Sık Sorulan Sorular – Mevsimsel saç dökülmesi kaç ay sürer? Bu dermatolojik sağlık sorunu yaklaşık olarak birkaç ay boyunca devam edebilmektedir. Bununla birlikte mevsimsel dökülmeler bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Ancak bu mevsim geçişlerinde saç dökülmesi sorununun arttığı gözlemlenmiştir.
Dolayısıyla belirli dönemlerde artan bu problem mevsimsel saç dökülmesi kavramını ortaya çıkarmıştır. Yazın saç dökülmesi artar mı? Yaz mevsiminde klorlu veya tuzlu suya maruz kalan ve çok fala güneş ışığı alan saçlarda yıpranma ve dökülme sorunları yoğun olarak yaşanmaktadır. Bunun üzerine değişen hava koşulları ve mevsim geçişleri sonucunda bu sorun artarak devam eder.
Yaz ayların dökülmenin daha az yaşanması için haftada en az bir veya iki kez saç bakımı yapmak gerekmektedir. Saç yenilenir mi? Saç tellerin kendini beş yılda bir yenileme özellikleri bulunmaktadır. Sağlıklı bir bireyde günde ortalama 100-150 tel arasında saç dökülmesi yaşanması normal sayılmaktadır.
- Bununla birlikte beş yılda bir kendini yenileyen saçlara uygulanacak olan bitkisel bakımlarla daha güçlü saç tellerine sahip olma şansı artmaktadır.
- Bahar gelirken saç dökülmesine nasıl son verebiliriz? Bu sorunun önüne geçmede en etkili önlem, bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır.
- Bununla birlikte olabildiğince stresten uzak durmak gerekir.
Saçlara haftada iki kere uygulanacak olan düzenli bakımlarla birlikte dökülme problemi büyük ölçüde engellenebilmektedir.
Contents
Sonbaharda saç dökülmesi normal mi?
Sonbaharda saçlarda görülen günde 100- 150 tel dökülme normaldir.
Saç dökülmesi ne kadar sürede biter?
Saç dökülmesi genellikle tetikleyici faktörden 3-4 ay sonra başlamakta ve bu faktörler tedavi edildikten 6-12 ay sonra normale dönebilmektedir.
Mevsimsel saç dökülmesi nasıl durur?
Mevsim Geçişlerindeki Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir? 1 Saç dökülmesi kadın ve erkeklerde sık karşılaşılan ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Aslında her saç teli, gelişimini tamamladığında dökülür. Bu süre genetik özelliklerimize göre değişmekle beraber ortalama 2-6 yıldır.
Diğer yandan, mevsimsel saç dökülmesinin varlığı aslında hala netlik kazanmadı. Ancak genel kanı mevsim geçişlerinde dökülmenin arttığı yönde. Bu artış, kadınlarda daha sık gözleniyor. Sebebinin ise büyük oranda mevsimsel geçişlerde gözlenen hormonal değişikliklerden veya stresten kaynaklandığı düşünülüyor.2 Aynı zamanda yaz aylarında maruz kalınan deniz tuzu, havuz kloru, güneş ışınları gibi çevresel faktörler de saçlarda yıpranmaya neden olup dökülmeyi artırır.
Bununla birlikte yapılan çalışmalarda, yaz aylarında kafatasını güneş ışınlarından korumak için saç uzamasının arttığı ve dökülmenin azaldığı gösterilmiştir. Havaların soğumasıyla beraber dökülmesi geciken saçların da dökülmesiyle birlikte, özellikle Eylül-Kasım ayları arasında yoğun dökülmeler gözlemlenir.3 Günde 100-150 saç telinin dökülmesi normal kabul edilir.
- Ancak bu dökülme iki aydan uzun süredir varsa veya iki aydan kısa süre olduğu halde saçlı deride belirgin açılma varsa muhakkak araştırılmalıdır.4 Saç gelişimi oldukça kompleks bir süreçtir.
- Saçlarımızın yoğunluğunu ve kalınlığını genel olarak genetiğimiz ve hormonlarımız belirler.
- Yani sağlıklı saçlar için ilk kural iyi bir genetiktir.
Bununla birlikte guatr ve polikistik over sendromu başta olmak üzere çok çeşitli hormonal bozukluklar saç dökülmesini artırır. Önemli bir dökülme sebebi de doğum sonrası kadınların çoğunda görülen tepkisel saç dökülmeleridir.5 Kişinin kullandığı ilaçlar veya saçlara yapılan yoğun kimyasal ve yüksek ısı gibi fiziksel faktörler de saç dökülmesini artırır.
- Saçın gelişimi için gerekli olan protein, vitamin, mineral, aminoasitler ve esansiyel yağ asitlerinin eksikliği de yine saç dökülmesini artıran önemli sebeplerdendir.
- Ağır diyetler, geçirilen ameliyatlar, enfeksiyonlar ve tabi ki günümüzün vebası stres saç dökülmesini artıran diğer faktörlerdir.6 Beslenme ile saç dökülmesi arasındaki ilişki sadece mevsim geçişlerinde değil tüm sene boyunca devam ediyor.
Saçlarımız genel olarak içten beslenir, dıştan desteklenir. Saçlar, kemik iliğinden sonra vücudumuzda en hızlı gelişen dokudur. Dolayısıyla bu hızlı büyüme için proteine, vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duyar. Bunların eksikliği durumunda ise saç dökülmesi görülür ve/veya mevcut saç dökülmesi şiddetlenir.
- Bunlar içerisinde demir, çinko, vitamin A, vitamin B kompleksi (B2-B5-B6-B9), biotin, vitamin B12, vitamin C, vitamin E ve esansiyel yağ asitleri yer almaktadır.
- Bu vitaminlerin günlük yeterli dozlarda alınması ile mevcut saç dökülmesinde azalma ve/veya düzelme gözlenir.7 Mevsimsel saç dökülmesi maalesef kadınlarda daha çok görülüyor.
Bunun en önemli sebebi belki de kadınların saç konusunda farkındalıklarının daha yüksek olması olabilir. Bununla birlikte mevsim geçişlerinde gözlenen hormonal ve ruhsal değişikliklerden kadınlar daha çok etkilenir. Bu etkilenmenin de saç dökülmesini artırdığı varsayılıyor.8 Dökülmeyi önlemek için öncelikle saç dökülmesinin sebebi belirlenmeli.
Saç dökülmesi genellikle fizyolojiktir. Ancak genetik yapının veya altta yatan bir hastalığın belirtisi de olabilir. Saç dökülmesiyle başvuran hastada ayrıntılı öykü, fizik muayene, çeşitli laboratuvar tetkikleri ve girişimsel tanı yöntemleri ile saç dökülmesi nedeni belirlenir ve ona göre tedavi planlanır.
Genel olarak saç dökülmesi; erkek tipi genetik dökülmeler (Androjenik-Androgenetik alopesi), tepkisel saç dökülmesi (Telogen effluvium), deri hastalığı, saç hastalığı, bağışıklık sistemi hastalığı, enfeksiyonlar, hormonal nedenler, fiziksel veya kimyasal faktörler, doğuştan olan hastalıklar ve tümörlere bağlı gelişebilir.
Sebebi belirledikten sonra ise ona göre tedavi planlanmalıdır. Örneğin; androjenik alopesilerde Minoxidil ve Finasterid FDA tarafından onaylı tedavilerdir. Ancak çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bununla birlikte PRP, mezoterapi, hücresel tedaviler, kök hücre ve ileri vakalarda saç ekimi tedavi seçenekleri arasında.9 Tepkisel saç dökülmesi ise ateşli hastalıklar, ağır enfeksiyonlar, büyük cerrahi operasyonlar, travmalar, kronik hastalıklar, gebelik ve doğum gibi hormonal değişiklikler, guatr, hızlı kilo verdirici diyetler, aşırı zayıflık, düşük protein alımı, kronik demir eksikliği, çeşitli ilaçlar, çeşitli deri hastalıkları ve strese bağlı gelişebilir.
Saç dökülmesine neden olan durum bir vitamin, mineral veya protein eksikliğine bağlı ise eksik olan takviye edilmelidir. Polikistik over sendromu veya guatr gibi hormonal bozukluklara bağlı ise altta yatan hormonal soruna yönelik tedavi planlanmalıdır.10 Tüm bunlara ek olarak saç dökülmelerinde destek tedaviler de önemlidir.
Destek tedavileri genel olarak takviye edici gıda olarak bilinir ve başlıca demir, selenyum, biotin, çinko, esansiyel yağ asitleri, A vitamini, B vitamini kompleksi, E vitamini ve niasin gibi çok çeşitli vitamin, mineral ve aminoasitleri içerir.11 Mevsim geçişlerinde sıklıkla saçlarda kurumalar, cansızlık, matlık ve dökülmeyle başvuran hastalarıma sülfatsız şampuan, saçlı deri kan akımını artıran ve çeşitli vitaminleri içeren serumlar-solüsyonlar öneriyorum.
Bununla birlikte güneşin, denizin, havuzun etkisiyle saçları kuruyan çok kişiyle karşılaşıyorum ve bu hastalara çeşitli nem maskeleri ve sadece saç uçlarına kullanılmak üzere saç kremleri de önerilerim arasında.12 Bu ürünler, fizyolojik dökülmelerde genel olarak dökülme sürecini kısaltmaya yardımcı olur.
•Mevsimsel geçiş döneminde saç uzaması da yavaşlar mı? •dönemsel olarak belli aralıklarla mı kullanmalıyız? Fotoğraflar: İngimage, Alamy, Pixabay, Pexels
Saç uzaması, mevsimsel geçişlerden ziyade kış aylarında yavaşlar.Saç dökülmesine yönelik ürünleri ortalama 3-4 ay kullanıp ara vermekte fayda var. Ancak saç dökülmesi kronik bir hastalığa bağlı olan kişilerde bu süre uzatılabilir. Yani tüm hastalıklarda olduğu gibi saç dökülmesinde de hastalık değil, hasta vardır.
Kışın saç dökülmesi artar mı?
Kışın saç dökülmesi miktarının artmasının sebebi dışarıdaki kuru havanın kafa derinizdeki tüm nemi emmesidir. Bunun sonucunda da saç deriniz kurur. Bunun sonucunda da saçlarınız kurur. Saçlar tümüyle kuruduğunda da kırılmaya ve hazin son olan dökülmeye meyilli olur.
Sonbaharda kaç tel saç dökülür?
Günde doğal olarak 50-100 tane saç teli dökülmesinin normal olduğu söylenir. Ayrıca bu miktar mevsimlere göre değişiklik gösterir. Özellikle saçın en çok döküldüğü sonbahar döneminde günlük dökülmemin 200 taneye kadar çıkacağı bilinir.
Aşırı saç dökülmesi nasıl anlaşılır?
Saç çizginiz belirginleştiyse dikkat! Özge ZORLU [email protected] Deyim yerindeyse “kadınlığın sembolü” olan saç, kadınlar için erkeklerde olduğundan daha önemli. Tabii onu kaybetme korkusu da. “Erkeklerde saç endişesi dökülme varsa 18’e, 20’ye kadar yaşanıyor ” diyor Prof.
Dr. Server Serdaroğlu ve ekliyor: “Erkeklerde de korku var ancak 20’li, yaşlardan sonra erkekler bunu aşıyor.40’lı yaşlardan sonra da çoğu, saç ekimi yöntemine başvuruyor.” Toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen sağlık problemi olan saç dökülmesiyle ilgili merak edilenleri, yenilenen Cerrahpaşa Üni. Tıp Fakültesi Hastanesi Saç Hastalıkları Birimi’nden Prof.
Dr. Server Serdaroğlu’na sorduk. Saç dökülmesinin ne olduğundan başlayalım. Kadın ve erkekte saç dökülmesi, hangi durumlarda ‘ciddi bir sorun’ olarak algılanmadır? Her saç teli ortalama 4 – 6 yıl sürelik bir uzama dönemi geçirir. Ondan sonra o kök durur, üretimini bırakır, yaklaşık 4 ay civarında da bir dinlenme süresi geçirir.
Ardından tekrar uyarılır, yenilenir ve saç üretir. Bu bir döngüdür. Günde 100 tele kadar saç dökülmesi normaldir değil mi? Bütün saçlarımız 5 yıl uzayıp hepsi birden dinlenmeye geçseydi, her 5 yılda bir 4 ay kel kalırdık. Her saçın başka bir yaşı olduğu için bunu yaşamıyoruz. Günde 70-100 arası saç dinlenmeye geçiyor ve dökülüyor.
Biz de bunu normal kabul ediyoruz.120-150’ye kadar da normal sayılabilir. Ancak 150’nin üzerine çıkarsa problem, bir hastalık var demektir.
- 150 saç teli te k tek sayılabilir mi?
Hayır. Oturup saç sayarsanız, psikiyatrik bir problem başlamış demektir. Bir problem olduğunu nasıl anlarsınız? Normal saçınızın (örneğin, yıkanırken) elinize ne kadar geldiğini bilirsiniz. Bunda bir artış fark ederseniz, sorun var demektir. Ayrıca, bazı mevsimlerde saçlar daha fazla dinlenmeye geçer.
- -Saç dökülme problemi 2 ayı geçiyorsa,
- -Elinize her zamankinden daha fazla saç eline geliyorsa,
- -Tutup şöyle bir tutam yapıp çektiğinizde her alanda 3-5 saç teli geliyorsa, bunlar yoğun dökülme anlamına gelir.
- “SAÇ DÖKÜLMESİ BİR HASTALIK DEĞİLDİR”
Bir de seyrelmeler vardır. Kişi, ortadaki saç çizgisi yolu ile yan tarafı çekerek oluşturduğu yolu karşılaştırdığında orta alan daha geniş duruyorsa ya da eski fotoğraflara göre bu çizginin genişlediği fark ediliyorsa, bu sinsi bir dökülmedir. Erkek tipi dökülmenin bir başlangıcı gibi düşünmek gerekir.Onun dışında, yuvarlak yama yama dökülmeler ve saçlı derideki kızarıklık, hafif kabuklanmalar da ciddi bir durumun göstergesidir.
Dökülme, ne kadar erken dönemde yakalanırsa, kalan saç o kadar korunur. Erken teşhis çok önemlidir. Biyopsi yapılır, saç analizi yapılır. Ancak burada söylemek istediğim, saç dökülmesi bir hastalık değildir. Saçınız dökülüyorsa bu bir belirtidir, altında yatan birçok hastalık olabilir: Deri hastalığı, saç hastalığı, bağışıklık sistemi hastalığı, erkek tipi genetik dökülmeler.
Hangisinden kaynaklandığını bulmak gerekir. “KUAFÖR VE ECZACILAR EĞİTİLMELİ” Yani bir hastalığın hem nedeni hem de belirtisi olabilir. Saç dökülmesi bir hastalık değil semptomdur. Saçınız dökülüyor. Peki, hangi hastalıktan dökülüyor? Mevsimsel normal bir dökülme de olabilir; ancak orada saç derisi, saçın kendisi, gerekiyorsa biyopsisi, saçlarda incelme var mı yok mu bütün bunları araştırmak gerekir.
Saç dökülmesine ne zaman bir hastalık demek lazım? Bu konuda en çok kuaförler ve eczacıların eğitilmesi gerekiyor. Problemi ilk fark eden kişi olan kuaför, saçı dökülen birine “Ben şu ürünü satayım” demesi zaman kaybettirir. Onun yerine “Bir doktora git, önemsiz bir şeyse ben sana bunları vereyim” ya da “Al bunları kullan ama bu arada bir doktora da görün” derse en doğrusunu yapmış olur.
Peki, kadın ve erkekte hangi sağlık sorunları sonrası dökülme yaşanır? En çok görülen saç dökülmesi, erkek tipi dökülmedir. Genetik olan budur. Bizim de bulunduğumuz ırkta, beyaz sayabileceğimiz ırkta, Avrupa ırkında vs. kadınların yüzde 50’sinde, erkeklerin yüzde 70’inde görülür.
- Uzakdoğu’da, Çin gibi yerlerde daha azdır.
- Diğer hastalıklara bağlı dökülmeler %1-2 oranında görülür.
- Ancak bu rakamlar bile çok yüksektir.
- Erkek tipi kellik deniliyor değil mi? Evet, androgenetik alopesi.
- Tıbbi adı yani androjen hormonlarının genetik nedenle yaptığı saç dökülmesidir.
- Androjen erkek tipi hormonlar, her iki cinsiyette de vardır.
Androjenlerin genetik nedenle yaptığı saç dökülmesidir ancak, saç dökülmesinden çok saç azalmasıdır. Saçların kökleri, hormonal uyarıların sonucunda bir yangı oluşur, buradaki damarlar daralır, saç minyatürleşir ve kayba gider. Artık oraya bağ dokusu yerleşir ve saç çıkmaz.
- Adın ve erkekte nasıl seyreder erkek tipi kellik? Erkek tipi dökülme, androjenlerin uyarısıyla ergenlikte 15-16 yaşından itibaren hemen başlar.
- Hatta 30 yaşına gelmeden sonuçlanır görüntü.
- Adınlarda, östrojen bir miktar koruyucu olduğu için durum böyle değildir.
- Saç dökülmeleri doğum sonralarında daha çok görülür.
İki hamilelik, tedavi edilmezse saçta iki kayıp anlamına gelir. Bir de kadınlar menopoza yaklaştığı zaman östrojen düşer ve saç kaybı çok belirginleşir. Menopoz sonrası kadınlara baktığımızda, yüzde 50’sinde bu durumu görürüz. Yaşa göre biraz değiştiği için sanki kadınlarda daha azmış gibi durur ama değil.15-16 yaşındaki kızlarda da çok saç kaybı görülebilir.
- Bir kişinin kel sıfatını alabilmesi hangi kriterlere bağlıdır?
- Saçlarının %75’ini kaybetmiş olması lazım.
- Kadınlar kel kalabilir mi?
Kellik tipi hastalık kastediliyorsa, onlar da kalabilir. Hatta 16-17 yaşında kalanlar bile var. “Tedavi etmeyelim sizi” dediğim hastalar var. Boşuna zaman kaybı ve gereksiz ilaç yan etkisi yaşayacak. Bu şekilde hızlı kaybolmuş genetik kökenli dökülmelerin geri dönüşümü olmuyor.
O zaman protez öneriyorum. Bağışıklık sistemi hastalıklarında kaş, kirpik ve saçı hiç çıkmayan hastalar da var. O da bir kellik. Ancak onlarda tedavi şansının denenmesi lazım. O tip hastalıklarda her zaman yeni tedavi umutları var. O zaman kellik kriteri yaşa göre değişmiyor. Hayır, hastalığın şiddetine göre değişiyor.
Piyasada saç dökülmesine karşı satılan ürünler hakkında ne düşünüyorsunuz? Saç dökülmesi suistimale çok açık bir konu. İnsanların, olabildiği kadar doğru adreslerde dolaşması lazım. Evet çözüm az ama insanların bunu anlaması lazım. Eczaneye gittiğinizde, 2 büyük koliyi dolduracak kadar saç ürünü bulabilirsiniz.
Bunların içinde kaç tanesi doğru? İçinde doğru olanlar da var ancak hastaya hangisi verilecek? En doğru olanı mı en k â rlı olanı mı? Hangi kriterle verilecek? O yüzden eczacının, hastayı bir doktora yönlendirmesi lazım. Yani burada hangi ürün yararlı demekten çok “eczacı, kuaför ya da aktar ne kadar farkında”yı konuşmamız gerekiyor değil mi? Evet.
Zaten eczacılara ve kuaförlere bu konuda eğitim vermeyi planlıyoruz. Şunu söyleyebilir miyiz: “Bir ürün ne kadar yararlı da olsa o kişi uzamana danışmadan kendi sağlık sorununu bilmediği için yanlış bir şey de yapabilir.” Nasıl kullanılacak, ne kadar sürede kullanılacak, yan etkisi ne, ilaç nasıl bırakılacak veya o ürün destek ürün mü gerçek ürün mü.
Bir insanın saçı ne zaman dökülür?
Mevsimsel Saç Dökülmesi Güzel ve sağlıklı saçlar her insanın sahip olmak istediği bir durumdur. Çünkü saç güzelliği sosyal açıdan önemli olup kişinin kendini iyi hissetmesini ve iyi görünmesini sağlar. Ancak bazı durumlar saçlarda dökülmeye yol açabilir. Saçlar incelmeye başladığında, aşırı miktarda dökülmeye veya saçlı deride açık alanlar oluştuğunda bir dermatoloğa başvurulmalıdır.
Saçlar neden mevsim geçişlerinde dökülürler?Saçların belli büyüme dönemleri bulunur. Her saç kökünden çıktığı andan itibaren büyüme başlar. Bu büyüme süresi yılları bulur. Ancak birkaç yıl sonra bu evre durur ve dinlenme evresine geçerler. Saçlar dinlenme evresinde büyümezler. Bu evre yaklaşık 2-3 ay kadardır.
Bu dinlenme evresini tamamlayan saç kökleri artık dökülmeye başlarlar. Saçlar dinlenme evresinden sonraki her 3 ayda bir dökülürler ve bu dönem genellikle mevsim geçişlerine denk gelmektedir. Dökülen kıl kökleri yeniden saçların büyüme evresine girmesiyle tekrar büyümeye başlar.
- Saç dökülmesini artıran durumlar başka neler olabilir?Erkeklerde saç dökülmesinin en fazla görülen nedeni genetik saç dökülmesidir.
- Adınlarda durum farklıdır.
- Adınlarda da genetik saç dökülmeleri görülür.
- Bunun dışında demir eksikliği anemisi, tiroid hormon hastalıkları, bazı ilaçlar, ateşli hastalıklar, sık yapılan aşırı diyetler saç dökülmesine neden olabilir.
Saç dökülmesinin arttığı durumlarda neler yapılmalı?Aşırı miktarda saç dökülmesinin görüldüğü durumlarda öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Dermatoloji uzmanı özel cihazlarla saç tellerini ve saçlı deriyi muayene ederek bir sorun olup olmadığını araştırır.
- Ayrıca dökülmeye neden olabilecek hastalıklar veya durumlarla ilgili gerekli tetkikler yapılmalıdır.
- Saç dökülmesi önlenebilir mi?Saç dökülmesi önlenebilir bir durumdur.
- Uygun beslenme, gerekli vitamin ve mineral takviyesi ile vücudun ihtiyacı olan besinlerin alımı saç sağlığı için de önemlidir.
- Saçlı deriye injeksiyon yöntemi ile uygulanan vitamin, mineral ve saç kökünü besleyen bitkisel ilaçlar saçların dökülmesini engellemektedir.
Saç mezoterapisi denilen bu yöntem ile hem saç dökülmesi önlenir hem de mevcut saç kökleri beslenmiş olur. Son yıllarda Plazma denilen kişinin kendi kan hücrelerinde elde edilen serumun saçlı deriye injeksiyon şeklinde verilmesi yöntemi özellikle genetic saç dökülmelerinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
- Saç tipine uygun şampuan ve saç besleyici serumların kullanılması da önemlidir.
- Saç dökülmelerinde hangi şampuan ya da serumlar kullanılmalı?Saç tipine göre şampuan ve serum seçilmelidir.
- Uru ve cansız saçlar için özellikle B ve E vitaminlerinden zengin nemlendirici özelliği olan şampuanlar ve serumlar seçilmelidir.
Yağlı ve kepekli saçlar için ise selenium sülfit ya da zinc içeren şampuanlar ve serumlar tercih edilmelidir. Saçları beslemek için argan yağı ya da zeyinyağlı özel formüller kullanılabilir. Ancak şampuan ya da serumlar saç dökülme tedavilerinde çoğu zaman tek başına yeterli değildir.
Saç dökülme probleminiz varsa bir dermatoloğa muayene olmalısınız.Öncelikle saç dökülme tipi belirlenmelidir. Eğer saç dökülmesine neden olan bir hastalık ya da ilaç gibi etkenler varsa araştırılmalıdır.Saçlar için besleyici krem, tonik, şampuanlar destekleyici ürünler olarak kullanılabilir.Saç mezoterapisi, vitamin, mineral ve proteinlerden içeren karışımların direkt olarak saçlı deriye enjeksiyonu yöntemidir. Yöntem 2-4 haftada bir 6-8 seans kadar uygulanır. Her tip saç dökülmesinde kullanılabilir ve etkilidir. Saçların dökülmesini engeller ve mevcut saç köklerini kuvvetlendirir.Plazma (trombositten zengin plazma): Bu yöntem hastadan alınan kanın santrifüj edildikten sonra üstte oluşan trombositten zenginleştirilmiş plazmanın saçlı deriye enjeksiyonu yöntemidir. Bu plazma içinde bulunan büyüme faktörleri, saçları kökten besler, daha sağlıklı görünmesine neden olmaktadır. Plazma, saç ekimi uygulamasına destek olarak kullanılabilir. Plazma, her tip saç dökülmesinde kullanılabilir.Minoksidil losyon ve finasterid içeren tabletler, genetik tip saç dökülmelerinde kullanılması onaylı olan iki ilaçtır. Bu ilaçların yan etkileri nedeniyle bir dermatolog kontrolünde kullanılmalıdır.
: Mevsimsel Saç Dökülmesi
Bu aylarda saç dökülmesi normal mi?
Sonrasındaki süreçte de havalar hızla soğurken, güçsüz ve yıpranmış saçlar yaz aylarında yerine yenisi gelmesi koşuluyla dökülür. Yani Eylül ve Ekim aylarında artan saç dökülmesi şikayetleri aslında sadece son derece basit ve kısa bir doğal sürece karşılık gelmektedir.
Saç yazın mı dökülür kışın mı?
Yaz aylarında insanlar saçlarının olduğundan daha fazla döküldüğünden şikayet ederler. Yaz ayları daha sıcak aylar ve kış ayları ise daha soğuk aylar olduğundan bu dönemlerde daha fazla saç kaybetmek tamamen normaldir.