Cevap : Saç jölesinde bulunan hangi madde saç dökülmesine sebep olur SORUSUNUN CEVABI; Saç jöleleri saça doğrudan uygulanan ve bir fırça yardımıyla şekil vermekte kullanılan formüllerdir. Jölenin çözücü maddesi uçtuğunda saç telleri üzerinde saçlara belli bir sertlik veren polimerik bir tabaka kalır.
Contents
Saç jölesi hangi madde saç döker?
єαα 🙂 Cevap : D) seçeneği mum olacaktır. Mum normalde de katı ve yapışkan bir maddedir. Saç jölesinde bulunur, ve saç jölesini uzun süre kullandığımızda saç derisine teması ile saç dökülmesine sebep olur. Bu nedenle saç jölesini çok kullanmamak gerekmektedir.
Seçeneklerdeki maddelerin açıklamalarına bakalım. Ağartıcı: Beyazlatmak amacı ile kullanılan bir detarjan türüdür. Yapısında oksijen bulunmaktadır ; ağartıcı saçlara kullanılmamalıdır ; sadece kumaşımsı maddelere uygulanmalıdır. Aldehit: Karbon ve hidrojenlerin bağlanması ile oluşurlar ; bu nedenle karbonil grubunda bulunmaktadırlar ; molekül türü olarak ise polar olarak isimlenir.
Azo boyaları: Saç boyasında kullanılan boyalar anlamına gelmektedir. Sentetik organik bileşiklerdir. Mum: Isınma, aydınlanma gibi amaçlarla kullanılabilir. Beyaz, katı ve kaygan yapıdadır. Yakıldığında eriyebilen bir maddedir. Saç jölesinde bulunur ve saçların dökülmesine sebep olur.
Saç Jölesinde bulunan kimyasallar nelerdir?
Saç Jölesi Saç Jölesi Yağ PMD çantası veya konteyner Saç Jölesi içerisinde amonyum tiyo glikolat vb. tehlikeli kimyasal maddeler bulunmaktadır. Potansiyel tehlikeleri: Ciltte döküntüye, cilt altında ise kılcal damar kanamalarına neden olabilir. Kullanımı ve saklanması: Kullanımı hususunda etiket bilgilerine uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır.
- Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır.
- Bertarafı: 1.
- Ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir.2.
- Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajı içerisinde saklanmalı ve belediyenin atık yönetimi birimiyle görüşülmeli ve evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
: Saç Jölesi
Jöle neden saç döker kimya?
Saç jölesi, içeriğinde suda çözünen polimerlerden oluşan maddeler bulunur. Bu sebeple de normal halde jel halinde olan saç jöleleri ıslak saça uygulandığında önceki formunu bir miktar kaybeder.
Saç dökülmesine neden olan madde?
Toplumda ırsi saç dökülmesi olarak adlandırılan genetik saç dökülmesinde dihidrotestosteron (DHT) denilen erkeklik hormonunun bir türü yüksektir. Yüksek testosteron androjeni tetikler ve yüksek androjen seviyesi saç dökülmesine neden olur. Bu nedenle genetik saç dökülmelerinin %90’ı erkeklerde görülür.
Jöle de ne var?
Öncelikle, jöle nedir? – Jöle tatlılar, sığır ve balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile elde edilen jelatinden yapılır. Glisin ve prolin adı verilen aminoasitler bakımından fazlasıyla zengin bir gıda maddesidir. İnsanoğlu yukarıda belirttiğimiz hayvan parçalarını yüzyıllar içinde gittikçe daha az tüketir olduğu için cilt ve saç sağlığı ile bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan bu aminoasitleri yeterli seviyede alamıyor.
Saç jölesi zararları nedir?
Jöle her ne kadar saçın yüzeyinde kullanılsa da saçın dibine ve deriye nüfus eder. Saç dip ve saç derisinde yer alan gözenekleri kaplayarak saçın nem ve oksijen almasını engeller. – Saç derisi altında yer alan kılcal damarları tıkar. -Kelliğe yol açacak kadar telafisi olmayan zararlara yol açabilir.
Saç hangi madde?
İnsan saç teli protein, su, yağ, renk verici maddeler (pigment) ve bazı minerallerden oluşan bir yapıdır. Her bir saç telimizin; % 80 ‘i saç proteinleri, % 10’u su, % 6’sı yağlar, % 3’ü pigmentler ve % 1’i minerallerden oluşmaktadır.
Saçın kimyasal yapısı nedir?
.: Ana Sayfa » Dergiler ve Kitaplar » Türkiye Klinikleri Kozmetoloji Dergisi » 1998 – Cilt 1 » 3 – Saç Ürünleri I Saç Bakımı ve Saç Temizliği Ürünleri Özel Sayısı Saçın Oluşumu ve Biyokimyası THE FORMATION AND BIOCHEMISTRY OF THE HAIR Turkiye Klinikleri J Cosmetol.1998;1(3):134-43 Makale Dili: TR ÖZET Memelilere özgü bir oluşum olan saç, epidermis ve dermis hücrelerinin biraraya gelmesi ile oluşur. İki tür hücre arasında, fiziksel etkenler ve kimyasal maddeler aracılığı ile olduğu düşünülen haberleşme ile “dermal papilla” ve 5-6 konsantrik tabakadan oluşan saç teli meydana gelir.
İnsan saç telinde en çok korteks hücreleri bulunur. Bu hücreler, saçın ana kimyasal yapısı olan alfa-heliks konfigurasyonundaki fibröz keratin proteinini taşırlar. Keratin, suda çözünürlüğü az olan dirençli bir moleküldür. Moleküle bu direnci veren yapısındaki peptit, hidrojen, disülfit ve tuz bağlarıdır.
Keratindeki asidik gruplar, katyonları bağlayabilirler. Böylece saç, bir iyon değiştirici gibi davranabilir. Besin maddeleri, hormonlar ve enzimler, saçın gelişim ve büyümesini etkilerler. Saçın rengini, tirozinden sentez edilen eumelanin ve phaeomelanin verir.
Saç, biyolojik araştırmalar için bir model olarak kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : : Dermal papilla, İç ve dış kök kılıfı, Keratin, Protein, Alfa-heliks, Mineraller, Eumelanin, Phaeomelanin, Hormonlar, Enzimler ABSTRACT Hair is, especially, found in mammals and is formed by the assembly of epidermal and dermal cells.
Signal transduction, possibly of physical and chemical nature, between the two types of cells enables the formation of the “dermal papilla” and the hair follicle with 5-6 concentric layers of different types of cells. Human hair is mainly made of cortex cells which contain keratin.
- Eratin is the main chemical component of the hair.
- It is a practically water-insoluble, resistant, fibrous protein in alfa-helix configuration.
- The peptide, hydrogen, disulfite and salt bonds contribute to the resistibility of the molecule.
- Hair can bind cations on the free acidic groups in its structure; therefore it can act as an ion-exchanger.
Nutrients, hormones, enzymes effect the development and growth of the hair. The hair can be used as a model for biological research. Keywords : Dermal papilla, Inner and outer root sheath, Keratin, Protein, Alfa-helix, Minerals, Eumelanin, Phaeomelanin, Hormons, Enzymes 1.
KULLANIM KOŞULLARI 1.1. http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından ulaşılan internet sayfalarını (Hepsi birden kısaca ” SİTE ” olarak anılacaktır) kullanmak için lütfen aşağıda yazılı koşulları okuyunuz. Bu koşulları kabul etmediğiniz takdirde ” SİTE “yi kullanmaktan vazgeçiniz.
” SİTE ” sahibi bu ” SİTE “de yer alan veya alacak olan bilgileri, formları, içeriği, ” SİTE “‘yi, ” SİTE ” kullanma koşullarını dilediği zaman değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.1.2. Bu ” SİTE “‘nin sahibi Türkocağı cad. No:30, 06520 Balgat Ankara adresinde ikamet eden Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’dir (bundan böyle kısaca “Türkiye Klinikleri” olarak anılacaktır).
- SİTE “‘de sunulan hizmetler “Türkiye Klinikleri” tarafından sağlanmaktadır.1.3.
- Bu ” SİTE “‘de sunulan hizmetlerden belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz olarak yararlananlar veya herhangi bir şekilde ” SİTE “ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmiş sayılmaktadır.
İşbu sözleşme içinde belirtilen koşulları “Türkiye Klinikleri” dilediği zaman değiştirebilir. Bu değişiklikler periyodik olarak ” SİTE “‘da yayınlanacak ve yayınlandığı tarihte geçerli olacaktır. “Türkiye Klinikleri” tarafından işbu sözleşme hükümlerinde yapılan her değişikliği ” SİTE ” hizmetlerinden yararlanan ve ” SİTE “ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi önceden kabul etmiş sayılmaktadır.1.4.
- İşbu ” SİTE Kullanım Koşulları” 30.03.2014 tarihinde en son değişiklik yapılarak ve web sitesi üzerinden yayınlanarak; ” SİTE “yi kullanan her kişi tarafından erişimi mümkün kılınıp yürürlülüğe konmuştur.
- İşbu ” SİTE Kullanım Koşulları” ayrıca, “Türkiye Klinikleri” hizmetlerinden belli bir bedel ödeyerek veya ödemeden yararlanacak olan kullanıcılarla yapılmış ve/veya yapılacak olan her türlü ” KULLANICI Sözleşmesi”nin de ayrılmaz bir parçasıdır.2.
TANIMLAR 2.1. ” SİTE ” : “Türkiye Klinikleri” tarafından belirlenen çerçeve içerisinde çeşitli hizmetlerin ve içeriklerin sunulduğu çevrimiçi (on-line) ortamdan http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından ve/veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından erişimi mümkün olan web sitesi.2.2.
- ULLANICI : ” SİTE “ye çevrimiçi (on-line) ortamdan erişen her gerçek ve tüzel kişi.2.3.
- LİNK : ” SİTE ” üzerinden bir başka web sitesine, dosyalara, içeriğe veya başka bir web sitesinden ” SİTE “ye, dosyalara ve içeriğe erişimi mümkün kılan bağlantı.2.4.
- İÇERİK : “Türkiye Klinikleri” ” SİTE “yi ve /veya herhangi bir web sitesinden yayınlanan veya erişimi mümkün olan her türlü bilgi, dosya, resim, rakam, fiyat v.b görsel, yazınsal ve işitsel imgeler.2.5.
” KULLANICI SÖZLEŞMESİ ” : “Türkiye Klinikleri”nin sunacağı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanacak olan gerçek ve/veya tüzel kişilerle “Türkiye Klinikleri” arasında elektronik ortamda akdedilen sözleşme.3. HİZMETLERİN KAPSAMI 3.1. “Türkiye Klinikleri”, ” SİTE ” üzerinden sunacağı hizmetlerin kapsamını ve niteliğini belirlemekte tamamen serbesttir.3.2.
Türkiye Klinikleri” ” SİTE ” bünyesinde sunulacak servislerden yararlanabilmek için, ” KULLANICI “nın “Türkiye Klinikleri” tarafından belirlenecek özellikleri taşıması gereklidir. “Türkiye Klinikleri”, bu gerekliliği tek taraflı olarak dilediği zaman değiştirebilir.3.3. “Türkiye Klinikleri”nin ” SİTE ” üzerinden belirli bir ücret karşılığı veya ücretsiz olarak vereceği hizmetler sınırlı sayıda olmamak üzere; – Sağlık sektörüne yönelik bilimsel makaleler, kitaplar ve bilgilendirici yayınları sağlamak.
– – Bilimsel dergilere yönelik makale hazırlama aşamasında biçimsel, istatistikî ve editöryal destek sağlamak.4. GENEL HÜKÜMLER 4.1. “Türkiye Klinikleri”, ” SİTE ” dâhilinde erişime açtığı hizmetler ve içeriklerden hangisinin ücrete tabi olacağını belirlemekte tamamen serbesttir.4.2.
- Türkiye Klinikleri”‘nin sunduğu hizmetlerden yararlananlar ve siteyi kullananlar, yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla ” SİTE ” üzerinde işlem yapabilirler.
- Ullanıcıların, ” SİTE ” dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir.
- Her KULLANICI, “Türkiye Klinikleri”nin ve/veya başka bir üçüncü şahsın haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir iş ve eylemde bulunmayacağını; yazılı, görsel ve işitsel bilgileri açıklamayacağını, “Türkiye Klinikleri”ne açıkladığı ve/veya ” SİTE “ye gönderdiği her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilginin “Türkiye Klinikleri”ne açıkladığı ve/veya ” SİTE “ye gönderdiği sırada her türlü biçimde kullanılması, işlenmesi, saklanması, açıklanması ve üçüncü kişilere karşı ifşa edilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.
” KULLANICI ” ” SİTE ” dâhilinde bulunan resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video klipleri, dosyaları, veritabanları, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağı, kopyalamayacağı, dağıtmayacağı, işlemeyeceğini, gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla “Türkiye Klinikleri” ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.4.3.
” SİTE ” dâhilinde üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerden ve yayınlanan içeriklerden dolayı “Türkiye Klinikleri”nin, işbirliği içinde bulunduğu kurumların, “Türkiye Klinikleri” çalışanlarının ve yöneticilerinin, “Türkiye Klinikleri” yetkili satıcılarının sorumluluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir üçüncü kişi tarafından sağlanan ve yayınlanan bilgilerin, içeriklerin, görsel ve işitsel imgelerin doğruluğu ve hukuka uygunluğunun taahhüdü bütünüyle bu eylemleri gerçekleştiren üçüncü kişilerin sorumluluğundadır.
“Türkiye Klinikleri”, üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin ve içeriklerin güvenliğini, doğruluğunu ve hukuka uygunluğunu taahhüt ve garanti etmemektedir.4.4. ” KULLANICI “lar, ” SİTE “yi kullanarak, “Türkiye Klinikleri”nin, diğer ” KULLANICI “ların ve üçüncü kişilerin aleyhine hiçbir faaliyette bulunamazlar.
ULLANICI “ların işbu ” SİTE Kullanım Koşulları” hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri ” SİTE ” üzerindeki faaliyetler nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı “Türkiye Klinikleri”nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.4.5. ” KULLANICI “lar, ” SİTE ” dâhilinde kendileri tarafından sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğru ve hukuka uygun olduğunu kabul ve taahhüt etmektedirler.
“Türkiye Klinikleri”, ” KULLANICI “lar tarafından “Türkiye Klinikleri”ne iletilen veya ” SİTE ” üzerinden kendileri tarafından yüklenen, değiştirilen ve sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğruluğunu araştırma; bu bilgi ve içeriklerin güvenli, doğru ve hukuka uygun olduğunu taahhüt ve garanti etmekle yükümlü ve sorumlu değildir.4.6.
” KULLANICI “lar, ” SİTE ” dâhilinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca haksız rekabete yol açacak faaliyetlerde bulunmayacağını, “Türkiye Klinikleri”nin ve üçüncü kişilerin şahsi ve ticari itibarı sarsacak, kişilik haklarına tecavüz ve taarruz edecek fiilleri gerçekleştirmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.4.7.
“Türkiye Klinikleri”, ” SİTE ” dâhilinde sunulan hizmetleri ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. “Türkiye Klinikleri”, bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir. ” KULLANICI “lar, “Türkiye Klinikleri”nin talep ettiği değişiklik ve/veya düzeltmeleri ivedi olarak yerine getirmek zorundadırlar.
“Türkiye Klinikleri” tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme istekleri gerekli görüldüğü takdirde “Türkiye Klinikleri” tarafından yapılabilir. “Türkiye Klinikleri” tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme taleplerinin, ” KULLANICI “lar tarafından zamanında yerine getirilmemesi sebebiyle doğan veya doğabilecek zararlar, hukuki ve cezai sorumluluklar tamamen kullanıcılara aittir.4.8.
” SİTE ” üzerinden, “Türkiye Klinikleri”nin kendi kontrolünde olmayan ve başkaca üçüncü kişilerin sahip olduğu ve işlettiği başka web sitelerine ve/veya “İÇERİK”lere ve/veya dosyalara link verebilir. Bu link’ler sadece referans kolaylığı nedeniyle sağlanmış olup ilgili web sitesini veya işleten kişiyi desteklemek amacıyla veya web sitesi veya içerdiği bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği taşımamaktadır.
- SİTE ” üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen web sitelerinden sunulan hizmetler veya ürünler veya bunların içeriği hakkında “Türkiye Klinikleri”nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.4.9.
- Türkiye Klinikleri”, ” SİTE ” üzerinden ” KULLANICILAR ” tarafından kendisine iletilen bilgileri “Gizlilik Politikası” ve ” KULLANICI Sözleşmesi” hükümleri doğrultusunda kullanabilir.
Bu bilgileri işleyebilir, bir veritabanı üzerinde tasnif edip muhafaza edebilir. “Türkiye Klinikleri” aynı zamanda; KULLANICI veya ziyaret edenin kimliği, adresi, elektronik posta adresi, telefonu, IP adresi, ” SİTE “nin hangi bölümlerini ziyaret ettiği, domain tipi, tarayıcı (browser) tipi, tarih ve saat gibi bilgileri de istatistiki değerlendirme ve kişiye yönelik hizmetler sunma gibi amaçlarla kullanabilir.5.
- FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI 5.1.
- Bu ” SİTE ” dâhilinde erişilen veya hukuka uygun olarak kullanıcılar tarafından sağlanan bilgiler ve bu ” SİTE “nin (sınırlı olmamak kaydıyla tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar) tüm elemanları (Hepsi birden “Türkiye Klinikleri”nin telif haklarına tabi çalışmaları olarak anılacaktır) “Türkiye Klinikleri”ne aittir.
Kullanıcılar, “Türkiye Klinikleri” hizmetlerini, “Türkiye Klinikleri” bilgilerini ve “Türkiye Klinikleri”nin telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satmak, işlemek, paylaşmak, dağıtmak, sergilemek veya başkasının “Türkiye Klinikleri”nin hizmetlerine erişmesi veya kullanmasına izin vermek hakkına sahip değildirler.
- İşbu ” SİTE Kullanım Koşulları” dâhilinde “Türkiye Klinikleri” tarafından sarahaten izin verilen durumlar haricinde “Türkiye Klinikleri”nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, işleyemez, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.5.2.
- İşbu ” SİTE Kullanım Koşulları” dâhilinde “Türkiye Klinikleri” tarafından sarahaten yetki verilmediği hallerde “Türkiye Klinikleri”; “Türkiye Klinikleri” hizmetleri, “Türkiye Klinikleri” bilgileri, “Türkiye Klinikleri” telif haklarına tabi çalışmaları, “Türkiye Klinikleri” ticari markaları, “Türkiye Klinikleri” ticari görünümü veya bu SİTE vasıtasıyla sağladığı başkaca varlık ve bilgilere yönelik tüm haklarını saklı tutmaktadır.6.
SİTE KULLANIM KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİKLER “Türkiye Klinikleri”, tamamen kendi takdirine bağlı olarak işbu ” SİTE Kullanım Koşulları”nı herhangi bir zamanda ” SİTE “‘da ilan ederek değiştirebilir. İşbu ” SİTE Kullanım Koşulları”nın değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacaktır.
İşbu ” SİTE Kullanım Koşulları” kullanıcının tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.7. MUCBİR SEBEPLER Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, “Türkiye Klinikleri” işbu ” SİTE Kullanım Koşulları”, gizlilik politikası ve ” KULLANICI Sözleşmesi”nden herhangi birini geç ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir.
Bu ve bunun gibi durumlar, “Türkiye Klinikleri” açısından, gecikme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için “Türkiye Klinikleri”nin herhangi bir tazminat yükümlülüğü doğmayacaktır. “Mücbir sebep” terimi, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve “Türkiye Klinikleri”nin gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır.
Bunu yanında sınırlı olmamak koşuluyla, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları gibi durumlar mücbir sebep olaylarına dâhildir.8. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ İşbu ” SİTE Kullanım Koşulları” uygulanmasında, yorumlanmasında ve bu ” SİTE Kullanım Koşulları” dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde yabancılık unsuru bulunması durumunda Türk kanunlar ihtilafı kuralları hariç olmak üzere Türk Hukuku uygulanacaktır.
İşbu sözleşmeden dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.9. YÜRÜRLÜLÜK VE KABUL İşbu ” SİTE Kullanım Koşulları” “Türkiye Klinikleri” tarafından ” SİTE ” içersinde ilan edildiği tarihte yürürlülük kazanır.
- Ullanıcılar, işbu sözleşme hükümlerini ” SİTE “yi kullanmakla kabul etmiş olmaktadırlar.
- Türkiye Klinikleri”, dilediği zaman iş bu sözleşme hükümlerinde değişikliğe gidebilir ve değişiklikler sürüm numarası ve değişiklik tarihi belirtilerek ” SİTE ” üzerinde yayınlandığı tarihte yürürlülüğe girer.30.03.2014 Gizlilik Bildirimi → Sitemizi ziyaret etmeden önce aşağıda yazılı kullanım ilkelerini mutlaka okumanızı öneririz.
Bu şartları kabul etmeniz halinde sitemizden faydalanırken kurallarımıza uymanız yararınıza olacaktır. Lütfen Kullanım İlkelerimizin tamamını okuyunuz. → www.turkiyeklinikleri.com Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait hekimleri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış bir web sitesidir.
- Www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılarının kimliklerine, adreslerine, hizmet sağlayıcılarına ve benzeri bilgilerine erişemez.
- Bu bilgileri kullanıcılar isterse formlar yoluyla siteye gönderebilirler.
- Ancak, www.turkiyeklinikleri.com donanım ve yazılım bilgilerinizi toplayabilir.
- Bu bilgiler arasında şunlar yer alır: IP adresiniz, tarayıcı türü, işletim sistemi, etki alan adı, erişim süreleri ve ilgili web adresleri.
www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılardan aldığı kişisel bilgileri (isminiz, elektronik posta adresiniz, ev ve iş adresiniz, telefon numaranız, vb.) üçüncü bir kuruma satamaz, kamuoyuna yayınlayamaz, site içinde tutamaz. Alınan bilgiler sitenin ziyaretçi profili, raporlama ve hizmetlerin tanıtımına kaynak olması için yönlendirici özellik taşır.
→ www.turkiyeklinikleri.com sizden aldığı bilgileri şu amaçlar için kullanır: -Web sitesini iyileştirmek,geliştirmek ve kaliteyi korumak, -Ziyaretçi profili ve genel istatistik veriler oluşturmak, -Ziyaretçilerin sitemizi nasıl kullandığı ile ilgili eğilimlerini belirlemek, -Asılı yayınlar/yazışmalar göndermek, -Elektronik posta yoluyla basın bültenleri veya bildirimler göndermek, -Etkinlik ya da yarışma için liste oluşturmak.
→ www.turkiyeklinikleri.com adresini kullanmakla; -Herhangi bir kullanıcının yasal ve ahlaki olmayan davranışlarından Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sorumlu tutulamayacağını, -Kullanım ilkelerinin zaman zaman değiştirebileceğini, -Diğer bağlantı sağladığı ama denetleyemediği sitelerin içeriklerinden veya bilgisayarınıza verecek zararlardan sorumlu olmadığını kabul etmiş sayılırsınız.
→ Aşağıda belirtilen durumlarda Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. sitesini kullanıcılara kapatabilir: -Yanlış, eksik, yanıltıcı ve genel ahlak kurallarına uygun olmayan ifadeleri içeren bilgilerin siteye kaydedilmesi durumunda, -İstenilen bilgilerin içine ilan, reklam, duyuru, özel veya tüzel kişiliklere hakaret içeren ifadeler kullanıldığında, -Çeşitli yollarla siteye yapılan saldırılar sırasında -Virüs nedeniyle sitenin yapısının bozulması durumunda.
→ Kod ve yazılım da dahil, sitede yer alan yazılı, görüntülü ve sesli fikir ürünleri Telif Hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca güvence altındadır. → Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.in yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değiştirilemez, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz.
→ Sitede bulunan yazılım ve tasarımların her hakkı Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir. → Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. kullanım ilkelerimizle ilgili yorumlarınızı almaktan memnuniyet duyacaktır. Sitemizi zenginleştirebileceğini düşündüğünüz konuları ya da sitemizle ilgili yaşadığınız bir problem olursa lütfen bizimle paylaşın.
[email protected] 04.04.2014
Saçın ana maddesi nedir?
Saç Nedir? Ön bilgi : İnsan vücudunun büyük bölümü kıllarla kaplıdır. Kıllar görünüm yanında vücudun ısı dengesinin korunmasında da rol oynarlar. Gebeliğin 2. ayından itibaren üst dudak, kaş ve yanakta ilk kıl tomurcukları görünmeye başlar. Bu tomurcuklanmalar hücre kümeleri şeklinde olup 4.
aydan itibaren tüm vücut yüzeylerine yayılarak artarlar,Normal bir erişkin insanda ortalama olarak 5.6 milyon civarında kıl bulunur. Bazı insanlarda kılların normalden fazla olması durumuna Hirsitismus denir. Kılların doğuştan yokluğuna ise Atrichie denir. Tamamen saçla kaplı bir başta ortalama 100.000 adet saç vardır.
Bir saçın ortalama ömrü 2-7 yıl arasındadır. Bu süre sonunda saç dökülür ve saç kökünden yeni bir saç çıkmaya başlar, S aç Nedir? İnsan saçı keratin denen özel bir proteinden oluşur. Keratin tırnakta da bulunan dayanıklı bir maddedir. Saçlar, epidermis denen derinin en dış tabakasının eldiven parmağı gibi deri içerisine uzanarak oluşturduğu bir kılıf içinden çıkar.
- Bu kılıfa dış kılıf adı verilir.
- Bununla saç gövdesi arasında iç kılıf bulunur.
- İç kılıf ile kıl arasında kütiküla tabakası bulunur.
- Ilı çevreleyen bu katmanlar bir arada deri içlerine uzanarak bir topuz oluştururlar.
- Buna bulbus (soğancık) denir.
- Bulbusun alt ucu yine bir eldivenparmağı gibi oyuk yapar.
Bu oyuğun içinde “papilla” bulunur. Saçın Rengi Nasıl Oluşur? Saçın rengi genetik faktörlerin etkisi altındadır. Saç rengi,saçın kalınlığı ve renk maddesinin nitelik ve niceliğine bağlıdır. Saçın beyazlaşması da yine genetik faktörlerin etkisiyle oluşabilir.Androgenetik Alopesi erkeklerde en sık görülen saç dökülme nedenidir.Androgenetik alopesi; erkeklik hormonu olan androgenler tarafından etkilenen, genetik olarak yatkın olan kişilerde genellikle puberte sonrası dönemde 20li 30lu yaşlarda ortaya çıkan ve öncelikle alın bölgesindeki saç çizgisinin çekilmesi ile sonrada tepe bölgesinin incelip açılmasıyla ortaya çıkan durumdur.
- Bir çok isim verilmesine rağmen en sık kullanılan isimler Androgenetik Alopesi, Male patern alopesi, olağan kellik gibi isimledir.
- Tüm kafayı kaplayabileceği gibi, büyük sıklıkla şakaklar ve ense bölgesini tutmaz.
- Bir hastalık olarak kabul edilmez onun yerine erkeklerin karakteristik yapısı olarak kabul edilir.
Kadınlarda da Androgenetik Alopesi oluşabilir ancak oluşma şekli farklıdır. Ergenlik dönemi sonrası erkeklerin yaklaşık yarısı androgenetik alopesi ile karşılaşabilir. Androgenetik alopeside üç etken baş rol oynar: Yaşlanma Yaşlanan organizmanın dayanıklılığı azalır.
- Saç da bir organizma parçası olduğundan, geçen yıllar saçların da dayanıklılıgını azaltır.
- Genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde geçen zaman içerisinde saç dökülmesi oranı artar.
- Hormonlar Kellik konusundaki araştırmalar 4000 yıl önce Mısırda başlamıştır.
- Androgenetik alopesinin ilk tıbbi tanımlamasını M.Ö.4.yyda Aristo’nun yaptığı söylenmektedir.
Filozof kellik ile cinsellik arasındaki ilişkiyi tarif etmiştir. Yıllar sonra bazı araştırmalar yine bu yönde çalışmışlar, kısırlaştırılan erkeklerin kelleşmediklerini tespit etmişler ve Abdülhamit’in döneminde araştırmalar yapmışlardır. Eski ve yeni tüm araştırmalr şunu ortaya koymuştur: Kelleşme ile erkeklik hormonu arasında bir ilişki vardır.
- Androgen hormonu erkeklik hormonudur.
- Bir androgen hormonu olan testeron Alfa-5 redüktaz isimli enzim tarafından dihidrotestosterona (DHT) dönüştürülür.
- DHT de saç kökleri üzerindeki reseptörlere baglanarak etkisini gösterir.
- Alfa-5 redüktaz enzim eksikliği olan erkeklerde saç dökülmesi oluşmaz.
- DHT genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde anagen faz süresini kısaltır.
Bu durum her saç yaşam döngüsünde anajen fazın daha da kısalmasına yol açar. Bu saçın maulaşabileceği maksimum saç uzunluğunun azalması ve saçların genel görünümünde anagen fazında olan saçların göreceli olarak azalması demektir. Katajen ve telojen faz (ara faz ve dinlenme fazı) saçın dökülmesi ile sonlanır.
Bu fazlarda süre olarak değişiklik olmaz. Ancak anajen faz kısaldığında herhangi bir anda tüm saç kütlelerindeki oranlar göreceli olarak artmış olur. Bu da orantısal olarak daha fazla saçın dökülmesi demektir.Anajen fazda normalde iki tip saç üretilir: 1. Terminal(kalın ve renkli)saçlar 2. Vellus (ince ve renksiz) saçlar.
Bilindiği gibi vellus saçlar daha çabuk dökülen saçlardır. Yine Androgenetik Alopesi kişilerde hormonların ve genlerin etkisiyle terminal saç köklerinde gittikçe hızlanan bir biçimde küçülme (minyatürizasyon) oluşur. Bunun sonucu terminal saçlar vellus saçlara benzemeye başlar.
- Minyatürize olmuş köklerde zayıf, ince ve renksiz (vellus) saçlar üremeye başlar.
- Üçülmeye devam eden kökler bir süre sonra mikroskopla incelendiğinde hücre kılıfının bir kalıntısı haline döndüğü görülür ve saç kökü böylelikle yok olur.Hem erkekler hem de kadınlar androjen hormonu taşırlar.
- Herkeste bu hormonlar olduğuna göre niçin herkesin saçının dökülmediği sorulabilir.
Burada genetik taşıyıcılık olması yanında aşağıda belirtilen hususlar da önemlidir: 1.Androgenetik Alopesi olanların saçındaki androjen reseptörlerinin sayısı fazladır. Hormon normal düzeyde olsa onu bağlayan reseptör çok olduğundan hormonun saç üzerine etkisi çok olmaktadır.2.Androgenetik Alopesili kişilerin reseptörleri daha hasastır.3.Androgenetik Alopesili vakalarının Alfa-5 redüktaz enzimi aktivitesi daha fazladır.
Sıklık Ergenlik dönemi sonrası beyaz erkeklerin %94.96sında alın bölgesindeki saç çizgisinde gerileme olduğu, yaklaşık %50’sinde de alın ve tepe bölgesinde dökülme olduğu belirtilmiştir. Erkeklerin %30’u 25 yaşında, %40’ı 40 yaşında, %50’si 50 yaşında Androgenetik Alopesi belirtisi gösterir. Kadınların %20-30 kadarında da Androgenetik Alopesi görülür.
: Saç Nedir?
Jöle saça ne yapar?
Jöle Kepek Oluşumuna Sebep Olabilir Jöle eğer uzun süre saçta tutulursa ve iyi durulanmazsa, saç derisinde birikim yaparak saçı ağırlaştırabilir ve kepek oluşumuna sebep olabilirler, ancak saç dökülmesine neden olmaz.
Jöle kepek yapar mı?
SAÇLAR NEDEN KEPEKLENİR? Pul pul olmuş ölü derinin saç telleri arasından görünmeye başlamasına kepek adı verilir. Kepek, genellikle ciddi bir soruna işaret etmez ve bulaşıcı değildir. Ancak estetik olarak sıkıntı yaratır. Konu temizlik olmasa bile, saçlar kirliymiş ve kişi bakımsızmış izlenimi doğar.
- Epeklenmenin ciddi seviyede olduğu durumlarda kafa derisinde kaşıntı da olur.
- Cilt kendini yenilerken bir yandan yeni hücreler oluşur ve ölü deri hücreleri atılır.
- Bu olağan bir süreçtir ve banyoda yıkanıp giden ölü deriyi gözle görmeyiz.
- Bu döngü normalde olması gerektiğinden daha hızlıysa ve ölü deri birikmeye başladıysa kepek de başlar.
Sorun ortaya çıktığında, kafa derisi üzerinde ölü deri yamaları oluşur ve bunlar pul pul saça karışır. Peki kepek neden olur? Seboreik Dermatit (Ciltte yağlanma ve kabuklanma): Bir tür egzama olan seboreik dermatit, henüz nedeni anlaşılmamış, yağlı ve kabuklu cilt sorununa yol açan bir rahatsızlıktır.
Bir tür mantarın bu duruma neden olduğu düşünülür. Bu tür egzaması bulunanlar; kafa derisi dışında göz kapakları, burun kenarları, kulak arkası ve koltuk altı gibi cildin başka kısımlarında da deride kabuklanma sorunuyla karşılaşabilir. Cilt, yer yer yağlı ve kızarıktır, kabuklanır, beyaz ya da sarı pul pul dökülme meydana gelir.
Bebek ve yaşlılarda da ortaya çıkabilir. Malasezya Mantarı: Malasezya, normalde ciltte yaşayan ve zararsız olan bir mantar türüdür. Ancak kontrolsüz büyümeye başlarsa, cildin yenilenme sürecini hızlandırıp kepeğe yol açabilir. Ciltteki mantarın varlığı bağışıklık sistemini harekete geçiriyor olabilir ve bu tepki cildi yağlandırabilir.
Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı korumak için bu tür savunma tepkileri verir. Ancak cildin yağlanması bu kez mantarın daha da büyümesine yol açar ve durum kepek olarak geri dönebilir. Saçı az ya da çok yıkamak: Az yıkanan ve yağlanan saçta kepek oluşur ama bu, her kepekli saç pistir, yıkanmamıştır anlamına gelmez.
Saçını az yıkayanlar yağlanma ve kepek sorunuyla daha çok karşılaşabilir. Öte yandan saçı sık sık şampuanlamak da kafa derisini tahriş edip kepeğe neden olabilir. Saçın hangi aralıklarla şampuanlandığı kadar, şampuanlarken saç derisine masaj yapılması ve ardından bol suyla durulama yapılması da önemlidir.
Jöle benzeri saç ürünleri kullanmak: Jöle, saç spreyi ve köpük gibi saçı şekillendirmek için kullanılan ürünlerin kepeğe yol açtığı bilinir.Bu kimyasal ürünlere saç derisi alerjik tepki verebilir ya da çok sık jöle kullanılması saç derisini tahriş edebilir.Kepeğe en iyi çözüm, kullanımda aşırıya kaçmamaktadır. Kuru cilt: Soğuk havalar, nemsiz ortamlar, fazlasıyla ısıtılmış odalar cildi olumsuz etkiler ve iyice kurutur.
Bu durumda saç derisinin de pul pul dökülmesi, yani kepeklenme görülmesi veya kepeğin daha da kötüleşmesi mümkündür. Kuru cilt nedeniyle görülen kepeklenme diğer kepek türlerine göre daha küçük ve yağsızdır. Pullanma kol ve bacaklarda da görülebilir. Yağlı cildi olanlarsa kepek sorunum olmayacak diye düşünmemeli.
- Yağlı ciltler de ölü derinin birikmesine ve kepeğe yol açabilir.
- Sedef hastalığı: Bu sorun, parlak ve kalın deri pullanmasına neden olur.
- Sedef hastalığı daha çok dizlerde, dirseklerde ve gövdede ortaya çıkar ancak kafa derisini de etkileyebilir.
- Eğer sadece kafa derisi etkilenmişse, seboreik dermatitten ayırması zorlaşabilir.
Diğer nedenler: Az su içmek cildi kurutur ve işte bu nedenle su içmekle kepek arasında bir bağlantı kurulabilir. Stres ve kaygı da cilt sorunlarını kötüleştiren faktörlerdir. Pek çok kaşıntılı ve döküntülü cilt sorunu, stresle birlikte tetiklenir. Özellikle kış aylarında, yeterince güneş ışığı alamadığımız havalarda da kepek sorunu artar. Tedavinin cilt hastalıkları uzmanı tarafından yapılması uygundur. Kesin ve köklü olarak tedavi edilemese de özel kepek şampuanları ve losyonlarla uzun süre kepeksiz kalmak sağlanabilir. Bu ilaçlar, çok uzun süre kullanılırsa etkileri azalabilir. Bu nedenle cilt hastalıkları uzmanınızın önereceği zamanlarda değiştirilmeleri gerekir.
Saç diplerinde kepeklenmeyle kendini gösteren çok sayıda hastalık vardır ve basit kepeklenmeyle karışabilir. Saç diplerindeki deri, bu bölgeyi tutan hastalıkların çoğunda diğer belirtilere ek olarak kepeğe yol açabilir. Bu grupta; mantar hastalıkları, diğer bazı mikropların neden olduğu kaşıntılı, kepekli durumlar, egzamalar, sedef hastalığı, seboreik dermatit ve bitlenme sayılabilir.
Tedavi, kepeğe neden olan esas hastalığın tedavisidir. İyileşme sağlandıkça kepeklenme azalacaktır. : SAÇLAR NEDEN KEPEKLENİR?
Saç jölesi yapımında ne kullanılır?
SAÇ JÖLELERİ tıpkı spreyler gibi, PVP kopolimerlerle yapılır. Jöle yapımı için bu maddeler jel kıvamında işlenir. Bu ürünler kavanozlar veya sıkılabilir tüpler içinde satışa sunulurlar. Saç jölelerinin kimisi alkollü, bazıları da alkolsüz olabilir.
Kimyasal saç döker mi?
Kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesinden sonra hacmin geri kazandırılması Hemen hepimiz “Güzellik sadece cilt derinliğindedir, içimizdedir” veya “Güzellik bakanın gözündedir” gibi ifadelere aşinayız. Bu sözler bir dereceye kadar doğru olsa da, bazı fiziksel kusurların özgüvenimizi etkilediği de bir gerçek.
- İşte bu psikolojimizi etkileyen fiziksel kusurların başında saçsızlık, kellik, fakat derinde saçın yer yer dökülmüş, seyrelmiş biçimi gelir.
- Erkeklerde veya kadınlarda saç dökülmesi yaşlılık hissi veriyor ve çoğu insanı olduğundan yaşlı hissetmesine ve hatta kendisini çirkin bulmasına sebep oluyor.
- Bir insan kendini iyi hissetmez ve çirkin bulursa, karşısında bakan göze de o elektriği veremiyor maalesef.
Genellikle saç dökülmesi genetiktir ve önlenemez. Ancak genetik her zaman suçlu değildir. Kimyasal hasar dahil saç dökülmesine neden olabilecek başka birçok faktör de vardır. Kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesi, ise son zamanlarda karşımıza çıkan, oldukça fazla gözlemlediğimiz bir durum.
- Sıklıkla saçlarda minyatürleşme, incelme ve yer yer kalıcı dökülme şeklinde seyrediyor.
- Neyse ki kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesi tedavi edilebilir, özellikle saç çizgisinde beliren bu probleme saç ekimiyle tekrar hacim kazandırabiliriz.
- Ama burada dikkat edilmesi gereken bazı konular var.
- Diyelim ki kimyasallar sebebiyle saç dökülme sorunu yaşıyorsunuz.
Bana geldiğinizde ben ilk etapta sizi kesinlikle saç ekimine yönlendirmem. Zira beklemek, en az 6 ay beklemeyi öneririm. Saç folikülü şoka girmiş, strese girmiş ama hala yaşıyor veya tekrar güçlenecek olabilir. İşte bu süreçte en az 6 ay beklenmesi, ardından PRP veya mezoterapi gibi yan saç tedavilerine başvurulması önemlidir.
Bu 6 boyunca saçlı deriye herhangi bir müdahalenin yapılmaması gerekir. Doğal sürece, akışa güvenmek gerekir. Kimyasal hasar ve saç kaybı Çoğu insan saçlarının güzel görünmesi için çok fazla zaman, özen ve para harcıyor. Ne yazık ki, saça ne kadar fazla işlem yaptırırsanız ve bu kimsayal bazlı işlemler olursa, saç gerçek anlamda küsüyor ve beni benimle bırak haykırışları içinde bedeninize elveda diyor.
Saçın görünümünü iyileştirmek için yapılan tüm tedaviler aslında hasara neden olabilir. Burada bahsettiğim sözüm ona tedavilerdir. Kuaför uygulamaları başlığı altına toplayabiliriz bunları. Perma, saç boyaları ve düzleştiriciler gibi saç uygulamalarının tümü kimyasal içerir.
Eğitimli bir profesyonel tarafından doğru bir şekilde uygulandığında, bu ürünler saça aşırı zarar vermemelidir. Bununla birlikte, bu ürünlerin kötü kimyasal içerikleri, uygulayıcının deneyimsizliği, hatalı işlemi veya saçın gerektiğinden fazla, aşırı derecede maruz kalması zarar görmesine neden olabilir.
Doğru bakım yapılmazsa, kimyasal hasar folikül hasarına ve saç dökülmesine bile yol açabilir. Kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesini tedavi etmek Kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesi, saç köklerinin zarar görmesinin doğrudan bir sonucudur.
- Hasar görmüş saç kökleri yeni, sağlıklı saçlar çıkaramaz.
- Saç kökleri hasar gördükten sonra, ameliyatsız saç dökülmesi tedavilerinin etkili olması pek olası değildir.
- Ama yukarıda yazdığım süreci tekrar hatırlatmak isterim.
- Saçı kendi haline bırakmak ve en az 6 ay ellememek ve sonrasında hala bir çıkma söz konusu değilse, PRP ve mezoterapi gibi ve hatta kök hücre enjeksiyonlarından faydalanmak önemlidir.
Sonrasında en son çare saç ekimi olmalıdır. Dediğim gibi en son çaremiz saç ekimiyse, kimyasal hasar nedeniyle saç dökülmesi olan hastalar tipik olarak saç ekimi için harika adaylardır. Hastanın uygun bir donör alanı olduğu sürece etkilenen bölgeye saç ekimi yapılması mümkündür.
Saçlar ölü hücreler olsalar da, saç kökleri yaşayan bir yapıya sahiptir. Saç köklerinize sürekli olarak uygulayacağınız ya da uygulatacağınız kimyasal işlemler folikülleri öldürebilir.Şampuan seçiminizi doğru yapınız, içeriğine dikkat ediniz ve çok iyi durulama yapınız.Aşırı ısı saçın dokusuna zarar verir, sürekli yapılan fön, maşa gibi işlemleri bir kez daha düşünün
: Kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesinden sonra hacmin geri kazandırılması
Sodyum saça zarar verir mi?
Dr. Fox Online Pharmacy’den Dr. Deborah Lee, şampuanda yaygın olarak kullanılan ve gizlenebilen 11 zararlı maddeyi ortaya çıkardı. İngiliz Express gazetesinin habeirne göre bazı şampuanların içerisindeki zararlı maddeler genel olarak vücuda, özellikle de saça zarar verebilecek maddeler içerebiliyor.
- Gazeteye göre şampuan ve saç kremi kutusundaki içerik listesi saçlara ve saç derisine potansiyel olarak ne kadar zararlı kimyasallar olduğunu gösteriyor.
- Bununla birlikte saç derisini tahriş eden, foliküllere zarar veren ve saç dökülmesini daha da hızlandıran bileşenlerin hangileri olduğunu bilmeden söz konusu içerikleri anlamak oldukça zor.
Yayınlanan raporda özellikle kişide alerji varsa, kontakt dermatite neden olan metilizotiazolinon içeren bazı şampuan türlerinde bulunabilecek bir grup zararlı madde sıralandı. Bunlar arasında sodyum lauril sülfat bulunuyor. Bu madde, özellikle alerjisi veya egzaması olan kişilerde cilt tahrişine neden olan ve saç köklerine zarar veren, kızarıklığa, kaşıntıya ve iltihaplanmaya neden olan bir kimyasal olarak ön plana çıkıyor.
Sodyum klorürde saça ve saç derisine zarar veriyor. Saçı kuru ve zayıf hale getirebiliyor ve saç tellerindeki doğal koruyucu bariyere zarar veriyor. Bu da ve kaşıntıya neden oluyor. Saça zararlı olan polietilen glikol, etilen oksit ve dioksan gibi bilinen diğer maddeler de kanserojenler ile de kontamine olabiliyor.
Bir diğer olası kanserojen olan formaldehit içeren ürünler gözlerde, sinir sisteminde ve solunum yollarında kötü reaksiyonlara yol açabiliyor. Endokrin sistemine etki edebilen ve hormonal dengesizliklere yol açan bir koruyucu olan parabenlerde adet döngüsünü, doğurganlığı, kilo kaybını ve saç dökülmesini tetikliyebiliyor.
Bununla birlikte doğrudan saç dökülmesine neden olmayan ancak keratine zarar verebilen ve saç derisini tahriş edebilen dietanolamin, saç dökülmelerini etkileyebiliyor. Trietanolamin ise aynı zamanda saçınızı güçlü ve parlak tutan protein olan keratini tamamen yok ediyor. Bazı alkol türleri saçlar için zararlı olmamakla birlikte etanol, etil alkol, metanol ve izopropil gibi alkoller saçın ihtiyaç duyduğu yağları ve besin maddelerini yok edebiliyor.
Petrol içeren ürünler ise saçı cansız hale getiriyor. Bu da saçı aşırı yıkamaya ve büyümesi için gerekli olan besin maddelerini kaybetmeye neden olabiliyor. Lanolininde kafa derisinde birikmesi halinde tahrişe ve saç dökülmesine yol açabiliyor.
Dimethicone nedir ne işe yarar?
Dimetikon Nedir? Dimetikon Analizi Bir tür silikon yağı olan dimetikon, su iticiliği nedeniyle saç kremlerinde ve şampuanlarda yumuşatıcı olarak kullanılır. Ayrıca Dimetikon, cilt bakımı gibi kozmetik ürünlerde kullanımı yaygındır. Dimetikon silikon bazlı polimer bir karışımdır.
Saç jölesi saç döker mi?
‘ Jöle, sprey gibi ürünler saç dökülmesine sebep olmaz. Ancak düzleştirici, maşa veya fön makinesi kullanmak, saçı dışarıdan müdahale ile sürekli çekmeye bağlı olarak dökülmelere sebep olur. Aynı zamanda saça yüksek ısı uygulandığında da saçın yapısı bozulur.
Saç jölesi saça zarar verir mi?
Çünkü jöle sürülen saçlar sertleşir. Bu nedenle yastığa sürtündüğünde ve başın ağırlığıyla ezildiğinde kolayca kırılır. Gün boyunca saçta kalan jölenin zararı olmaz.
Hobby saç jölesi saç döker mi?
Jöle saç döker mi sorusunun yanıtı: ‘hayır’ olacaktır.
Jöle sağlığa zararlı mı?
Peki jölenin çocuğumuzun sağlığına bir zararı var mı? Cevabımız evet! Jöle saçın nemlenmesini sağlayan derideki delikleri tıkar ve içerisindeki kimyasal sebebiyle deri döküntüsü ve yaralanmaya neden olur. Kepeklenmeyı artıran jöle ayrıca saçtaki pH değerini bozar ve erkenden beyazlamasına neden olur.