Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır?

Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır
Evde bitkisel saç boyası nasıl yapılır? İstediğiniz saç rengine göre malzemeleri hazırlayın. Bitki sularını büyük bir yuvarlak kap içerisine dökün, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı sirkeyi ekleyip iyice karıştırın. Kınayı az miktarlarda ekleyip sürekli karıştırın.

En iyi bitkisel saç boyası hangisi?

En iyi organik saç boyası tavsiyelerine gelecek olursak; Tints Of Nature, Color Soin, Herbatint, Phyto, Naturigin, Logona, BioMagic, Naturtint, Gucci, besleyici, onarısı, beyaz karşıtı, nemlendirici, güçlendirici ve uzun süre kalıcılık sağlayan en iyi organik saç boyası markaları olarak biliniyor.

Türk kahvesi saç boyası nasıl yapılır?

Çok eski tarihlerden bu zamana kadar doğal saç boyası olarak kullanılan ürünler arasında bulunuyor kahve. Öğütülmüş kahve ile saç renginizi koyulaştırmak mümkün. Kahve ile saç boyama, diğer yöntemlere göre doğallığı bakımından daha iyi ve saça da bir çok faydası bulunmakta.

  1. AHVENİN SAÇA FAYDALARI Kahve ile boyanan saçlar normal saçlara kıyasla daha hızla uzar.
  2. Araştırma sonuçları bize gösteriyor ki, kahve saç uzamasını desteleyen bir etkiye sahiptir.
  3. Saç diplerine masaj ile uygulanan kahve, saç köklerini kuvvetlendirerek saçları daha hızlı uzamasını sağlar.
  4. Ahve saçların daha yumuşak olmasını sağlar.

Kahve saçta kepeklenmeye engel olur. Kahve ile Doğal Saç Boyası nasıl yapılır. Malzemelerimiz: Sert bir kahve türü ( Özelikle Kavrulmuş Türk kahvesi, BURADAN satınalabilirsiniz. espresso ya da filtre kahve olabilir) Yüksek nemlendiricili saç kremi Duş bonesi Eski bir havlu Nasıl Yapılır: Bir ölçü suya iki ölçü kahve ekleyerek oldukça sert ve koyu kıvamda bir kahve yapıyoruz.

  1. Bir buçuk bardak suya üç bardak kahve koyarak, normal kahve pişirir gibi pişiriyoruz.
  2. Ahvemiz yeterince soğuyuncaya kadar bekleyip içine 3 yemek kaşığı saç kremi ve 2 yemek kaşığı öğütülmüş taze kahve koyuyoruz.
  3. Malzemeleri iyice karıştırıp.
  4. Meydana çıkan karışımı ellerimizle saçımıza sürüyoruz.
  5. Seyrek bir tarak kullanarak kahve karışımını saçımızın her yerine eşit bir şekilde dağıtıp.

Ardından saçımızı toplayıp bir bone ile sarıyoruz. En az bir saat bu şekilde bekledikten sonra saçımızı şampuan kullanmadan ılık suyla yıkıyoruz. Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar: Kahve ile saç boyama sırasında kıyafetlerimizin lekelenmesini engellemek için omuzlarımıza eski bir havlu seriyoruz.

Çayla saç boyası nasıl yapılır?

Çayla gelen doğal renk Bu tarif de koyu renk saçlar için: 2 çorba kaşığı siyah çay ile iki çorba kaşığı adaçayını kaynatın. Yarım saat bekletin ve saçınıza sürün. Bu işlemi en az iki ay, her gün uygulamalısınz. Her yıkamadan sonra bu işlemi yapabilirsiniz.

Beyaz saçlar nasıl kapanır?

Beyaz Saçları Geçici Olarak Kapatmanın 5 Yolu Beyaz Saçları Geçici Olarak Kapatmanın 5 Yolu Beyazlayan saçlar çoğu insan için olgunluğu ifade edip mutlu etse de özellikle genç yaşta karşılaşanlar için epey can sıkıcı olabiliyor. Eğer ki siz de canı sıkılan taraftaysanız beyaz saçlar için çözüm arayışlarına çoktan başlamış olabilirsiniz, o halde sizi yazımızın devamına davet ediyoruz.

Beyazlardan kurtulmak ama aynı zamanda da çok fazla kimyasal kullanmamak istiyorsanız bu doğal yöntemlere bayılacaksınız. Adaçayından biberiyeye birçok malzeme ile beyazlarınızı renklendirebilir, kısa zamanlığına bile olsa onlardan kurtulabilirsiniz. Nasıl mı? İşte detaylar Saçlarınızdaki beyazların daha az fark edilir olmasını sağlamanın en kolay yollarından biri de manolya çayından yararlanmaktır.

Büyük bir kupa kadar sıcak su içerisine bir yemek kaşığı kadar manolya çayı ekleyin. Soğuduktan sonra saçlarınızdaki beyazlara sürün. Son olarak saçlarınızı sıcak suyla durulayın. Bu yöntem sayesinde saçlarınızdaki beyazların birkaç ton koyulaştığını görebilirsiniz. Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır Soğuk algınlığı denince akla gelen ilk şifa seçeneklerinden biri olan adaçayından bu kez saçlarınızdaki beyazlardan kurtulmak için yararlanmaya ne dersiniz? Bir avuç kadar adaçayı ve siyah çayı yarım litre kadar sıcak su ile karıştırıp demleyin. Soğuduktan sonra saçlarınıza uygulayın. Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır Her haline bayıldığımız yiyeceklerden biri olan patatesin bu kez suyundan yararlanarak saçlardaki beyazlardan kurtulmaya çalışıyoruz.4 adet patatesin kabuğunu 2 lire su içerisinde yarım saat kadar kaynamaya bırakın. Suyu soğuttuktan sonra saçlarınızdaki beyazlara masaj yaparak uygulayın.20 dakika kadar beklettikten sonra durulayın. Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır

Yumurta, Ceviz ve Biberiye

Muhteşem üçlü olarak bayılacağınız bu formülü haftada 1 kez uygulayarak etkili sonuçlar alabilmeniz mümkündür.2 adet ceviz kabuğu, 5 adet ezilmiş ceviz, bir avuç biberiye, bir adet yumurta kabuğunu macun kıvamına gelene kadar karıştırıp saçlarınızdaki beyazlar üzerine uygulayın.1 saat beklettikten sonra bol su ile durulayın. Daha sonra beyazlardan arınmış saçlarınızın keyfini çıkarın. Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır Biberiye, özellikle esmer tenliler için harika bir yöntem! 4 yemek kaşığı biberiyeyi yarım litre su ile karıştırın ve saçlarınıza bir sprey şişesi yardımı ile uygulayın, hepsi bu! Bu yöntemi haftada birkaç kez uygulayarak hem beyazlarınızdan kurtulun hem de saç köklerinizin daha güçlü olmasını sağlayıp daha sağlıklı saçlara sahip olun. : Beyaz Saçları Geçici Olarak Kapatmanın 5 Yolu

Bitkisel boya saça zarar verir mi?

Organik sertifikalı boyalar saçın pulcuklarını açıp, içine pigment hapsetmek yerine saç telinin üzerini pigmentlerle kaplar. Tele asla zarar vermez. Kalıcı bir renk elde etmek ve beyazlarınızın kapanmasını istiyorsanız organik saç boyaları başarılı olmayacaktır.

Ambalajında her “organik” yazan boyaya itibar etmemek lazım. Saçları zararsız boyamak adlı videom u buradan izleyebilirsiniz. Artık, saçı beyazlamadan saçlarını boyuyor yeni nesil. Daha koyu veya daha açık yapmak için, biraz kendine tarz ve stil yaratmak için belki de değişmek için. Benim irdelemek istediğim saçlarını neden boyadıkları filan değil.

Herkes istediği renke boyasın. Ama zehirlenmeden boyasın! Çünkü saçlarını boyarken vücutlarına nasıl kimyasallar aldıkları, saç boyalarındaki bazı kimyasalların kadınların doğurganlığını etkilediği, birçok sağlık sorununa yol açtığı bağımsız sitelerde yazılıp çiziliyor.

Peki Madem bu kadar sorun çıkartabiliyor neden bu kimyasallar kullanılıyor derseniz kesin sonuç keskin sonuç almak ve bazı kimyasalların kullanımıyla boya ucuza mal olduğu için. Önce saçın telinin nasıl renk değiştirebildiğini anlamak gerek ki saçın neden harab olduğunu görelim. Saç boyalarının içerisine saç teline boya pigmentleri sıkıca tutunsun diye sert kimyasallar konuluyor.

You might be interested:  Buğday Tene Hangi Kahve Saç Rengi?

Saç telindeki pulcuklar kimyasal bir reaksiyonla açılıyor, renk içine hapsediliyor ve tekrar kimya ile o tel üzerine sabitleniyor. Haliyle her boyada saçın yapısı kuruyup keratin pulcukları kırılıyor. Ha, buna bir de Baleyaj, ombre, sandre gibi sert açmalar eklenince saçın teller cansız kuru her an kopabilecek kırılganlıkta bir saman yığınına dönüşüyor. Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır Bazı saç boyalarının içinde bulunan argan, provitamin, betain, avakado yağı veya buğday proteini gibi diğer besleyici/onarıcı maddeler bu boyayı “organik” yapmaz. Bu sayılan maddeler zaten kalıcı saç boyalarında da var! Amonyak, Paraben, fitalatlar, Resorsinol, (PPD) Paraphenylenediamine,1-Naphanol, Mineral Yağ, persülfatlar İçermemesine özen gösterin.

  • Yeter. Organik saç boyalarında “sertifika” çok önemlidir.
  • İçeriklerin sertifikalı olması değil! Bakın, ürünün kendinin sertifikalı olması gerek Nature, Ecocert ICEA veya BDIH (kontrol edilmiş doğal kozmetik) sertifikası aramalısınız.
  • Sentetik koku, amonyak, renk ve konserve edici madde, parafin ve diğer petrol kökenli maddeler içermeyen, onaylı boya demektir bu.

Doğal saç boyasında kimyasal olmaz. Yani boyadaki pigmentleri aktive eden, harekete geçiren, hava ile temasta “açıcı olan” (peroksit, oksijen, amonyak vb.) maddeler bulunmaz. Şimdi sanırım net : Eğer bir saç boyasında 2 tüpü birbirine karıştırarak sürüyorsanız onun organik olması mümkün değil. Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır Organik boyalarda kutu üzerinde yazılı içeriğine bakınız, amonyak yerine Manoethanolamin (MEA) denilen başka bir kimyasal madde kullanılır MEA, amonyak gibi saça boyayı hapsedip uçmadığından boya kalıcı olmaz. MEA da saçtan kendi başına temizlenmez, saçta kalır.

MEA saçın üzerindeki pulları amonyak kadar açamadığı için sıvı pigmentleri hapsedemez. Organik boyanın saçta renk uzun süre kalmama sebebi budur. Ambalajında firmalar tamamen doğal, organik olduğunu ve kimyasal içermediğini iddia etse bile – organik şeyler de dahil olmak üzere her şey kimyasallardan yapılmıştır – Bu temelde aslında bir kafa karışıklığı yaratmıyor mu? Bunun nedeni, FDA’nın kozmetiklerle ilgili bu terimlerin kullanımı hakkında hiçbir şey yapamamasıdır.

Şu an kozmetik sektöründe aslında tek organik boya kına ve türevleridir. (Ki kına da başlı başına kendi kimyasını içerir ve kına alerjisi olan çok insan vardır.)Sertifikalı organik saç boyaları da bu içerikle hazırlanır zaten. Ama saçınızdaki market boyasının 6 ay beklenip akması temizlenmesi gerek ki bu kına bazlı boyalar tutabilsin.

  • Organik sertifikalı saç boyaları: Natulique %98.02 doğal içerikli Sante Nature sertifikalı Logona Nature sertifikalı Kolora Zero oldukça temiz içerikli Bu markayı söylemesem olmaz: Manic Panic “Hayvanlar değil ünlüler üzerinde test edildi” sloganını marka haline getirdiler.
  • Bayıldım! Hayvan testi yapmazlar.

Amonyak, peroksit ve PPD içermediği gibi, tüm formülleri vegan. Bence piyasadaki en güzel organik sıfatını hak eden ama sertifikası olmayan boya bu Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır Özellikle hamilelik sürecinde bence saç boyası kullanmayın, Tüm kozmetiklerde olduğu gibi, saç boyalarındaki kimyasallar da saç derisinden emilip kana karışır, unutmayın! Hamilelik boyunca ve emzirirken bebeğinizin ve sizin sağlığınız çok önemli. Son bir not: “Siyah kına'” diye bir şey yoktur, kına özütü turuncu-kırmızı renktedir.

  1. Inanın kendi başlı başına bir kimyadır.
  2. Yani hayatta içinde kimya olmayan hiç bir şey yok.
  3. Su bile bir kimyasal bileşik! Kına içerisine çivit otu tozu gibi bazı tozlar katılarak (indigo) siyah yapılır.
  4. Aynakçalar: 1) Kaynakça içerik 2) Kozmetiklerde kabul edilemez kimyasallar Saç boyanızın organik sertifikası olmasa bile en azından içinde bazı bileşenlerin olmamasına dikkat edebilirsiniz.

Saç boyalarında zararlı bulunan bazı maddelerin listesi: • 6-Methoxy-2,3-Pyridinediamine • 2,3-Naphthalenediol • 2,4-Diaminodiphenylamine • 2,6-Bis(2-Hydroxyethoxy)-3,5-Pyridinediamine • 2-Methoxymethyl-p-Aminophenol • 4,5-Diamino-1-Methylpyrazole • 4,5-Diamino-1-((4-Chlorophenyl)Methyl)-1H-Pyrazole Sulfate • 4-Chloro-2-Aminophenol • 4-Hydroxyindole • 4-Methoxytoluene-2,5-Diamine • 5-Amino-4-Fluoro-2-Methylphenol Sulfate • N,N-Diethyl-m-Aminophenol • N,N-Dimethyl-2,6-Pyridinediamine • N-Cyclopentyl-m-Aminophenol • N-(2-Methoxyethyl)-p-phenylenediamine • 2,4-Diamino-5-methylphenetol • 1,7-Naphthalenediol • 3,4-Diaminobenzoic acid • 2-Aminomethyl-p-aminophenol • Solvent Red 1 (CI 12150) • Acid Orange 24 (CI 20170) • Acid Red 73 (CI 27290)17 Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır Firma, içerikte bulunan ve alerji yapabilecek maddeleri ambalaj üzerinde belirtmiş. Lakin kullanma kılavuzunu bir kağıt halinde katlayıp ambalaj içine koymak yerine kutunun iç duvarına yazmışlar. Okunması mümkün değil. Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır

Karanfille saç boyanır mı?

Nasıl Yapılır? Ada çayı ve karanfili bir tencereye aktarın, içine 500 ml. suyu da ilave ederek 10 dakika kadar orta ateşte kaynatın. Eğer saçlarınızın çok koyu renkli olmasını istiyorsanız ya da beyazlarınız varsa bu karışıma 1 yemek kaşığı kadar da siyah çay ekleyin.

Evde siyah saç boyası nasıl yapılır?

Güzellik Uzmanı Suna Dumankaya’nın cevabı: (1 adet kırmızı elmanın kabukları, 1 tutam defne yaprağı, 1 çorba kaşığı siyah çay, 6 adet dövülmüş yeşil ceviz, 3 adet kırmızı soğan kabuğu ve 1 tatlı kaşığı karanfili, 1.5 litre suyun içinde 10 dakika boyunca kaynatıp çay gibi demleyin.3 günde 1 yenisini hazırlamanız

Saç boyası nasıl yapabilirim?

Saçlarınızı ortadan ikiye ayırın ve tarayın. Bir boyama fırçası yardımıyla diplerden başlayarak uçlara doğru boyama işlemini tamamlayın. Ön bölümleri boyarken saçlarınızı sağdan sola ya da soldan sağa doğru, birbiri üzerine yatırarak bekletin. Bu işlem saç tutamlarınızın her iki yüzünün de boyanmasına yardımcı olur.

Doğal saç boyası nelerdir?

ORGANİK SAÇ BOYASININ DİĞER SAÇ BOYALARINDAN FARKLARI – Güzellik göreceli bir kavramdır, algıya ve kişiye göre değişir. Ancak güzellik denilince akla ilk gelenlerden biri saçlardır. Genellikle kadınlar hayatlarında farklılık istediklerinde soluğu kuaförlerde alır.

Saç boyunun kısaltılması veya saç renginin değişimi gibi farklılıklar bazen istenmeyen sonuçlar oluştursa da kadınların enerjisini değiştirmeye yetiyor. Saç boyalarının içerisindeki kimyasal maddeler ise süregelen zamanda hep tartışılıyor. Saç boyası markaları tarafından kullanıcının içi rahat ettirilmeye çalışılsa da “acaba” sorusu aklın bir köşesinde takılı kalır.

Organik saç boyası mı yoksa kimyasal içerikli saç boyası mı seçilmeli sorusuna cevap; saçınızda yapmak istediğiniz değişikliğe bağlıdır. Saç boyaları, saçınızın gerçek rengini yok edip oluşmasını istediğiniz rengin pigmentini saçınıza yükler. Yani eğer saçınızda köklü bir değişiklik istiyorsanız kimyasal içerikli saç boyasını kullanmanız gerekli.

Organik saç boyası ise amonyak içermez, özünde doğal pigmentler kullanılır, köklü renk değişikliği için uygun değildir, saçın rengini en fazla bir ya da iki ton açar. Mesela saç renginiz kahverengiyse en fazla kestane rengine dönüştürebilir. Organik saç boyalarının formülünde bitkisel özler bulunur. Soya proteini, buğday özü, keten tohumu yağı, üzüm, şeftali, kayısı, limon, mandalina gibi.

Organik saç boyaları saçınıza doğal yoldan parıltı ve canlılık kazandırmak ister. Organik saç boyaları bazı ciltlere alerji yapabilir dikkat edilmeli. Yine yeni yıkanmış saçlara boya işlemi yapılmamalı. Çünkü saç derisi boyadan çok etkilenir. Organik Saç Boyaları Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler Organik saç boyası tercih ederken belli noktalara dikkat etmeniz gerekir.

You might be interested:  Saç Ekim Süreci Ne Kadar Sürer?

Organik saç boyası bitkisel özlerden elde edilir. Herhangi bir bitkiye alerjiniz varsa kullandığınız organik boyanın içeriğine denetlemeli ve size uygun olup olmadığını tespit etmelisiniz. Seçeceğiniz organik boyanın özü en az yüzde doksan beş bitkisel ve organik madde içermeli. Organik saç boyasının içinde herhangi bir hayvansal madde kullanılmamalı. Kullanılan ambalajlar, paketler geri dönüşüme uygun üretilmeli.

Organik saç boyaları organik sertifikası içermeli. Sitemizden organik olmasa da kaynağı organik pigment olan doğal saç boyası markalarından örnek verelim;

saç bakım markasının saç boyaları çeşitli renklerle karşımıza çıkıyor. Kahverengi, kestane, çikolata kahve, siyah, bakır, sarı, koyu sarı, açık sarı, kızıl sarı gibi renkleri mevcut. Geniş ürün yelpazesiyle dikkat çeken PHYTO markası ürünlerinde, yüzde doksan beş doğal içerik kullanır. saç boyaları; siyah, kahverengi, kızıl, patlıcan moru, kestane gibi renklerle sitemizde yer almakta. Herbatint markasının saç boyaları amonyak içermez. saç boyalarının; kestanenin tonları, siyah, sarı, dore, açık sarı, yaban mersini kızılı gibi birçok renginin yanı sıra toplam 24 çeşit renk çeşidi mevcut. Saç boyalarının formülü, paraben, resorsinol ve amonyak içermez. Nature markasının yüzde yüz kaplayıcı özelliğe sahip formülü, amonyak içermez.

: Organik Saç Boyasının Diğer Saç Boyalarından Farkları | Dermo Blog

Ceviz kabuğu saç rengini açar mı?

Saç sağlığına faydaları say say bitmeyen iki basit malzeme – Saçtaki beyazlardan kurtulmak ve onları doğal olarak boyamak için ihtiyacınız olan sadece iki basit malzeme aslında: Ceviz kabuğu ve ceviz yaprağı. Bu iki doğal malzemenin saça faydaları ise say say bitmiyor.

  1. Doğal saç boyası olmalarının yanı sıra saç beyazlamasına bitkisel çözüm olarak kullanılıyorlar.
  2. Saç dökülmesini önleyip saça ipeksi bir görünüm ve parlaklık kazandırıyorlar.
  3. Daha da detaylandırmak gerekirse kan damarlarını genişleterek kan dolaşımını hızlandırdığı bilinen ceviz, kanla beslenen saç köklerini güçlendirerek dökülmelere karşı koruyor.

Ceviz kabuğu ise saça koyu kahverengi bir renk verirken saçların parlaklığını artırma özelliğine sahip. Bu yüzden yıllardır insanlar cevizi doğal bir saç boyası olarak kullanıyorlar.

Doğal olarak saç rengi nasıl açılır?

1 yemek kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı deniz tuzu ve 1 su bardağı suyu bir sprey şişesine alın ve şişeyi çalkalayın. Hazırladığınız bu doğal renk açıcı spreyi saçlarınıza sıkın ve güneşli bir ortamda 1 saat bekleyin. Düzenli kullanımda saç renginizin açıldığını fark edeceksiniz.

Doğal boya nasıl yapılır?

MÜMİN KURNAZ 2009 DOĞAL BOYA HAKKINDA KISA BILGI Doğal boya, bitkılerin kökünden, kabuğundan dalından, sapından, yaprağından, meyvesınden, tohumundan ve çiçeklerinden:ceşitli usüllerle elde edilir.Cisim ve eşyalara sürüldüğünde renk veren, süsleyen ;içine bırakıldığında sır yapan renkli maddelere doğal boya denır.

BOYA: Cisimlere renk vermek, süslemek veya korumak amacıyla kullanılan renkli maddelerdir. Boyaların cok eski cağlardan beri bilindiği sanılmaktadır. O çağlara ait mezar alanlarında kırmızı aşı boyasının bulunması kullanımının en az 15000 yıllık bır geçmışi olduğunu göstermektedir. Kumaş boyama sanatının M.Ö.3000 yıllarında Çinde bılındiği anlaşılmaktadır.

Bazı dini ve kültürel kayıtlara göre çivit ve ot köklerinden hazırlanan boyalar M.Ö.2500 yıllarında hındistanda kullanılmıştır. Yaklaşık olarak aynı yıllarda sarı, kırmızı ve yeşil renkte kumaş boyama, mavi boyayı çivitten elde eden Mısırlılar tarafından uygulanmıştır.

  • Çoğu bitki kaynaklı olan doğal boyalar XIX.
  • Yüzyılın ortalarına kadar kullanılmıştır.
  • Doğal boya maddelerinin kullanımlarında ceşitli zorluklarla karşılaşılıyordu.Bazı doğal boyalar dokuma liflerine etkili değildir,Böyle durumlarda liflerin boyayı tutması için alımınyum veya demir bileşikleri ile işlemden geçirilmesi gerekmektedir.1856 yılında İngiliz kimyacı William Henry Perkin, doğal boya maddelerinin yerini alan sentedik boya maddelerini geliştirmeye başlamıştır.

BİTKİSEL BOYALAR Bilindi gibi bitkisel boyolar denilince bitkilerde görülen renklerle bu bitkilerin kök, gövde, dal, çiçek ve meyve gibi kısımları akla gelmektedır. Kullanılan boya maddesının azaltılıp çoğaltılmasıyla açık yada koyu renkler alındığı gibi renklerin birbirleriyle karıştırılması sonucunda yeni renk tonları elde edilir.Yanlız boyaya tesir eden bazı faktörler vardır.

  • Bu hususlarıda göz önünde bulundurmak gerekir.
  • Boyaya tesir eden belli başlı faktörler şunlardır: 1-) Boyanacak yünün temizliği, 2-) Kullanılan suyun sertlık yada yumuşaklığı, 3-) Boyanın az yada cok olması, 4-) Boyamaya başlamadaki suyun sıcaklığı, 5-) Kaynama müddeti, 6-) Boyaya konulan yardımcı maddenın az veya cokluğu, BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KULLANILMASI Kimi boya bitkileri taze ve kuru halde kullanılır.

Eğer mevsiminde toplanması gerekipte hemen kullanılmayacaksa bu bitkileri bir müddet bozulmadan saklamanın yolu kurutmaktır. Kimi bitkilerin tümü boya için kullanılırken kimininde belirli bir kısmı kullanılır. Genellikle toplanacak kısmın en olgun olduğu zamanı seçmek gerekir.

  • Çiçekler açtığı zaman, yapraklar tam büyüklüğüne erişince, tohum ise olgunlaştığında toplanır.
  • İkinci önemli etmen bitkinin bulunduğu yöredir.
  • Bir türün yetişmesı için en uygun iklim şartı nerede varsa o bitkı oradan toplanmalıdır.
  • Bir dağın güneş gören yamacında yetışen bitkilerle, az güneş alan yamacında yetişen bitkiler arasında içerdıkleri boyar madde miktarı bakımından fark vardır.

ÇİÇEKLER: Bir çiçekten elde edilen renk, taç yapraklarında gözle görülen renkle bağımlı değildir.Çiçekten elde edilen renk genellikle aynı bitkinin yapraklarının verdiği renkls aynıdır. Dalında kurumuş çiçek boyama yeteneğini kaybeder. Yapraklar içinde aynı kural geçerlidir.

TOHUMLAR: Boya bitkisi tohum veren cinsten ise tohumun kapsülü, çiçek ve yaprakla aynı rengi verir. Tohumun cevresinde yumuşak bir kısım varsa bu farklı bir renk verebilir. bitki bir meyve ağacı ise meyvenin kabuğu ve çekirdekleride boyar madde içerir. Mordan kullanılmadan hardal rengi, değişik mordan maddeleriyle kiremit rengi, nefti yeşil,bordo, kanarya sarısı olmak üzere değişik renkler elde edilmiştir.

Bu şekilde İstanbul, Kütahya, Manisa, Sivas, Van,Çanakkale,Kayseri, Hakkari, Adıyaman,Malatya,Uşak ve İzmir illerinde yapılan araştırmalar sonucu: KIRMIZI: Bu rengi elde etmek için kök boya bitkisi yoğun olarak kullanılmıştır. SARI: Bu rengı elde etmek için cehri bitkisi, sütleğen bitkisi, boyacı papatyası meşe palamudu ve sarı renk için muhabbet çiçeği kullanılmıştır.

  • MAVİ: Bu rengi elde etmek için indigo boyar maddesi kullanılırdı.Bu maddede indigofera tinctoria denilen bir bitkinin uzun bir fermantasyon işlemine tabi tutulmasıyla elde edilmekteydi.
  • YEŞİL: Bu renk bazı bazı bitkilerden elde edilmesine rağmen genelde bir karışım rengidir.
  • Mavi reng için indigo, sarı renk için yöresel sarı boya bitkileri kullanılmıştır.
You might be interested:  Evde Düz Kesim Saç Nasıl Kesilir?

TURUNCU: Kök boya ıle yöresel sarı renk veren bitkilerin karışımından oluşur. MOR: Normal olarak mavi ile kırmızının karışımından oluşur.Fakat mor her zaman kök boya ve özel mordan maddeleri karışımı ile murex ve purpura isimli iki kabuklu deniz hayvanından elde edilmiştir.

KAHVERENGİ:Bu renk ya boyanmamış doğal natural renklı yapağıdan yada mordansız olarak ceviz kabuğu, palamut meşesi ile boyanarak elde edilirdi. Ayrıca saçıkıbrıs (Demir sülfat) ile mordanlanmış yünün kök boya ile boyanmasıylada kahverengi elde edilmiştir. SİYAH: Bu renk boyanmamiş siyah yün veya saçıkıbrısla mordanlanmış yünleri palamut meşesi veya sumak ile boyanmasından elde edilmektedir.

BEYAZ: Halı ve kilimlerimizdeki beyaz desen veya motifler de doğal yünden elde sdilmiştir. BOYAR MADDELER VE BOYA BİTKİLERİ Boyacılıkta kullanılan bitkiler.Boya bitkilerini iki gurupta toplayabiliriz: A-) Memleketimizde yetişenler, B-) Tropik bölgelerde yetişenler.

Memleketimizde boyacılıkta kullanılan bitkilerin sayısı hayli yüksektir.Bunlar arasında en önemlileri şunlardır: 1-) CEHRİ (Rhamus tinçtoria): Orta anadoluda yetiştirilir.Vatanı Akdeniz bölgesidir.Sarı renkli olan cehri boyası bitkinin meyvelerinden elde edilir.2-) KÖK BOYA (Rubia Tilctorum): Orta ve batı Anadoluda cok yetiştirilir.Bitkinin kökünde alizerin ve parparin boyaları bulunur.Eski Türk halılarının kırmızı renge veren kök boyasıdır.3-) ÇİVİT OTU(İsatis tinctoria): Vatanı ön Asya ve Avrupadır.

Mavi renkte olan çivit boyası bitkinin yapraklarından elde edilir.4-) HAVACIVA OTU(Alkanna Tinctoria): Vatanı Akdeniz Bölgesi olan kırmızı renkteki alkanna boyası bitkinin köklerinden çıkarılır. BOYA BİTKİSİ: Kurutulmuş soğan kabuğu.(Alium cepa) BOYA MADDESİ: Quercetin ELDE EDİLEN RENK: Kızılkahve BOYAMA METODU: Mordanlı boyama (Önceden mordanlama) -Ölçü: 1 kg yün ipi / 1kg soğan kabuğu MORDANLAMA: – Kullanılan mordan maddesi: KAI(SO4)2 12H2O- Şap – Mordan miktarı: %20 oranında BOYAMA -Mordanlanmış yün ip kuru soğan kabuğu ile boyama kazanına alınır.40 lt su içinde 1 saatin sonunda 100C ye ulaşacak sekılde kaynatılır.24 saat bekletildikten sonra çikartılıp yıkanıp kurutulur.

BOYA BİTKİSİ: Portakal (Citrus sinensis): Meyve kabuk ve ağaç yaprakları. ELDE EDİLEN RENK: -Limon sarısı (SnCl2 ile mordanlı) – Saman sarısı (Şap mordanlı ) – Çağla yeşili (Bakır sülfat mordanlı) – Yeşilimsi sarı (Kromatla mordanlı) – Kül rengi (Demir sülfatla mordanlı) BOYAMA METODU: – Mordanlı boyama (Önceden mordanlama) – Ölçü: 1 kg yün ipliği 500 gr bitki yapraği + 1500 gr meyve kabuğu MORDANLAMA: Kullanılan mordan maddeleri şap, kalay klorür, bakır sülfat, potasyum bikromat,demir sülfat.

BOYAMA: -500 gr taze portkal yaprağı ve 1500 gr taze meyve kabuğu ince ince kıyılarak içinde 40 lt su bulunan boyama kazanına alınır. Aynı anda mordanlanmiş yün ipler ilave edilir ve 1 saatin sonunda işleme son verilir. Yün ipler 24 saat süreyle boya banyosunda bırakılır.

  • Daha sonra çıkartılıp kurutulur.
  • ÖK BOYA HAKKINDA GENEL BİLGİ Kök boyasıgiller familyasından cok yıllık calı formlu 50-150 cm arasında bir bitki.Latince adı rubia tinetonum.
  • Anavatanı Batı Anadoludur.Oldukca iri dallıdır.
  • Bitki gelıştıkce kökleride gelişir, kök rengi genellikle kırmızıdır.
  • Ök boyası yapılırken kurutulup toz haline getirilirken kökler mayalanır.

Bunun sonucunda alizarin denilen kırmızı bir madde acığa cıkar.Alizarin aliminyum sülfat ile muamele edilmiş pamuk ve yün ve ipek elyafına cok iyi bağlanır. Türlü kırmızısı adı verilen dayanıklı bir boya elde edilir. MORDAN NEDİR ? Yün mordanlamakta kullanılan maddeler ağır maden tuzlarıdır.

Bu türden herhangibir tuz kullanılabilir isede bu iş için en uygun olan ve yün mordanlamada yaygın olarak kullanılan 5 madde şunlardır: Şap, krom, saçıkıbrıs, göztaşı ve kalayklorür. Mordanlar yün ipek ve bitkisel liflerin boyanmasında hem rengin haslığını sağlamak hemde aynı boyar maddeden değişik renkler elde etmek için kullanılır.

Çünkü mordan niteliği olan maddelerin her biri, aynı boyar madde ile birbirinden farklı renkler verir. Mordanlama,belli miktardaki mordanla yünün bir arada kaynatılması yoluyla gerçekleştirilir. Bazen bu karışıma yardımcı maddelerde eklenir. Mordan, yün boyama işleminden önce uygulanabilir.Ayrı maddelerle mordanlanmıış yünlerin aynı kazan içinde kaynatılıp bir boya bitkisinden değişik renkler elde edilmesi de imkan dahilindedir.

Yün yanlızca boya ile kaynatılırsa boyayı tam alamadığı için iyi boyanamaz. Bu nedenle bazı yardıcı maddeler kullanılır. Bunlara mordan denır.Mordan maddeler yünün daha kolay boyanmasına yardım ederler. Bu yardımcı mordan maddelerle yünlerin kaynatılmasınada mordanlama denir. MORDANLAMANIN YAPILIŞI 200 gr şap sıcak suda çözünür ve içinde 35-40 lt su bulunan mordanlama kazanına alınır.

Aynı anda mordanlanacak çile halinde yada yapağı halinde yün atılır 1 saat süreyle hafif ateşte 100 C ye ulaşacak şekilde kaynatılır.1 saatin sonunda kaynatma işlemine son verilir ve soğumaya bırakılır. Sonra cıkarılıp yıkanır : hemen boyama kazanına alınır yada kurutularak daha sonra kullanılır.

BOYAMANIN YAPILIŞI: Yine kullanılacak su mikatarı 40 lt dır. Çünki çile halindeki ip kazanın içerisinde rahatlıkla karıştırıla bilmelidir.Öğütülerek granül hale getirilmiş 1 Kg kök boya bitkisi 40 lt suya bırakılır. Aynı anda şapla mordanlanmış ipte kazana bırakılır. Böylelikle kök boyanın yapısındaki boyar madde sıcaklık arttıkça suya geçer.

Sudanda yüne geçer. Bu şekilde çok hafif ateşte 70 C dereceye ulaşacak şekilde boya banyosunun temperatürü devamlı kontrol edilerek ipler karıştırılır.70 C dereceye ulaşıldığında ısıtma işlemine son verilir. Yünler boya banyosundaki boyar maddenin yüne iyice geçmesi için 24 saat süreyle boya kazanında bekletilir.