Zeytinyağı – Zeytinyağı da doğal nemlendirici özelliği ile saç derisindeki kabuklanmayı tedavi eder. Az miktarda zeytinyağını saç diplerinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. En az 2 saat bekledikten sonra saçlarınızı doğal içerikli bir şampuan ve ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Contents
Pul pul dökülen saç derisine ne iyi gelir?
Saç derisinde kabuklanma ve pullanma birçok kişide görülebilen bir cilt problemidir. Saç diplerinin soyularak pul pul dökülmesi ile ortaya çıkan bu problem saç köklerine zarar vermenin yanı sıra ve saç derisinde yaralar oluşmasına neden olabilir. Peki, saç derisinde kabuklanmaya ne iyi gelir? – Saç derisinin yeterince hava almaması nemsiz ve kuru kalması saç diplerinde kabuklanmanın en yaygın nedenlerindendir. Aynı zamanda psikolojik nedenler, mantar, sedef, egzama, saç kıran ve zona hastalıkları da saçlarda kabuklanmayı tetikleyen nedenler arasındadır.
Saçların aşırı derecede sıcak suya maruz kalması, kimyasal içeren ürünlerin çok sık kullanılması ve yeteri kadar hijyenin sağlanmadığı durumlar da saç derisinde kabuklanma sorunu ile çok sık karşılaşılabilir. Saç derisindeki kabuklanma probleminin alerjik reaksiyonlardan dolayı kaynaklandığını düşünüyorsanız saçlarınız için kullanacağınız ürünlerin doğal ürünler olmasına özen göstermelisiniz ancak, herhangi bir enfeksiyona bağlı bir saç derisi kabuklanma sorununuz var ise dermotoloji uzmanına başvurmanız gerekebilir.
İlginizi Çekebilir Hindistan cevizi yağının faydaları nelerdir? Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir? Bir diğer yol ise saçlarınızdaki kabuklanma problemini ortadan kaldırmak için bitkisel yollara başvurarak bu sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Peki saç derisindeki kabuklanmaya nasıl bir bitkisel çözüm uygulanabilir.
- İşte saç derisindeki kabuklanma probleminiz ortada kaldırmaya yardımcı olacak doğal tedavi yöntemleri SAÇ DERİSİNDEKİ KABUKLANMAYA KARŞI DOĞAL YÖNTEMLER ELMA SİRKESİ Saç derisindeki ph seviyesini dengeleyen elma sirkesi saç derisi problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Bir miktar elma sirkesini suyla karıştırın ve saç derinize masaj yaparak uygulayın ve 15-20 dakika bekleyin.
Ardından saçlarınızı ılık su ile durulayın. ZEYTİNYAĞI Zeytinyağı yüksek oranda nemlendirici özelliğe sahiptir ve saç derisindeki kepek ve kabuklanma problemini ortadan kaldırır. Küçük miktarda zeytinyağını saç derinize masaj yaparak sürün ve 2-3 saatin ardından saçlarınızı organik bir şampuanla yıkayın.
Saç diplerinde kabuklanma neden olur?
Kuruluk – Saç derisinin nemsiz kalması ve kuruması, saç derisinde görülen kabuklanma ve pullanmanın en sık rastlanan nedenlerindendir. Saçı sık sık ve sıcak su ile yıkamak, yoğun kimyasallar içeren şampuan kullanmak, güneş ışınları, çevrede bulunan toz ve kirler saç derisinin kurumasına ve pullanmasına neden olacaktır.
Kafada kabuklu kepek neden olur?
Saçta kabuklu kepek neden olur, bitkisel ve evde doğal çözüm yöntemleri ile nasıl geçer? Saçtaki kepek nasıl temizlenir? Kepek neredeyse her insanın hayatında en az bir kez uğraştığı bir sorundur. Bir cilt problemi olan kepek, bazen mevsimsel veya dönemsel sebeplerden kaynaklanır ve kısa sürede düzelebilir ancak bazen de çok uzun süreler boyunca insanı uğraştırabilir.
Dolayısıyla kepek problemi yaşamaya müsait bir cilt yapısına sahip olanlar, kepeğin oluşumunu önlemek için bazı alışkanlıklarını düzenlemelidir. Bu düzenlemelerin başında ise beslenme gelir. SAÇTAKİ KEPEK NASIL TEMİZLENİR? Kepek tedavisinde göz önünde bulundurulması gereken bazı etkenler vardır. Bu etkenlerin başında kepek sorunuyla uğraşan kişinin yaşı ve kepeğin şiddeti gelmektedir.
Eğer şiddetli bir kepek sorunuyla mücadele ediyorsanız bir cildiye uzmanına danışmalısınız. Eğer kepek şiddeti çok yoğun değilse kepeği temizlemek için bazı doğal yollar kullanabilirsiniz. İşte bu doğal yollar:
- Doğal içerikli şampuanlar
- Çiçek yağları
- Elma sirkesi
- Doğal ve saf yağlar
KEPEĞE BİTKİSEL ÇÖZÜM
- Bazen kepeğin şiddeti orta şiddete ulaştığında kepek kaşıntı yapar. Bu durum da saçtaki kepek ve kaşıntı nasıl giderilir sorusuna yol açar.
- Saçtaki kepeği gidermek için doğal yollara başvurmak isterseniz uygulayabileceğiniz bazı çözümler vardır. İşte kepek ve kaşıntıya iyi gelen yöntemler:
- İki aspirini ezerek toz haline getirip bu tozu her yıkamada şampuanınıza ekleyebilirsiniz. Bu karışım ile saçlarınızı köpürtüp durulamadan beş dakika saçta bekletip daha sonra durulamalısınız.
- Zeytinyağı ile saçınıza masaj da yapabilirsiniz.
- Çemen tohumlarını geceden suda ıslatıp sabah bu karışımı macun haline getirerek saç dersine uygulayabilirsiniz. Uygulamadan yaklaşık 40 dakika sonra saçınızı şampuanla yıkamalısınız. Bu kürü haftada bir kez uygularsanız hem kepek sorunundan kurtulabilir hem de saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlayabilirsiniz.
- 750 mililitre kaynayan suya atılan bir tutam ısırgan otunu 2-3 dakika kaynatıp karışım ılıdıktan sonra süzmelisiniz. Daha sonra süzdüğünüz bu karışımı temiz saçınıza uygulayıp yarım saat bekledikten sonra durulayarak kepek sorunundan kurtulabilirsiniz. Bu kür hem kepek sorununu çözecek hem de saçlarınızın daha canlı görünmesine yardımcı olacaktır.
SAÇTA KABUKLU KEPEK NEDEN OLUR? Saç derisinde oluşan kabuklu kepeklenmeler aslında kepeklenmeye stresin etki etmesi ile saç derisinde gözle görülür kabuklar oluşması durumudur. Bu durumda saç derisi kabuklaşır, aşırı düzeyde kaşınır ve tedavi edilmezse iltihaplanabilir.
Saç derisinin yeterince hava alamaması, nemsiz ve kuru kalması da saçta kabuklu kepek oluşumuna neden olacaktır. Saçlarınızı aşırı derecede sıcak suya maruz bırakmanız, kimyasal içerikli saç ürünlerinin oldukça sık kullanılması ve saçların yeterince temizlenememesi de saçlarda kabuklu kepeğe neden olabilir.
Saç derisinin kabuklanmasının net bir sebebi bulunmamaktadır. Bu durum kişisel bakım hataları, Anksiyete, depresyon, stres gibi psikolojik veya fizyolojik problemlerden ötürü oluşabilir. SAÇTAKİ KABUKLU KEPEK NASIL GEÇER? Saç derisindeki kabuklu kepek, kirli, yeterince durulanmayan, yağlı veya sivilceli saç derilerinde görülebilir.
- Saç derisi kabuklandıktan sonra bu kabuklar dökülecektir.
- Dökülme evresine geçilmeden önce saça müdahale edilmeli ve sorun çözülmelidir.
- Epeğe ne iyi gelir sorusuna verilebilecek diğer cevaplar şu şekildedir.
- Saç derisindeki kabuklanmaların en belirgin sebebi günümüzde de çokça uğraştığımız strestir.
Stres sonucunda ortaya çıkan bu kabuklanmadan kurtulmak için en kısa sürede bir dermatoloğa danışılmalıdır ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Saç derinizdeki kabuklanmayı geçirmek istiyorsanız saçlarınızın ph seviyesini dengelemelisiniz. Saç ph’ını dengeleyebilmek için elma sirkesi kullanmak etkili olacaktır.
Elma sirkesini suya karıştırıp saç derinize masaj yaparak uygulayıp 15-20 dakika bekletirseniz saç ph’ınız dengelenecektir. Daha sonrasında saçlarınızı ılık su ile durulamalısınız. Saçtaki kabuklanmadan kurtulmak için kullanabileceğiniz diğer yöntem ise zeytinyağı olmaktadır. Zeytinyağı yüksek oranlı bir nemlendiricidir ve saçtaki kabuklu kepek sıkıntısını ortadan kaldırabilir.
Az miktarda zeytinyağını saç derinize masaj yaparak sürdükten sonra 3 saat kadar bekletip saçınızı doğal içerikli şampuanlarla yıkamalısınız. Saçlarınızı durularken ılık su kullanmayı unutmayın. : Saçta kabuklu kepek neden olur, bitkisel ve evde doğal çözüm yöntemleri ile nasıl geçer? Saçtaki kepek nasıl temizlenir?
Hangi vitamin eksikliği saçta kepek yapar?
Saç Dökülmesi İçin Vitamin – Besinlerden alınan vitamin ve mineraller, saç köklerinizi ve saç derinizi besler. Ancak çeşitli nedenlerle vitamin eksikliği yaşanan durumlarda saçlar, sağlıklı ve güçlü görünümünü kaybedebilir. Düzensiz beslenme sonucu vücudunuzda eksik kalan vitaminler, doktor onayı ile alınan vitamin takviyesi sayesinde tamamlanabilir.
A Vitamini: A vitamini, vücudumuzdaki tüm hücrelerin gelişimine destek sağlamasının yanı sıra, antioksidan etkisi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkıda bulunur. Saç, göz, deri, kemik karaciğer gibi diğer tüm organların gelişimini destekler. Saçların nem dengesini korumaya yardımcı olur. Sebum üretimi sayesinde saç köklerini ve saç derisini beslenmesine katkı sağlar. A vitamini eksikliği, saç derisinde kaşıntı, kepeklenmeye neden olabilir. Fazla alınan A vitamini, vücutta toksisite yaratarak karaciğere zarar verebilir. A vitamini bulunan besinler arasında sebzeler, yumurta ve süt ürünleri ön plana çıkabilir. Bu besinlerin uygun miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir. B3 Vitamini (Niasin): Niasin, saça iyi gelen vitaminler arasındadır. Vücudun kan dolaşımını ve enerji üretimini destekler. Saç derisinin sağlığı için önemlidir. B3 vitamini eksikliğinde, saçlarda güçsüzlük ve cansızlık görülebilir. B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Vücutta depo edilemeyen bir vitamindir. B5 vitamini, vücutta yağ, karbonhidrat ve proteinlerin enerjiye çevrilmesinde görev alır. Cilt bariyerini güçlendirmeye, saç derisini nemlendirmeye ve saçlara parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Pantotenik asit eksikliğinde saç dökülmesi görülebilir. B6 Vitamini (Piridoksin): Saç derisindeki hücrelerin yenilenme hızını artırarak daha güçlü saçlar için vücuda destek sağlar. B7 Vitamini (Biyotin): Vitamin H olarak da bilinir. Biyotin, saç derisinin güçlenmesinde etkili rol oynar. Biyotin eksikliğinde saçlarda kırılma ve cansızlık sıkça görülebilir. Ayrıca eksikliği tırnak ve cilt problemlerine neden olabilir. Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Saçların sağlıklı uzamasına destek verir. Saçlarda kırıkların oluşmasını engellemeye yardımcıdır. B9 vitamini, alopesi (saç dökülmesi) tedavisinde kullanılabilir. B12 Vitamini: B12 vitamininin vücuttaki esas görevi, oksijeni dokulara taşımaktır. Demir emilimini artırmaya yardımcı olur. Saçları güçlendirerek, kırılmaları azaltabilir. B12 vitamini, saç için vitaminler grubundadır. Saç dökülmesi sorununun çözümünde olumlu etkisi olabilir. C Vitamini (Askorbik Asit): C vitamini, suda çözünebilir. Vücutta kolajen üretimini artırır. Antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede serbest radikallerin zararlı etkisinden vücudu koruyabilir. Bağırsaklardan demirin emilebilmesi için de C vitamini gereklidir. D Vitamini: Güneş ışınlarından deri yoluyla alınan ve sentezlenen temel vitamindir. Kapalı alanda uzun saatler çalışan ve güneşin az olduğu bölgelerde yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. D vitamini, saçı besleyen vitaminler arasındadır. Bunun yanı sıra vücuttaki diğer sistemleri de etkileyebilir. Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, sindirim bozukluğu hastalıkları ortaya çıkabilir. Depresyon, yorgunluk gibi duygu durum bozuklukları da D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Çeşitli balıklar, avokado, fındık, yumurta, süt, D vitamini bulunduran besinlerden bazılarıdır. E Vitamini: E vitamini, saç ve cilt bakımında oldukça önemlidir. Hücre yenilenmesini hızlandırmaya yardımcıdır. Vücut için zararlı olan serbest radikallere karşı savunma mekanizmasını destekler. Saçlara nem desteği sağlayarak sağlıklı uzamasında ve parlaklığına kavuşmasında önemli katkı sağlar. Saç teline ışıltı ve yumuşaklık kazandırmaya yardım eder. Yeşil sebzeler, ay çekirdeği, fıstık, ıspanak E vitamininden zengin besinlerdir. E vitamini, yağda çözünebildiği için yağlı besinlerle birlikte alınması faydalıdır. Çinko: Çinko minerali, saç dokusunun onarılmasını ve saç foliküllerinin desteklenmesini sağlar. Saçtaki yağ üretimine etki eder. Yara iyileşmesini hızlandırmaya, hücrelerin büyümesini desteklemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Hayvansal protein içeren besinler fasülyede, tahıllarda ve baklagillerde bulunur. Yaş ilerledikçe çinko eksikliği artabilir. Düşük çinko seviyesine sahip kişilerde yara iyileşmesinde gecikme, tat ve duyu bozuklukları görülebilir. Demir: Demir, vücutta depo edilen bir mineraldir. Demir eksikliğinde saç dökülmesi ve solunum sistemi problemleri ortaya çıkabilir. Yorgunluk, nefes darlığı, soluk cilt görülebilir. Genellikle androgenik alopesinin (kadın tipi saç dökülme) ortaya çıkmasında etkili olabilir. Demir bakımından zengin besinler arasında kırmızı et, beyaz et, baklagiller bulunur. Selenyum: Saç derisinin sağlıklı olmasına katkı sağlar. Kepek oluşumunu önlemede de yardımcıdır. Et, çikolata ve balıkta bol miktarda selenyum bulunur. L-Sistein: Saç teli ile saç kökleri arasındaki bağların güçlenmesinde etkili olan bir aminoasittir. Keratin üretiminin artmasına imkan tanır. Saç ve tırnakların sağlığı için de önemlidir. L-Lizin: Kolajen üretimi için gerekli olan aminoasitlerden biridir. Kalsiyum emilimini sağlar. Sağlıkla uzayan saçlara sahip olmaya yardım eder.
Kepek saca zarar verir mi?
Kepek saçlara zarar verebilir! Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, saçlarda meydana gelen kepek probleminin bir çok kişinin sorunları arasında olduğunu söyledi. Dr. Ata Nejat Ertek, “En sık görülen saç sorunları şunlardır; Saçla ilgili birçok hastalıklar vardır.
Bunlar doğrudan doğruya saçlara ait mikroplu bir takım hastalıklar olabildiği gibi, vücudun bütününü ilgilendiren birtakım hastalıklar da saçlar üzerinde zararlı etkiler yapabilir. Bu arada, vücudun bakımına, beslenişine bağlı olan açlık, vitaminsizlik gibi haller, şeker hastalığı gibi bünye bozuklukları saçlara zarar verebilir.
Başlıca hastalıklar, saç dökülmesi, saçkıran hastalığı, kepek (sebore) hastalığıdır.”dedi. “Latince ismi Pityriasis capitis olan kepek, basit bir şekilde anlatmak gerekirse ölü hücrelerin dökülmesidir.” Diyen Dr. Ata Nejat Ertek, “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı herhangi bir dönemde kepeklenme sorunu ile karşılaşmaktadır.
- Özellikle kepek problemi koyu renkli kıyafetler giyildiğinde belirgin hale gelir.
- Birçok insan kepek problemini ya saçlarını çok yıkamaktan ya da az yıkamaktan dolayı kaynaklandığını düşünürler.
- Saç düzenli olarak şampuan ile yıkanmazsa, kafa derisinde ki yağ hücreleri kepek oluşmasına neden olabilir.
Öte yandan saçı sık sık şampuanlamak da kafa derisini tahriş edip kepeğe neden olabilir. Bunun yanı sıra,havaların soğuması ile genellikle kış aylarında cilt kurur. Cildin kuruması saç derisinde kepeklenme ve kaşınmanın en büyük nedenidir.” diye konuştu.
Dermatoloji Uzmanı Dr.Ata Nejat Ertek, açıklamasını şöyle sürdürdü; ”Az su içmek cildi kurutur ve işte bu nedenle su içmekle kepek arasında bir bağlantı kurulabilir. Yeterince su içmiyorsanız kepek sorunu yaşayabilirsiniz demektir. Az su içmek dışında stres ve kaygı da cilt sorunlarını daha da kötüleştiren faktörlerdir.
Kepeklenmeye sebep olan hastalıklar ise; saç egzaması, sedef hastalıkları, sinirsel egzama ve mantar hastalığıdır. Eğer vücudunuzda egzama varsa bu durum kafa derinizde kepeğin gelişmesine öncülük edebilir. Çeşitli mantar ve deri hastalıklarının saçlardaki kepekleri arttırdığı bilinmektedir.
Özellikle çeşitli egzama türleri ve malasezya mantarı adlı rahatsızlıklarda maalesef saç diplerinde soyulmalar ve aşırı deri dökülmesi görülebilmektedir. Kepeğin zararları arasında sayılabilecek temel sorun, bu beyaz yağlı oluşumların saç derisinde kaşıntıya neden olması ve kişinin de saçlı deriyi kaşırken bölgeye zarar vermesidir.Kepek, bulaşıcı veya ciddi bir hastalık değildir.
Fakat, kepeği önlemek için saç derisine gerekli bakımı yapmak gereklidir. Gün içinde farkında olmadan sürekli kaşınan saçlı deride yaralar oluşabilir ve bu açık yaralara da dış ortamdaki mikroplar kolayca yerleşerek enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.” Dr.Ata Nejat Ertek, kepeğin doğrudan dökülme problemine neden olabilecek bir sorun olmadığını ancak saç köklerinin zaman içinde zayıflamasına neden olarak koparak dökülmeleri arttırabildiğini ifade ederek, “Kepek nedeniyle saç derisini sürekli kaşımak tahrişe neden olabilir ve saç köklerini zayıflatır.
- Epeklenme ve saç dökülmesi arasındaki ilişki bu şekildedir.
- Saç derisindeki kaşımaya bağlı tahriş nedeniyle dökülen saçların yerine zaman için yenileri çıkacaktır.
- Sık aralıklarla saç boyası uygulaması ve saç rengini keskin şekilde değiştirmek, güçlü ve saçı yıpratıcı kimyasal kullanımı gerektirdiği için saça zarar vermektedir.
Saçı şekillendirmek için kullanılan doğal olmayan saç şekillendiriciler saç derisinde alerjik tepkiye neden olabilir veya bu ürünlerin çok fazla kullanımı saç derisini tahriş edebilir. Ayrıca, sık aralıklarla fön çekme ve saçı şekillendirme saça zarar vermektedir.
- Şekil veren ve saç kurutan aletler, ısından dolayı saçlara zarar verir.
- Sıcak uygulamalar sonucu saç var olan nemini ve esnekliğini kaybeder.
- Saçların hep toplanması sakıncalıdır.
- Saçlarınızı ara sıra serbest bırakarak hava almasını sağlamalısınız.
- Öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekir.
- Çünkü beslenmede problem varsa bundan ilk etkilenecek organınız saçlarınızdır.
İşlenmiş hazır gıdalardan uzak durmak, bol bol su içip, meyve sebze tüketmek önemlidir. Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme düzeni tercih edin. Aşırı miktarda zararlı kimyasal içeren şampuanlardan uzak durun. Saçlar yıkanırken deri kısmı çok hırpalamamaya özen gösterin.
- Saçlarınızı yıkarken tırnaklarınızla birlikte saç derinizi çok ovalarsanız saç deriniz kalkar ve kepek oluşumu görülür.
- Saçın hangi aralıklarla şampuanlandığı kadar, şampuanlarken saç derisine masaj yapılması ve ardından bol suyla saçta şampuan kalmayacak şekilde iyi bir durulama yapılması da önemlidir.” şeklinde konuştu.
İHA
Kepekli saçlar nasıl yıkanmalı?
Kepek, derinin en dış yüzeyinden dökülen ölü hücrelerden oluşur. Oldukça can sıkıcı bir cilt sorunu olan saç kepekleri, her yaş ve cinsiyet grubundan pek çok insanın şikayetçi olduğu bir problem. Kepeğe iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm üretmek mümkün.
Peki saç kepeği nasıl geçer? Evde saç kepeğine ne iyi gelir? Kepeğe iyi gelen yağlar neler? Sirke saç kepeğine iyi gelir mi? Soda saç kepeğini geçirir mi? İşte saç kepeği nedenleri ve saç kepeğini geçiren öneriler. – Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine toplumun birçok kesiminden çok sayıda kişiyi etkileyen ve saç kepekleri hakkında şikayetler son zamanlarda artmaya başladı.
Saç kepeklerinin ortaya çıkmasında birden fazla etken var. Peki, saç kepeği neden olur? Saç kepeği nasıl geçer? SAÇ KEPEĞİNE NE İYİ GELİR? EVDE KEPEKLİ SAÇA İYİ GELEN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER VE DOĞAL YÖNTEMLER Aloe vera: Antimikrobiyal ve antifungal özelliği olan bu bitki, saç kepeğine karşı tercih edilebilir.
Hindistan cevizi yağı: Bu yağ ntimikrobiyal özelliği ile kepek oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca cildin nemini de artırarak kepek ve egzama belirtilerinin azalmasına da yardımcı olabilir. Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı, kepek belirtilerinin azalmasını sağlayacak antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Ancak hassas ciltlerde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle uygulamadan önce Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla seyreltilmeli. SAÇ KEPEĞİ NASIL GEÇER? Kuru kepek için çinko, ardıç yağı ya da katran içeren özel şampuanlar kullanmak yeterlidir. Bu şampuanlar hem cildin nem kaybedip kuruyarak dökülmesini önler hem de yenilenmeyi ve onarımı düzenler.
- Yağlı kepek için mantar tedavisi gerekebilir.
- Salisilik asit içeren solüsyonlar kullanılarak yağ birikimi azaltılabilir.
- Tedavide başarıya ulaşabilmek için önerilen şampuan, solüsyon, krem ve benzeri maddelerin düzenli kullanılması birinci koşuldur.
- A vitamininden zengin beslenmenin saçlı derinin onarım ve yenilenmesine katkısı tartışılmaz.
Bu vitamini içeren havuç, kayısı, karaciğer, maydanoz, patates, pazı ve balıktan zengin sofralar sizi yalnızca kepekten uzak tutmaya değil sağlıklı beslenmenize de yarar. Kepek, özellikle saçını az veya çok yıkayanlar da görülür. Saçlarını çok yıkayanlar da saç derisi az yağlanır, az yıkayanlar da ise çok yağlanır.
Bu yağı dengelemelisiniz. Aksi taktirde saçlarınız kepeğe maruz kalacaktır. Banyo zamanında hatta son saç durulmasında elma sirkesi ile saçlarınıza masaj yaparak son durulamayı gerçekleştirin. Ancak elma sirkesi yaklaşık 5 dakika boyunca saçınızda kalsın. Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın.
Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın. Kepekten kurtulmak için bir diğer yöntemde ise, saçlarınızın sıklığına göre 2 ya da 3 aspirini ezip toz haline getirin.
- Bu karışımı kullandığınız şampuana ekleyin, şampuanladığınız saçınızı 3-4 dakika bu şekilde bekletin ve durulayın.
- Olumlu sonucu göreceksiniz.
- SİRKE SAÇ KEPEĞİNE İYİ GELİR Mİ? Güçlü bir asit olan sirke, saç derisinin pH dengesini sağlamaya yardımcı olur.
- Ancak kepeğe karşı etkisi hemen kaybolacağı için kepek sorununda etkili olmaz.
SODA SAÇ KEPEĞİNİ GEÇİRİR Mİ? Soda kepeklenen saçlar için tercih edilebilir. Saç derisi nemini kaybetmeye başladığında pek çoğumuz kepeklenme sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz. Maden suyu saç derisinin nem dengesini korumaya yardımcı olarak kepeklenme ihtimalini ortadan kaldırmada en büyük yardımcımız.
- Yapılması gereken tek şey saçı yıkadıktan sonra maden suyu ile saça masaj yapmak.5 dakika kadar bekledikten sonra saçınızı durulayın.
- SAÇ DÖKÜLMESİ VE SAÇ KEPEĞİNE NE İYİ GELİR? Saç kepeğini geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz.
- Saç dökülmesini geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.
KEPEĞE İYİ GELEN YAĞLAR NELER? Saç kepeğine karşı doğal çözümler tercih edilebilir. Bu nedenle doğal yağlar kullanılabilir. Kepeğe karşı kullanılabilecek yağlar şu şekilde sıralanibilir: Çay ağacı yağı, Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı. saç kepeği NEDEN OLUR? Kepek, derinin en dış yüzeyinden dökülen ölü hücrelerden oluşur.
Genellikle kılların bulunduğu bölgelerden dökülür. Mevsimlere ya da bazı dış etkenlere bağlı olarak miktarında artma olabilir. Saçlı derinin kendini yenileme hızının artması kepeğe yol açar. Cildin üst tabakasındaki ölü hücreler bazen beyaz toza benzeyen “kuru kepek” olarak bazen de yapışkan pullar halinde “yağlı kepek” olarak dökülür.
Kuru kepek estetik bir sorundur. Elbise yakasında, omuzlarda hoş olmayan bir görüntü yaratır. Kaşıntı yapmaz. İltihabı olmaz. Yağlı kepek ise nispeten büyük parçacıklar, irili ufaklı pullar şeklinde deri üzerinde kalır. Kaşıntı yapar. Kaşımayla bir yandan kepekler dökülürken bir yandan da saç kaybı olur.
Cildin kuruyup pul pul dökülmesine ne iyi gelir?
Ciltte oluşan kuruluk ve pul pul dökülme özellikle kış aylarının gelmesi ile birlikte rüzgar ve soğuk havanın cilt yüzeyine zarar vererek cildin nemini kaybetmesine ve aşınmasına neden olur. Cildinizin mat, cansız ve solgun görünmesine neden olurken aynı zamanda oldukça rahatsız edicidir. Cildin yüzeyinde meydana gelen kuruluk problemi yağ bezlerinin yeteri kadar sebum ve yağ üretememesinden dolayı ortaya çıkar. Soğuk hava koşulları ve çevresel faktörler cildi derinden etkiliyor. Cildin kuruması ile birlikte ellerde, yüzde, dudaklarda pullanma meydana geliyor ve dökülmeye başlıyor hatta bazen ciltte kaşıntı problemleri de takip edebiliyor.
- Yüz hassas bir cilt yapısına sahiptir ve pul pul dökülme, kuruluk ve daha birçok cilt problemleri görülebilir.
- Bu tip problemleri ortadan kaldırmak için onlara savaş açacak etkili yöntemleri uygulamak yeterli olacaktır.
- Peki pul pul dökülen cildi tedavi etmenin yolları nelerdir? Hangi yöntemler cildi pul pul dökülme sorunundan uzaklaştırır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde PUL PUL DÖKÜLMENİN BELİRTİLERİ NELERDİR? – Ciltte yanma, tahriş ve dökülen deri – Kızarıklık ve ciltte küçük şişlikler – Minik püstüller ve ciltte irin içeren sivilceler – Yanlış uygulanan cilt bakımı – Kimyasal ürünlere karşı cildin tepki göstermesi – Zayıf bağışıklık sistemi, egzama, sedef ve bazı ilaç ve kimyasallar sonucu ortaya çıkabilirler.
PUL PUL DÖKÜLME SORUNUNA KARŞI BİTKİSEL YÖNTEMLER ZEYTİNYAĞI Pul pul dökülen cildinizi nemlendirmek ve yatıştırmak için zeytinyağı doğal bir nemlendirici görevi görür. Cildinizi besleyen yağ asitlerini yanı sıra içeriğindeki E vitamini ile kuruluk ve pul pul dökülmeleri durdurur.
UYGULANIŞI Zeytinyağınıza batırdığınız pamuğu ya da parmak uçlarınızla yüzünüze dairesel hareketlerle masaj yaparak cildinize nüfuz etmesini sağlayın. Cildiniz normale dönene kadar günde 2-3 kere tekrar edin. Aynı zaman da zeytinyağına biraz tuz ekleyerek cildinizi ovun ve durulayın ardından nemlendirici uygulayarak cildiniz iyileşene kadar yapmaya devam edin SÜT Süt ile cildinizi nemlendirebilir ve ölü cilt hücrelerinin ciltten uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.
UYGULANIŞI Soğuk sütün içerisine temiz bir bez batırın ve yüzünüzü bu bezle örtün. Bezi 10 dakika kadar tutarak cildinizin yumuşamasını sağlayın. Günde 3 kere uygulayın. İlginizi Çekebilir Buz küpüyle cilt bakımı nasıl yapılır? Buz küpünün cilde faydaları.
Pul pul deri dökülmesi neden olur?
Deri döküntüsünün en yaygın sebebi cildin kurumasıdır. Cilt yüzeyini yaplayan nemli ve yağlı olan katman kuruduğunda, cilt pul pul dökülmeye başlayarak imdat sinyalini verir. Kuruluk dışında deri döküntüsünün sebepleri, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilir.
Pullanma saç döker mi?
Saçtaki pullanmaya dikkat! Memorial Dicle Hastanesi’nde Dermatoloji Uzmanı Dr. Özgür Yağdıran Düzgün, iklim koşullarının derisi üzerinde belirgin bir rol oynadığını ifade etti. Kuru koşullarında ve kış mevsiminde pullanma ile kepeklenmenin yoğun olarak görüldüğünü belirten Dr.
- Düzgün, sedef hastalığının da saç derisinde pullanmaya yol açtığını kaydetti.
- Saç derisinin çeşitli sebeplerden dolayı pullandığını aktaran Dr.
- Düzgün, “Kimyasal ürünler de pullanmayı etkiler.
- Mesela kullanılan saç şampuanları, bu şampuanların içinde yoğun temizleyici ve deterjan barındırması saç derisinde kuruluk ve pullanma gibi şikayetlere neden olabiliyor.
Yine saç boyaları, deriyi kurutup bazen soyulma ve kabuklanmaya neden olabilir.Pullanma sonrası saç derisi yenileniyor mu, tabi ki yenileniyor, deri kendisini sürekli yenileyen bir organdır. Deri, vücudun en geniş ve en büyük organıdır. Her 28 günde bir deri kendini yeniler.
- Derinin en üst tabakası yenileme sonucu ölü artık hücreler atılır, aslında atılan pullanma veya kepek gibi gördüğümüz hücrelerdir.
- Bu durumda deri mutlaka kendini yeniler.
- Saçta dökülme de yapar hatta bu dökülme geri dönüşümsüz bile olabilir.
- Bunun sonucu saç derisinde bir kaşıntı oluşur.
- Yağlı egzamada biz saçın kısa olmasını tercih ederiz.
Çünkü o zaman bu şikayetler biraz daha az olur. Pullanma için bölge ayrımı yapamayız. Tüm saçlı deride olabilir ama bazı egzamalar özellikle arka kısımda, enseye yakın yerde daha çok bulunabilir. Bazıları kulak arkasına daha çok yerleşebilir ama genelde saçlı derilerde pullanma, kepeklenme görülebilir” dedi.Pullanmanın hoş bir görüntü oluşturmadığını anlatan Dr.
Düzgün, kişiyi rahatsız etmesi gerekçesiyle kepeklenmenin çok ciddi sağlık ve cilt sorununa sebep olmadığını bildirdi. Kepeğin elbiseler üzerinde hoş bir görüntü oluşturmadığını dile getiren Dr. Düzgün, “Kepeklenme, giyilen elbiseler üzerine dökülüp de kar yağdı gibi bir manzara oluşturması kişiyi psikolojik olarak rahatsız eder.
Şampuanlar saç tipine göre hastalara öneriyoruz. Yağlı saçlar için kullanacağımız şampuanlar biraz daha farklıdır. Neden çünkü, yağlı saçların temizleyici yönü biraz daha fazladır. Bu da deterjan oranını biraz artırır. Kuru saçlarda saçı çok fazla yıpratmayacak hafif nemlendirecek şampuanlar, saç bakım ürünleri, gerekirse kuru saçlarda özellikle şampuanlama sonrası bakım kremleri ve ürünleri kullanılabilir.