toplanması, saç derisinde acıma durumunu ortaya çıkarabilmektedir. Bu sebeple devamlı saçların çoğunlukla serbest bırakılması saç diplerinin hava almasına yardımcı olacaktır. Saç Derisinde Görülen Acıma ve Kaşıntı Nasıl Geçer? Saç derisindeki kaşıntıyı ve kızarıklığı giderebilmek için evde kolay bir şekilde uygulanabilecek metotları bulunmaktadır.
- Bu metotlardan ilki karbonat yöntemidir.
- Arbonat yüksek bir alkali içeriği ile beraber saç derisinin pH düzeyini dengeleyip, saç derisi üzerindeki kaşıntıyı gidermektedir.
- Bunun için bir yemek kaşığı karbonatın üzerine biraz su ekleyip karıştırılır ve macun kıvamına getirilir.
- Bu karışım saç diplerine uygulanır.10 dakika boyunca bekletilir ve ardından saç şampuan ile yıkanarak durulanır.
Bir başka yöntem ise elma sirkesi yöntemidir. Elma sirkesi saç derisindeki kaşıntısı için bir hayli etkilidir. Mantar, bakteri ve kepeği önleyerek saçın bakımını yapmaktadır. Beş yemek kaşığı suyla bir tatlı kaşığı sirke karıştırılır. Saçı şampuanlanarak yıkanır.
Kafa derisinde egzama olur mu?
Başlık Tahriş olmuş bir kafa derisi belirtisi olabilir. “Saçta “, bir grup durumu veya bu koşulların belirli biçimlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kafa derisinin egzaması, atopik dermatit ve kontakt dermatit gibi çeşitli şekillerde olabilir.
Ayrıca, genellikle kafa derisinde bulunan ve daha yaygın olarak kepek olarak bilinen dermatolojik bir durum olan seboreik dermatit olarak bilinen bir durumunuz da olabilir. Beyaz deri pullarının dökülmesi, genellikle kafa derisi egzamasının en göze çarpan semptomudur. Farklı egzama türleri için tipik olan kaşıntılı, kırmızı ve bazen iltihaplı cilt olabilir.
Saçlı deri egzaması, yıllarca devam eden inatçı bir durum olabilir. Herhangi bir uyarı yapmadan gelip gidebilir ve kendi kendine kaybolabilir. Saçlı deri egzaması semptomları etkili bir şekilde yönetilebilir, ancak durum tamamen iyileştirilemez.
Cildiye ve dermatoloji aynı şey mi?
Cilt hastalıklarının tanı ve tedavileriyle Cildiye veya Deri ve Zührevi Hastalıkları olarak da bilinen Dermatoloji bölümlerinde, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alan hekimler ilgilenir.
Saç derisi kendini yeniler mi?
Saçtaki pullanmaya dikkat! Memorial Dicle Hastanesi’nde Dermatoloji Uzmanı Dr. Özgür Yağdıran Düzgün, iklim koşullarının derisi üzerinde belirgin bir rol oynadığını ifade etti. Kuru koşullarında ve kış mevsiminde pullanma ile kepeklenmenin yoğun olarak görüldüğünü belirten Dr.
- Düzgün, sedef hastalığının da saç derisinde pullanmaya yol açtığını kaydetti.
- Saç derisinin çeşitli sebeplerden dolayı pullandığını aktaran Dr.
- Düzgün, “Kimyasal ürünler de pullanmayı etkiler.
- Mesela kullanılan saç şampuanları, bu şampuanların içinde yoğun temizleyici ve deterjan barındırması saç derisinde kuruluk ve pullanma gibi şikayetlere neden olabiliyor.
Yine saç boyaları, deriyi kurutup bazen soyulma ve kabuklanmaya neden olabilir.Pullanma sonrası saç derisi yenileniyor mu, tabi ki yenileniyor, deri kendisini sürekli yenileyen bir organdır. Deri, vücudun en geniş ve en büyük organıdır. Her 28 günde bir deri kendini yeniler.
Derinin en üst tabakası yenileme sonucu ölü artık hücreler atılır, aslında atılan pullanma veya kepek gibi gördüğümüz hücrelerdir. Bu durumda deri mutlaka kendini yeniler. Saçta dökülme de yapar hatta bu dökülme geri dönüşümsüz bile olabilir. Bunun sonucu saç derisinde bir kaşıntı oluşur. Yağlı egzamada biz saçın kısa olmasını tercih ederiz.
Çünkü o zaman bu şikayetler biraz daha az olur. Pullanma için bölge ayrımı yapamayız. Tüm saçlı deride olabilir ama bazı egzamalar özellikle arka kısımda, enseye yakın yerde daha çok bulunabilir. Bazıları kulak arkasına daha çok yerleşebilir ama genelde saçlı derilerde pullanma, kepeklenme görülebilir” dedi.Pullanmanın hoş bir görüntü oluşturmadığını anlatan Dr.
Düzgün, kişiyi rahatsız etmesi gerekçesiyle kepeklenmenin çok ciddi sağlık ve cilt sorununa sebep olmadığını bildirdi. Kepeğin elbiseler üzerinde hoş bir görüntü oluşturmadığını dile getiren Dr. Düzgün, “Kepeklenme, giyilen elbiseler üzerine dökülüp de kar yağdı gibi bir manzara oluşturması kişiyi psikolojik olarak rahatsız eder.
Şampuanlar saç tipine göre hastalara öneriyoruz. Yağlı saçlar için kullanacağımız şampuanlar biraz daha farklıdır. Neden çünkü, yağlı saçların temizleyici yönü biraz daha fazladır. Bu da deterjan oranını biraz artırır. Kuru saçlarda saçı çok fazla yıpratmayacak hafif nemlendirecek şampuanlar, saç bakım ürünleri, gerekirse kuru saçlarda özellikle şampuanlama sonrası bakım kremleri ve ürünleri kullanılabilir.
Saç dipleri acıması hangi doktora gidilir?
Saç diplerinin acımasından muzdaripseniz en kısa sürede bir cildiye doktoruna başvurmalısınız.