Saç ekildikten 15 gün sonra şok dökülme olarak da adlandırılan ekilen saçların %80’e yakınının dökülmesi gerçekleşmektedir. Bu bir anda olmayıp bir aylık bir süreçte gerçekleşmektedir. Saç kökleri bu süreçte kendilerini tekrardan yenileyip daha kaliteli ve canlı bir şekilde çıkmak için hazırlamaktadır.
Contents
Ekilen saçlar kaç gün sonra dökülmeye başlar?
Şok Dökülme Nedir? – Şok dökülme, saç kaybının olduğu alanlara nakledilen saç köklerinin üzerinde bulunan saç tellerinin saç ekimi operasyonunun ardından geçici olarak dökülmesi olarak tanımlanabilir. Her ekim operasyonunun ardından yaşanan bu doğal süreç kişide endişeye ve hayal kırıklığına neden olmamalıdır.
- Saç ekimi sonrası dökülme yani şok dökülme genellikle saç ekimi işlemi yapıldıkta sonraki 1-3 ay içerisinde görülür.
- Işiden kişiye değişiklik gösterebilmekle birlikte genellikle 2 hafta içerisinde tamamlanır.
- Saç ekiminden sonra yaşanılan saç dökülmesi doğal ve geçici bir durumdur.
- Şok dökülme sürecinin sonlanmasından 1-2 ay kadar sonra kişinin yeni saçları çıkmaya başlar.
Saç ekimi işlemlerinden sonra şok dökülme süreci bir kere yaşanır. Şok dökülmeden sonra nakil edilmiş olan saç kökleri yeniden dökülmez ya da saçlar yeniden seyrekleşmez. Saç ekimi işlemlerinde ense kısmının donör bölge olarak kullanılmasının nedeni bu alanda bulunan saçların erkeklik hormonundan kaynaklanan saç dökülmelerinden etkilenmeyecek özelliğe sahip bulunmasıdır.
Saç ekimi sonrası saç kökler ne zaman tutar?
26 Mart 2019 Saç kökleri, ekildikten 10 gün sonrasında ekildikleri yere oldukça sağlam bir şekilde adapte olurlar. Tabii ki bu on günlük süre sonrasında da 5 gün kadar, yani ilk 2 hafta, operasyon sonrası bakım kurallarına uymak gerekli ama saç köklerine 10 günden sonra zarar vermek biraz zor.
- Ancak kafanın ekim yapılan alanı bir yere çarpılırsa; kökler elle ve bilerek zorla çıkarılırsa saç kökleri zarar görür.
- Bu sırada zaten kanama olacaktır.
- Bir de saç ekimi sonrası oluşan sert kabuklanmalar var.
- Hastalarımız sık sık sorarlar hocam bunlar zarar verir mi diye.
- Bunlar ekim alanında kuruyan ve kalın bir tabaka oluşturabilen kan pıhtılarıdır.
İlk 2 haftadan önce bunları tırnaklamak ya da temizlemek için fazla basınçla yıkamak ya da zorla koparmak ekilen saç köklere zarar verebilir. Greftlerin dışarı çıkmasına ve saç kaybına neden olabilir, Operasyon sonrası dönemde yıkama çok önemli: ilk hafta çok nazik ve neredeyse hiç basınç yapmadan parmak uçlarıyla ekim alanı yıkanmalı.2.
Saç ekimi sonrası şok dökülme en erken ne zaman başlar?
Saç ekiminden sonra ilk bir ay: Saç ekiminden sonra on beşinci günden itibaren ” şok dökülme (shock loss)” adı verilen bir dönem başlayabilir. Bu dönem, birinci ayın sonlarına doğru iyice yoğunlaşır ve kimi zaman ikinci ayda da devam eder. Şok dökülmede saçlarınızın tamamına yakınının kaybedilmesi söz konusu olabilir.
Ekilen saç çıktıktan sonra dökülür mü?
Ekim Sonrasında Saçlarda Dökülme Durumu Bundan dolayı yeni ekilen saçların dökülmesi durumu söz konusu olmayacaktır. Ekim işlemi sonrasında belli başlı dökülmeler yaşanabilir ve birçok hastayı korkutabilir ama bu normal bir durumdur. Bu süreç saç ekim sürecinin normal bir parçasıdır.
Şok dökülme nasıl engellenir?
Toplanan saç köklerinin dışarıda çok bekletilmemesi, kökler beklerken oda sıcaklığının 4-5 olması, köklerin direkt olarak dışarıda bekletilmek yerine besleyici sıvılar içerisinde bekletilmesi, ekim yapılırken köklerin dipten değil uçtan tutuluyor olması gibi faktörlerin şok dökülmeyi azalttığı düşünülmektedir.
Tepe bölgesi saç ekimi tutar mı?
Öncelikle tepe bölgesine yapılan saç ekimi doğru yöntem kullanıldığında kolaylıkla tutabilir. Bu bölgeye yapılan saç ekimlerinde doğru teknik kullanılırsa ve doğru uzman seçilirse operasyon başarısı yüksek olabilir. Tepe bölgesi saç ekiminde vertex olarak adlandırılıyor.
Ekilen saç ömrü ne kadardır?
Ekilmiş saçların ömrü ne kadardır? Ekilen saçlar iki kulak arasındaki dökülmeyen saç genetiğine sahip saçlardan alındığı için, yeni yerlerinde de aynı şekilde yani ÖMÜR BOYU kalacaktır.
Ekilen saç çıktıktan sonra dökülür mü?
Ekim Sonrasında Saçlarda Dökülme Durumu Bundan dolayı yeni ekilen saçların dökülmesi durumu söz konusu olmayacaktır. Ekim işlemi sonrasında belli başlı dökülmeler yaşanabilir ve birçok hastayı korkutabilir ama bu normal bir durumdur. Bu süreç saç ekim sürecinin normal bir parçasıdır.
Saç ne kadar sürede dökülür?
Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu vardır. Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir.
Ekilen saç 1 sene sonra dökülür mü?
Saç ekimi yaptıktan sonra saçlar tekrar dökülür mü? Kafa derisinin yan ve arka kısımlarındaki saçlar DHT hormonuna duyarlı reseptörlere sahip olmadığından bu kısımlarda saç dökülmesi görünmez. Genellikle ön ve tepe kısımlarında saç dökülmesi görülür. Buna erkek tipi saç dökülmesi denir ve bazı kadınlarda da görülebilir.
- Saç ekimi operasyonlarda ekilecek saçlar bu nedenle başın arka ve yan kısımlarından alınır.
- Bu sayede de saç ekiminden sonra, saçların dökülmesi engellenmiş olur.
- Ancak ekim işleminden sonra kalıcı saçların çıkma süreciyle ilgili bilinmesi gereken bazı aşamalar var.
- Örneğin şok dökülme süreci.
- Bu, saç ekimi sonrasında mutlaka gerçekleşmesi gereken bir durumdur.
Yani, saç ekimi ameliyatından 3-4 hafta sonra, ekilen greftlerdeki saç tellerinin hızlı bir şekilde dökülmesi, beklenen bir durumdur. Ardından kalıcı saçlar yavaş yavaş büyümeye başlar. Büyüme ortalama 1 hatta 2 yıl boyunca devam eder. Ancak yeni ekilen saçlar DTH hormonuna karşı duyarsız olsa da, özellikle, kafa derisinin üst ve ön bölümündeki var olan saçlar DTH’ye karşı duyarlı olduğundan dökülmeye devam edebilir.
- Bu nedenle, saç ekimi tasarımı, bu riskin göz önüne alınarak yapılmalıdır.
- İleride kafa derisinde istenmeyen boşluklar oluşmaması açısından çok önemlidir.
- Eski ve yeni saçlarda ameliyat sonrası dökülme Erkek tipi kellikte şakak ve kafa arkasında bulunan saçlar, başka bir rahatsızlık olmadığı sürece, dökülmeye genetik olarak dayanıklı olup ilerleyen yaşlarda bile sağlamlıklarını korurlar.
Saç nakil işlemi ise dökülmeyen bu saçların genellikle ense çevresinden alınarak saç derisinde seyrelme yaşanan bölgelere aktarılmasıdır. Bu nedenle eğer cerrahınız saç ekimi konusunda tecrübe sahibiyse, ekilen saç beslenme ve kaynama problemi olmaksızın hayat boyu dökülmeden uzamaya devam edecektir.
Birçok hasta ameliyattan hemen sonra gerçekleşen hızlı saç dökülmelerinden endişe ederek doktorlarının yolunu tutar. Ancak bu dökülmeler saç ekim sürecinin kaçınılmaz bir parçasıdır. Her cerrahi işlemde olduğu gibi bu prosedür sırasında da nakledilen greftlerde ve saç derisinde kısa süreli bir travma ortaya çıkacağını göz önünde bulundurmanız gerekir.
Vücut, gerçekleşen travmaya tepki olarak greftte bulunan eski saçı döker ve alttan çıkacak yeni ve sağlam saça yer açar. Ameliyat sonrasında ilk 1 – 5 hafta boyunca gözlemlenebilen bu geçici duruma şok dökülme (shock loss) adı verilir. Şok dökülme miktarı kullanılan saç ekim tekniği, cerrahın tekniği uygulanma biçimi, ekilen saç miktarı, kişinin kafa derisinin inceliği ve saçının yapısı gibi birçok nedene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Saç ekimi sabır gerektiren bir işlemdir. Hayalini kurduğunuz sonuçlara ulaşmak için 1 yıl kadar beklemeniz gerekebilir. Ancak bu sürenin uzaması ya da kısalması cerrahın olduğu kadar hastanın da elindedir. Ekilen greftlerin rahatsız edilmemesi için saç jölesi, boyası, kurutma makinesi kullanılmaması, kullanılacak şampuan tipinin belirlenmesi, saçın taranmaması gibi ameliyat sonrasında uymanız gereken birçok talimat doktorunuz tarafından size özel olarak verilecektir.
Ayrıca stresin saç sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu için can sıkıntısından mümkün olduğunca uzak durmanız da bu süreyi kısaltmakta etkili olacaktır. Belirli bir süre geçtikten sonra ise yeni saçınızı hiç bir sıkıntı olmaksızın güvenle kullanabilirsiniz.