Saç dökülmesi yaşandığı takdirde dermatoloji uzmanlarına muayene olmak gerekmektedir. Dermatologlar tüm cilt problemlerinin yanı sıra saç sorunlarıyla da ilgilenirler.
Contents
Saç dipleri ağrısı neden olur?
4) Bakteriyel Enfeksiyonlar – Mantar enfeksiyonunun yanı sıra çeşitli bakteriler de saç derisinde enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyonlar ise saç diplerinin ağrımasına ve acımasına yol açar. Ayrıca enfeksiyonlar, kızarıklık ve saç derisinde şişkinlik gibi problemleri de beraberinde getirebilir.
Tepedeki saç dipleri neden ağrır?
Saç dipleri neden acır? – Saç diplerinde yanma neden olur? – Saç diplerinin acıması ve dökülmesi sorusunun en belirgin belirtilerinden birisi saç nezlesi olma durumudur. Saç nezlesi,, Saç diplerinin acıması ve dökülmesi gibi sorunları beraberinde getirebilir.
- Bu nedenle saç diplerinde acıma ve kaşıntı şikâyetiniz varsa altta yatan nedeni muhakkak araştırılmalıdır.
- Saç diplerinde yanma neden olur? Saç diplerinde yanma, saç derisinde meydana gelen enfeksiyonel ve saç derisinde oluşan mantarlardan meydana gelebilmektedir.
- Saç derisinde yanma durumunun meydana gelmesine belli başlı faktörler neden olmaktadır.
Saç derisinde yanmaya neden olan faktörler şu şekildedir; Şampuanlar Saç derisinde yanma, saç derisinde kaşıntı gibi durumlarının meydana gelmesinin en belirgin nedeni, kullanılan şampuanlardır. İçerisinde bol miktarda kimyasal bulunan saç boyaları, saç derisinin kimyasının kaybolmasına neden olabilir.
- Bu nedenle saç derisinde yağ dengesi değişir.
- Yağ dengesinin değişmesiyle birlikle saç derisinde çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir.
- Saçın sıkı bir şekilde toplanması Bayanlarda en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir.
- Saçları sürekli sıkı bir şekilde toplamak, saç derisinde acıma durumunu beraberinde getirebilir.
Bu nedenle sürekli saçınızı topluyorsanız saç derisinde acıma durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Saç boyaları Hassas bir cilde sahipseniz eğer ve saçınızı boyuyorsanız bu durumda saç derinizde yanma ve kaşıntı meydana gelmesi gayet normal bir durumdur.
- Bu durumu engellemek için bitkisel ve amonyaksız saç boyalarını kullanmanızda fayda var.
- Saç nezlesi Aynı zamanda saç diplerinde meydana gelen acıma, ağrı, döküntü gibi şikâyetler, saç nezlesi hastalığına da işaret ediyor olabilir.
- Uzmanlar saç diplerinde meydana gelen yanma hissinin çoğu zaman saç nezlesine bağlı olduğunu belirtiyorlar.
Saçlarınız ıslak bir şekilde dışarıya çıktığınızda veya saçlarınız ıslak bir şekilde uyuduğunuzda saç nezlesi durumu baş gösterebilir. Saç nezlesi durumuyla karşı karşıya kalmamak için saçlarınızı iyi bir şekilde kurutmanız gerekmektedir. Saç diplerinin acıması ve kaşınması Aşırılı yağlı saç derisi Saçınız çabuk yağlanıyorsa saç derisinde acı hissedebilmeniz gayet normal bir durumdur.
- Saçın yağlanması aynı zamanda saç diplerinin acıma ve kaşınması durumuna sebebiyet verebilmektedir.
- Sinir ve stres Stres ve sinir saç diplerinin acımasına neden olan bir diğer faktördür.
- Anser tedavisi Saç diplerinin acıması ve kaşınmasına kanser ilaçları da sebebiyet verebilmektedir.
- Emoterapi ilaçları saç derisini etkileyen aynı zamanda saçın dökülmesine neden olan en önemli sebepler arasında yer almaktadır.
Ancak onkoloji hastalarında tedavi bittiği taktirde saç dersinde meydana gelen acı ve kaşıntı hissi belirli bir zaman sonra iyileşecektir. Saçları uzun süre taramamak Saçlarınızı uzun süre taramamak kafa derisinde kan dolaşımını hızlandırmadığından belirli bir zaman sonra saç diplerinde acı meydana gelmesine neden olacaktır.
- En az haftada bir defa saçı taramak gerekmektedir.
- Saçların kalın telli ve gür olması Saçların kalın telli ve gür olması saç derisinde acıma sorununu meydana getiren bir diğer etkendir.
- Saç derisinde sivilce Karaciğer yağlanması ve çeşitli hastalıklar cildinizde ve saç derisinde sivilce sorununun doğmasına neden olabilmektedir.
Saç derisinde sivilce sorunu ile çok sık karşılaşıyorsanız saç diplerinde acıma ve saç derisinde kaşıntı hissinin gelişmesi kaçınılmaz olacaktır.
Saç diplerinde meydana gelen yanma ve kaşınma hissi nasıl geçer? Biberiye yağı karışımı Biberiye yağı karışımı ile saç diplerinde acıma ve kaşıntı hissini giderebilirisiniz. Nasıl yapıldığını merak ediyorsanız işte tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su1 kaşığı biberiye yağı
1 kaşığı lavanta yağı Yapımı Suyun içerisine yağları katın. Daha sonra iyice karışmasını sağlayın. Daha sonra karşımı saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Saçınızda 15 dk beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Bu karışım saç diplerinizde meydana gelen yanma hissini ve kaşıntı hissini hızlı bir şekilde geçirmeye yardımcı olacaktır.
- SLS içeren şampuan ve boyalardan uzak durun Saç derisine zarar veren en tehlikeli kimyasallardan birisi deSLS’ dir.
- Ancak ülkemizde şampuanların %90 nında SLS bulunmaktadır.
- SLS maddesi saç diplerinde iltihaplanmalara, saç diplerinde acımaya, saç diplerinde kaşıntı ve acıma sorununu beraberinde getirmektedir.Bu nedenle eczanede satılan bitkisel ve doktorların önerdiği şampuanlardan kullanmak gerekir.
: Saç dipleri neden acır? – Saç diplerinde yanma neden olur? – Saç diplerinin acıması ve dökülmesi
Saç dibi ağrısı hangi doktora gidilir?
Saç dökülmesi için hangi bölüme ve doktora gidilir? Saç dökülmesine. Sağlıklı bir derisinde günlük ortalama 50 ile 100 saç teli arasında bir dökülme yaşanabilmektedir. Bu oldukça normal bir durumdur. Yeni çıkan saçlar normalde dökülmüş olan saç tellerinin yerine çıkar.
- Fakat bu her zaman gerçekleşmez.
- Aniden gelişen bir durum olabilirken yıllar içerisinde yavaş yavaş da gerçekleşebilmektedir.
- Saç dökülmesi sorunları geçici de olabilir, kalıcı da olabilmektedir.
- Saç dökülmesi fizyolojik ve genetik bir durum olabildiği gibi genellikle vücutta meydana gelen hastalıkların belirtisi olabilmektedir.
Normalden fazla saç dökülmesi yaşayan kişilerin dermatoloji uzmanlarına görünmesinde fayda vardır. Dermatologlar cilt hastalıklarının haricinde saç ile ilgili olan problemlerle de ilgilenmektedir. Dermatoloji, saç dökülmeleri ile ilgili muayene, teşhis ve tedavi sürecinin gerçekleştirilmesinde görevli olan tıbbi bölümdür.
Tedavi süreci, saç dökülmelerine sebep olan etken bulunduktan sonra başlar. Bu süreçte hastaya B7 ve H vitaminleri takviyeleri yapılmaktadır. B7 ve H vitaminleri besinler ile de karşılanabildiği gibi ilaçlar ile de alınabilmektedir. Eğer hastada mevcut olan saç dökülmesi kullanılmakta olan ilaçlardan kaynaklanıyorsa bu vitaminlerde değiştirmeler yapılabilmektedir.
Düzenli olarak kliniğe giden ve tedaviye beklenilen cevabı vermeyen saç dökülmelerine sahip olan kişiler ek bir alternatif olan saç ekimi işlemlerini yaptırabilmektedir. Saç dökülmesine bakan poliklinikten nasıl randevu alınır? Öncelikle saç dökülmesi kişileri psikolojik olarak etkileyen önemli bir durumdur.
- Gür ve bakımlı saçlar hem kadınlar için hem de erkekler için önemli bir etkendir.
- Bu sebeple saç dökülmesi yaşayan kişiler hastanelerin Deri ve Zührevi Hastalıkları yani Cildiye ya da Dermatoloji bölümlerinden randevu almaları gerekmektedir.
- Randevu işlemlerini devlet hastanesinden yapmak isteyen kişiler MHRS online veya ALO 182 hattını arayarak Dermatoloji ya da Cildiye bölümlerinden randevu alabilmektedir.
: Saç dökülmesi için hangi bölüme ve doktora gidilir? Saç dökülmesine.
Saç diplerinin neden iğne gibi batması?
Saç nezlesi – Saç diplerinin acımasına ve yanmasına neden olan bir diğer sebep de saç nezlesi. Saç nezlesi kadınlarda çok daha sık görülmesine rağmen, saçları gür ve sık olan erkeklerde de gözlemlenebiliyor. Sürekli olarak saçları iyi kurutamamak saç nezlesine neden olabiliyor.
Saç nezlesinin belirtileri nelerdir?
Saç nezlesi belirtileri – Saç nezlesi hastalığına saç derisinde, özellikle saç köklerinde ağrı ve yanma hissi eşlik ediyor. Eğer fark edildiğinde önlem alınmazsa hastalığın ilerleyen aşamalarında saç köklerinde yara ve aşırı derecede dökülme ortaya çıkabiliyor. Saç nezlesinin en belirgin nedeni özellikle uzun saçların yıkandıktan sonra yeterince kurutulmaması. Elbette hastalık, sadece buna bağlı olarak gelişmiyor. Saçları uzun süre sıkı toplamak da saç köklerinin ve saç derisinin hava almasını engelliyor, sonuçta saç kökleri zorlanıyor ve kopmalar dökülmeler ortaya çıkıyor.
- Ayrıca bu süreçte da meydana gelebiliyor.
- Bununla birlikte saçların sıklıkla fön vb.
- Uygulamalara maruz kalması ve saç şekillendirici ürünlerin yoğun kullanımı da saç nezlesine neden olabilir.
- Fön uygulaması sırasında saçların yüksek ısıya maruz kalması saç derisinin tahrişine yol açıyor.
- Ayrıca saç boyasına alerjisi olan kişiler de saç nezlesi problemi yaşayabiliyorlar.
Saç nezlesinin diğer olası nedenleri ise yetersiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı vitamin ve protein eksikliği; özellikle D vitamini eksikliği, stres, anksiyete gibi saç sağlığına zarar verdiği bilinen faktörler olarak sıralanabilir. Saç nezlesi problemini yaşamamak için saçların yıkandıktan sonra kurutulması büyük önem taşıyor. Saç köklerini çok gerecek saç modellerinden kaçınılması ise alınabilecek bir başka önlem. Bununla birlikte saç nezlesinin henüz net ve belirli bir tedavisi bulunmuyor.
Bu nedenle öncelikle saç derisinde rahatsızlığa neden olan durumlar tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalı. Saç derisi sorunlarının devam etmesi durumunda, mutlaka uzman bir doktordan yardım alınmalı. Başta saç nezlesi olmak üzere yaygın saç problemlerinden korunmak için saç sağlığını destekleyecek önlemler alabilirsiniz.
Daha sağlıklı saçlar ve saç derisi için saç bakımına gereken önemi verin.
Daha sağlıklı saçlar için dengeli ve düzenli beslenin. Yumurta, balık, et, süt gibi protein ve vitamin zengini besinlere beslenmenizde dengeli bir şekilde yer vermeye özen gösterin. Düzenli beslenme ile de önüne geçebilirsiniz. Hızlı kilo verdirdiği iddia edilen sert ve sağlıksız diyetlerden kaçının. Stres kontrolünü öğrenin ve hayatınızdaki stres faktörlerini en aza indirin. Saç bakımına zaman ayırın. Saç şekillendirici ürünlerin aşırı kullanımından kaçının ve bu tür ürünlerden sonra saçlarınızı mutlaka saç tipinize uygun, arındırıcı bir şampuanla yıkayın. Çok sıcak ya da çok soğuk suyla duş almayın. Saçlarınızı yıkadıktan sonra öncelikle havluyla nazikçe fazla suyunu alın, ardından düşük ısıya ayarlanmış bir saç kurutma makinesi ile kurutun. Saç derisine zarar verebilecek saç modellerinden kaçının, eğer saçlarınız uzunsa onları sıkı bir şekilde toplamaktan kaçının. Saçlarınızı yıkarken saç derinize nazikçe masaj yapın.
İnternet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Çerezler, internet sitemizin kullanımını ve işlevselliğini geliştirmenin yanı sıra analitik ve reklam amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Ayarlarınızı değiştirmeden bu siteyi kullanmaya devam ederseniz çerezleri kullanmamızı kabul etmiş sayılırsınız. Kabul Ediyorum : Saçlarınız da Nezle Olabilir: Saç Nezlesi Nedir?
Saç nezlesi ne demek?
Saçlarımız da eğer iyi kurutmazsak saç nezlesi olabilir. Hem de bundan kurtulmak pek kolay değildir. Bu durum saç dökülmesine de neden olur.Saç nezlesi, genellikle kadınlarda görülen, tedavi edilmediğinde saç dökülmelerine kadar varabilen ve saç köklerinde iğne batması şeklinde belirtiler veren bir saç derisi hastalığıdır.
Kadınlarda daha sık görülmesinin en önemli nedeni de, kadınların saçlarının sık ve uzun olmasıdır. – Saç derinizde sürekli kaşınma ve yanma hissi hissediyorsanız dikkat edin. Siz de saç nezlesine yakalanmış olabilirsiniz. Peki nedir bu saç nezlesi? SAÇ NEZLESİNİN NEDENLERİ NELERDİR? Toplumumuzda saç nezlesi olarak adlandırılan saç derisinde kaşıntı, yanma ve iğne batması şeklinde ağrılara sebep olan bu hastalığın nedenlerinden en başta geleni saçların çok sıkı şekilde toplanarak bağlanmasıdır.
Eğer saçlar aşağıdan veya yukarıdan sıkı bir şekilde bağlanırsa, saç kökleri ve saç derisinin hava alması engellenir. Buna bağlı olarak bu bölgenin dengesini bozmakta, saç derisini germekte ve saç köklerinin zorlanmasına sebep olmaktadır. Sonucunda da saç köklerinde kopmalar veya saçların bütünüyle çıkmasına ve dökülmesine neden olur.
- Başka bir sebep de, saçları uzun olan kadınların saçlarını yıkadıktan sonra kurulamamalarıdır.
- Işi soğuk ya da rüzgarlı bir havada ıslandıktan sonra kurulanmayıp nezle oluyorsa, saç derisi de buna benzer şekilde nezle olabilmektedir.
- Soğuktan ya da rüzgardan zarar gören saç kökleri, zamanla gücünü kaybetmekte ve dökülme sorununa sebep olabilmektedir.
Saçlara sürekli ve her gün fön çekilmesi, bol jöle ile şekillendirilmesi kişide saç nezlesine neden olan önemli faktörlerdendir. Saça tutulan fönden sıcak hava bile gelse saç kökleri ve saç derisi rahatsız olmakta ve dengesini bozabilmektedir. Bununla birlikte saç köklerine ve saç derisine yakın şekilde sürülen bazı kozmetik ürünler de saç derisinin devamlı olarak soğuk olmasını, saç köklerinin üşüyerek zarar görmesine sebep olmaktadır. saç nezlesi BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ : Saç nezlesi olarak adlandırılan rahatsızlığın öne çıkan en belirgin özelliği, kıl köklerinde ve saç derisinde yanma ve ağrı hissi vermesidir. Fark edildiği zaman önlemi alınmadığı taktirde ileride saç diplerinde yaraya ve şiddetli saç dökülmesine sebep olabilmektedir.
Tıp literatüründe hastalık olarak adlandırılmayan bu rahatsızlığın ne yazık ki belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu rahatsızlığı önlemek ve tedavisini yapabilmek için öncelikle sebep olan etkenleri belirlemek ve ortadan kaldırmak gerekmektedir. Sebeplerin ortadan kaldırıldığında bile sorun devam ediyorsa, daha vahim sonuçlarla karşılaşmamak için hemen doktora görünmekte fayda vardır.
Saç nezlesi hastalığına yakalanmamak için kesinlikle saç bakımına maksimum özenin gösterilmesi gerekir. Banyo yapıldıktan sonra saçlar havluyla kurutulmalı ve imkan dahilindeyse de 2-3 saat kadar dışarıya çıkılmamalıdır. Şayet dışarı çıkılması gerekliyse, önce havlu ile sonra da uzaktan fön makinesi ile iyice kurutulması önemlidir.
Kirli saç baş ağrısı yapar mı?
Saçlı derinin hemen altında yer alan yağ bezeleri tarafından salgılanan yağ ile baş ağrıları arasında sebep – sonuç ilişkisi bulunmaz. Yani normal koşullar altında yağlı saç baş ağrısını ortaya çıkarmamaktadır. Ancak kişinin hijyen algısına göre değişen pis hissetme durumu baş ağrısını ortaya çıkarabilmektedir.
Saç dipleri neresi?
Saç Derisi Saç Derisi İnsanda, baş üzerinde önden yüz, arkadan ise ense ile sınırlanan ve saç biten bölge saç derisi olarak adlandırılır. Saç derisi ve cilt benzer yapıdadır. Saç derisi kafatasını kaplayan deridir ve vücudun diğer kısımlarını kaplayan deriden daha fazla kılcal damar, sinir, yağ ve ter bezlerine sahiptir.
Saç derisi 100 000 -150 000 kıl kesesi olarak görev yapan saç foliküllerinden oluşur. Saçlı deri yüzeyden derin tabana doğru 5 tabakadan oluşmuştur. Bu tabakalar 1- Deri Saçlı derinin en yüzeysel tabakası olan deri başın arka bölgesinde çok kalın iken, ön bölgede en ince halini alır. Kalınlık 8 ile 3 mm.
arasında değişir. Deri tabakası içinde saç, yağ bezleri ve ter bezleri bulunur.2- Deri altı Deri altı tabaka yağ dokusundan zengindir. Kilo alıp verme ile saçlı derideki yağ dokusu miktarında değişme görülmez. Deri sağlamlığını oluşturan fibröz bölmelerden zengin olduğundan daha dirençli yapıdır.
3- Destek tabaka (Aponeurosis ) Saçlı derinin üçüncü tabakası Adele ve Adele devamı olan sert tabakadan oluşur.4- Gevşek bağ doku tabakası
Dördüncü tabaka ise gevşek bir yapıya sahiptir. Bu tabaka üstünde bulunan üç tabaka tek tabaka halinde kolaylıkla ayrılabilir.5- Kemik dış örtü tabakası ( Pericranium ) Gevşek tabaka altındaki tabaka kemiğe sıkı olarak yapışmıştır. Kemiğin büyümesi, kalınlaşmasını ve onarımını sağlar. Cilt, 3-3,5 kg ağırlığıyla vücudun en ağır, 1,5-2 m 2 alanıyla en geniş organıdır. %70’i su, %30 u organik materyalden oluşur. Cilt pH ının normal değeri 5,5-6 arasında değişmektedir. Derimiz, dıştan içe doğru Epidermis, Dermis ve Hypodermis olmak üzere 3 katmandan meydana gelir.
Epidermis Dış tabakası Keratin(korun) dir. Ölü hücrelerden oluşur. Bunlar dökülerek kepek yapar. Korun altında canlı hücrelerden oluşan malpighi tabakası bulunur. Bu tabakanın hücrelerinde Melanosit pigment bulunur ve deriye rengini verir. Vücudu ısı ve soğuktan korur. Alt deri (dermis) Duyu hücreleri, ter bezleri, sinir uçları, Kılcal kan damarları, kıl kökleri, dokunma cisimcikleri bulunur.
Görevi: Vücudun ısı, ter, su dengesini sağlamak, dış etkilerden korumak dokunma, basınç, acı duyularını algılamaktır. Duyu cisimcikleri dokunma, ağrı, basınç, sıcaklık gibi duyuları algılar. Sinirlerle beyinin ilgili bölgelerine aktarılır. Sevinç, korku, heyecan, soğuk hava etkisi ile deri sinirleri kıl kaslarının kasılmasını ve kılların dikleşmesini sağlar.
Kaş dipleri neden ağrır?
Bahsedilen problem sivilce, kist, yağ bezesi, kıl dönmesinin görülmesi, enfeksiyon, kaş bölgesine şiddetli düzeyde darbe alınması, alerjik olan reaksiyonlar ve böcek ısırığı gibi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.
Saç için hangi doktora gidilir Devlet Hastanesi?
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir? Saç Dökülmesine Hangi Bölüm Bakar? Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gitmek Gerekir? Saç dökülmesi için uzman bir Dermatoloji doktoruna gitmek gerekir.
- Saç Dökülmesine Hangi Bölüm Bakar?
- Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?
- Genetik faktörler,
- Dengesizlik beslenme,
- İleri yaş,
- Vitamin ve mineral eksikliği,
- Sedef hastalığı,
- Adet düzensizliği,
- Hamilelik ve doğum,
- Egzama,
- Mantar,
- Hormonal bozukluklar,
- Kemoterapi,
- Şeker hastalığı,
- Tiroid bezinin normalden çok veya az çalışması,
Saç dökülmesine, hastanelerin Cildiye poliklinikleri bakar.
- Romatizma hastalıkları,
- Şampuan, saç spreyi, saç jölesi gibi kimyasal içerikli ürünler,
- Hormon ilaçları,
- Doğum kontrol ilaçları.
- Saç Dökülmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Saç dökülmesinin tedavisinin yapılabilmesi için, öncelikle altta yatan her hangi bir hastalığın olup olmadığı belirlenir. Buna göre;
- Gerekli vitamin ve mineraller kullanılır.
- Tiroid hastalığı varsa, buna uygun tedaviye başlanır.
- Beslenme alışkanlıkları düzene sokulur.
- Egzama tedavisi yapılır.
- Psikolojik bir sorun varsa, gerekli tedaviye yönlendirilir.
- Saç köklerini güçlendirmek için mezoterapi uygulana
- Kök hücre tedavisi yapılabilir,
- PRP tedavisi uygulanabilir.
- Saç Dökülmesini Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?
- Dengeli ve düzenli beslenmek
- Vitamin ve mineral almak,
- Düzenli ve kaliteli uyku uyumak,
- Aşırı sıcak su ile saçları yıkamaktan kaçınmak,
- Çok fazla kimyasal içerikli ürünler kullanmamak,
- Saçları düzenli olarak yıkayıp, temizlemek,
- Saçları yıkandıktan sonra, saç kurutma makinesi kullanmadan, doğal yollarla kurutmak,
- Saçları çok sıkı tokalarla bağlanmaktan kaçınmak,
- Bol bol sebze ve meyve yemek,
- Protein içerikli besinler tüketmek,
- Saç maşası, düzleştirici ve fön makinesi gibi, aşırı ısı kaynaklı ürünlerin kullanımını en aza indirmek.
: Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir? Saç Dökülmesine Hangi Bölüm Bakar?
Kirli saç baş ağrısı yapar mı?
Saçlı derinin hemen altında yer alan yağ bezeleri tarafından salgılanan yağ ile baş ağrıları arasında sebep – sonuç ilişkisi bulunmaz. Yani normal koşullar altında yağlı saç baş ağrısını ortaya çıkarmamaktadır. Ancak kişinin hijyen algısına göre değişen pis hissetme durumu baş ağrısını ortaya çıkarabilmektedir.
Kaş dipleri neden ağrır?
Bahsedilen problem sivilce, kist, yağ bezesi, kıl dönmesinin görülmesi, enfeksiyon, kaş bölgesine şiddetli düzeyde darbe alınması, alerjik olan reaksiyonlar ve böcek ısırığı gibi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.
Saç nezlesi kac gunde gecer?
Saç nezlesinin ne olduğunu biliyor muydunuz? Saç nezlesi, duş, deniz ve havuz sonrası iyi kurutulmayan saçlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle kadınlar saçlarına kolay şekil verebilmek için temiz saçlara ihtiyaç duyarlar. Dalgalı saçlı kadınlar ise temiz saçlarına köpük ve jöle gibi ürünler kullanarak pratikçe şekil verebilirler.
Ama bu durumda saçın tam olarak kurutulmaması, çeşitli sorunlara neden olabilir. Saç nezlesi, bu sorunların en ciddi olanıdır. Peki, saç nezlesi nedir ? Saç nezlesi belirtileri nelerdir? Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesi kaç gün sürer ? Saç nezlesi nasıl geçer? Saç nezlesine ne iyi gelir ? Saç nezlesi için hangi doktora gitmek gerekir? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.
Saç nezlesi nedir? Saç nezlesi, duş, deniz ve havuz sonrası iyi kurutulmayan saçlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Sürekli yanma ve batma hissi ile kendini gösteren saç nezlesi, genellikle kadınların yaşadığı bir sağlık sorunudur. Saç nezlesi, kişinin kafa derisinde ağrılı bir hisse neden olan, ağrının kimi zaman kaşıntı ve yanmaya da döndüğü bir hastalıktır.
Bu hastalık daha çok kadınlarda görülmektedir. Saç nezlesi belirtileri nelerdir? Daha çok saç nezlesi olarak bilinen ancak rapunzel hastalığı ya da prenses hastalığı da denilen bu rahatsızlığın en belirgin özelliklerini sizin için araştırdık. -Saç derisinde, özellikle kıl köklerinde ağrı ve yanma hissi meydana gelebilir.
-Eğer ilk fark edildiğinde önlem alınmazsa, ileri ki dönemlerde, saç diplerinde yara ve aşırı derecede dökülme ile sonuçlanabilir. Saç nezlesinin açıklaması iki farklı teoriye göre açıklanmıştır: Birincisi: Saç derisindeki kıl foliküllerini beynin sinir sistemine bağlayan sinirler, folikül üzerinde kıl kalmayınca beyne acı mesajı gönderir.
Bu durum fantom ekstremite ağrısındaki gibi gerçekleşmektedir. Yani vücuttan kesilen veya olmayan bir organda hissedilen ağrıya benzer şekildedir. İkincisi: Bu hastalığa yakalanan insanların saç derileri aşırı hassas sinirlere sahiptir. Uzun saçlar sıkıca ve uzun süre boyunca toplu kaldığı zaman bu hassasiyet yükselir.
Saç kökleriyle derisinin yeterli miktarda hava alamaması adına da at kuyruğu sendromu da denen bir problem oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, bu problemin saç kaybı ile yakından ilişkili olduğu sonucunu vermektedir. Buna karşın hangisinin bir diğerine neden olduğu konusunda bir kesinlik bulunamamıştır.
- Saç nezlesi neden olur? -Saç derisinde iğnelenme, yoğun kaşıntı, yanma ve ağrı hissi uyandıran rahatsızlığın başlıca nedeninin, saçların uzun süre sıkıca toplu tutulması görülüyor.
- Yukarıdan aşağıya doğru sıkıca bağlı tutulan saç, saç köklerinin ve derinin hava almasını zorlaştırıyor, derinin çekilmesine yol açıyor, saç köklerini zorluyor ve kopmalara, dökülmelere sebep oluyor.
-Diğer nedeni ise, özellikle uzun saçların yıkandıktan sonra iyice kurutulmamasıdır. Soğuk havalarda ve rüzgarda zarar görme riski artan saç kökleri, kurutulmayıp ıslak bırakıldığında gücünü yitirerek kaşıntıya ve dökülmeye sebep olabiliyor. -Saçların fön vb.
uygulamalara maruz kalması saç nezlesine neden olabilir. Özellikle saç şekillendiricilerinin yoğun olarak saça uygulanması da saç nezlesini tetikliyor. Fön, sıcak havanın deriyi tahriş etmesine, kozmetik ürünler ise derinin soğuk kalmasına neden oluyor. Aynı şekilde, saçları bazı boyalara alerjik olan insanlar da saç nezlesinden şikayetçi olabiliyor.
-Düzensiz beslenme ile vitamin ve protein eksikliği de saç sağlığıyla ilgilidir. Özellikle D vitamininin eksikliği, saçları güçsüzleştirerek saç nezlesinin önünü açıyor. -Doğrudan ilişkisi kanıtlanmamış olsa da, saç nezlesinin depresyon, stres, obsesif kompülsif bozukluk ve endişe gibi psikosomatik nedenlerle de ortaya çıktığına dair bir görüş bulunuyor.
Saç nezlesi kaç gün sürer? Eğer hastalık ciddi bir boyuta gelirse mutlaka tedavi yöntemini uygulamak gerekir. Saç nezlesi 1 hafta sürebilir ancak 1 aydan fazla ise bu durumda dikkatli olmak gerekir. Saç nezlesine ne iyi gelir? Saç nezlesine yakalanma ihtimalini en aza düşürmek için; banyodan sonra saçların özenle kurutulması ve banyodan hemen sonra dışarı çıkılmaması gerekir.
Saç diplerini çok gerecek saç modelleri ise saç nezlesi olmak istemeyen kadınların kaçınmaları gereken modellerdir. Saç nezlesi nasıl geçer? Saç nezlesi için hangi doktora başvurmak gerekir? Bu hastalığın maalesef net ve belirli bir tedavisi bulunmamaktadır.
O yüzden, öncelikle rahatsızlığa neden olan durumlar belirlenip ortadan kaldırılmalıdır. Sorun yine de devam ederse, uzmanlık alanı dermatoloji olan bir doktora başvurmak gerekir. Genellikle semptomlar kişiden kişiye farklılık göstereceğinden, rahatsızlığın ortadan kaldırılma yöntemi de kişiye özel olacaktır.
Ancak özellikle bu maddelere dikkat etmek gerekir: -Düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir. Yumurta, balık, et, süt gibi protein ve vitamin zengini besinler tüketilerek saçın daha güçlü olmasına yardımcı olunmalıdır. -Sert ve hızlı diyetlerden kaçınılmalıdır.
Stresten uzak durulmalıdır. -Hormonal problemler de saç sağlığını etkiler. Vücudun yaşadığı hormonal dengesizliklikler doktor yardımıyla giderilmelidir. -Saç bakımı mümkün olduğunca organik ürünlerle ve özenli şekilde gerçekleştirilmelidir. Başta jöle olmak üzere, kozmetik ürünler aşırı dozda ve çok sık kullanılmamalıdır.
Saçlar belirli aralıklarla doğal haline bırakılmalıdır. -Saçların kurumasını engelleyecek, nemlendirici nitelikte şampuanlar tercih edilmelidir. -Çok sıcak veya çok soğuk suyla duş alınmamalıdır. Saç derisi için ılık su idealdir. -Saçlar yıkandıktan sonra muhakkak havluyla kurulanmalı, ardından da ısısı yüksek olmayan bir saç kurutma makinesiyle kurutulmalıdır.
- Duş alındıktan sonra 2-3 saat kadar süreyle dışarıya çıkılmamalıdır.
- Buna özellikle soğuk havalarda daha çok dikkat edilmelidir.
- Eğer mutlaka dışarı çıkılacaksa, saçların kuru olduğundan emin olunmalıdır.
- Saç derisini zorlayacak ve sıkacak saç modelleri kullanılmamalı, saçlar sıkı bir şekilde toplanmamalıdır.
-Saç derisine belli aralıklarla yumuşak bir şekilde masaj yapılması fayda olacaktır. Tüm bunların dışında mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.