Saç Dökülmesi Nedir? Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir.
Contents
Günde 200 tel saç dökülmesi normal mi?
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, bir insanın başında ortalama 100-120 bin saç teli olduğunu belirterek, “Günlük 80-100 tele kadar dökülmeyi normal olarak kabul ederiz. Bir günlük dökülme 100 teli geçiyorsa o zaman burada ciddi bir saç dökülmesi başlamış demektir.
O açıdan mutlaka bir dermatoloğa görünülmesini tavsiye ederiz.” dedi. Aynı zamanda İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Doç. Dr. Kutlubay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 9 milyon erkeğin kellikle, saç dökülmesiyle uğraştığını belirtti.
Genel olarak bakıldığında erkeklerde daha çok saç dökülmesi olduğunu ancak kadınların kozmetik açıdan bu durumu daha faza sorun olarak gördüğünü dile getiren Kutlubay, Türkiye’de batıda saç dökülmesinin daha fazla önem arz ettiğini söyledi. Kutlubay, “Yapılan çalışmalar göstermiştir ki 30 yaşında olan kadınlarımızın yüzde 30’u saç dökülmesi problemi yaşıyor.50 yaşında olan kadınlarımızda bu oran biraz artarak yüzde 50’lere kadar ulaşıyor.
Yaş ilerledikçe bu oran yüzde 70’lere kadar varabiliyor. Bunun da sebebi aslında 50 yaşından itibaren menopoza bağlı hormonal dengenin değişmesi ve hormonların azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmesi.30 yaşındaki erkeklerin yaklaşık yüzde 12’sinde saç dökülmesi var. Ama yine 50-60 yaşına doğru bu oran yüzde 40’lara kadar yaklaşıyor.” diye konuştu.
Doç. Dr. Kutlubay, dünya genelinde beyaz ırkın daha çok saç dökülmesi sorunu yaşadığını, sorunun en önemli nedeninin genetik faktörler olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Erkek tipi kellik sadece erkeklerde görülmez, kadınlarda da görülür ama kadınlarda hiçbir zaman için erkekteki kadar yoğun bir dökülme, tam bir kellik meydana gelmediğinden dolayı, onlarda daha çok saçlarda incelme, seyrelme tarzında karşımıza çıkar.
Erkeklerde özellikle yan bölgeler hariç tüm tepe bölgesinde görülür ya da saç çizgisi alın bölgesinden geriye doğru çekilir. Saç telleri incelir, saçlarda kısalma ve incelme meydana gelir ve zaman içerisinde incelen ve kısalan tüyler dökülerek aslında kökler ölür. Köklerde zaman içerisinde herhangi bir canlılık kalmaz.
Bir başta ortalama 100-120 bin civarında saç teli vardır ve ortalama bizim kitabi bilgilerimiz günlük 80-100 tele kadar dökülmeyi normal olarak kabul ederiz. Bir günlük dökülme 100 teli geçiyorsa o zaman burada ciddi bir saç dökülmesi başlamış demektir.
Banyoda ne kadar saç dökülmesi normal?
Normal bir insanın kafa derisinde 100.000 saç kökü bulunduğunu belirten Külahçı, ‘her sağlıklı saç diplerinin defalarca yenilenme kabiliyetine sahip olduğunu’ belirtiyor. Günde 50-100 banyoda saç dökülmesi doğal olarak görülür.
Her gün kaç tel saç dökülür?
Günde Kaç Tel Saç Dökülür? Uzmanların belirttiği üzere günde 50 ve 100 tel arasında saç dökülmesi normal olarak kabul edilir. Gün içinde 100 telden fazla saç dökülmesi ise saçlarda seyrekleşme ve kellik gibi ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle, saçınızın ne oranda döküldüğünü takip edebilir ve bu doğrultuda saç güçlendirici uygulamalara başvurabilirsiniz.
Saçları güçlendirmek için ister doğal yöntemleri isterseniz de kozmetik ürünleri tercih etmeniz mümkün. Ancak saç dökülmesi genel olarak yoğun seyrediyorsa ve günlük olarak ortalama 100 telin üzerinde saçınız dökülüyorsa bu noktada bir uzmandan destek alınması gerekir. Saç dökülmelerinin ardında genetik faktörler, stres ve çevresel koşulların yanı sıra ciddi hastalıklar da yatabilir.
Bu nedenle yoğun saç dökülmesi problemlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Uzman muayenesinden ve tetiklerden sonra saç dökülmesinin altında yatan sebep, eğer bir hastalıksa, hastalığa bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Tüm bunlara ve çeşitli ilaç, vitamin ve ürün takviyelerine rağmen saç dökülmeniz azalmıyorsa patolojik saç dökülmesi problemi yaşıyor olabilirsiniz.
Çok 31 çekmek saçları döker mi?
Mastürbasyonun saç dökülmesine yol açtığı söylentisi de bilimsel dayanağı olmayan iddialardan bir tanesidir. Uzmanlar, aşırı mastürbasyon yapmanın tek başına saç dökülmesine yol açmadığını veya başka herhangi bir fiziksel rahatsızlığa neden olmadığını söylüyorlar.
Banyo yapmak saç döker mi?
Doğrusu: Her gün veya sıkça saç yıkanması zararlı olabiliyor. Saç derisinin, tüm cildimiz gibi kendine özgü koruyucu bir florası var. Sık yıkamak saçlı derinin koruyucu lipid tabakasını bozarak saç derisinin kurumasına, saçın nemini kaybederek kırılmaya yatkın hale gelmesine ve saç dökülmesine neden olabiliyor.
Kel olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Erkekler ve kadınlar doğal olarak yaşlandıkça saçlarını kaybederler, erkeklerin yaklaşık üçte ikisi keldir ya da 60 yaşına kadar bir kellik örüntüsü gösterir. Kellik, tipik olarak saç derisinden gelen aşırı saç kaybına işaret eder. Yaşla birlikte kalıtsal saç dökülmesi kelliğin en sık nedenidir. Saçlar, cildin dış tabakasında saç foliküllerinde üretilen keratin isimli bir proteinden oluşur. Foliküller yeni saç hücreleri ürettikçe, eski hücreler cildin yüzeyinden yılda yaklaşık 15 cm itilir. Görebildiğin saç aslında bir ölü keratin hücresi dizisidir.
- Ortalama yetişkin başı yaklaşık 100.000 ila 150.000 saça sahiptir ve günde 100 tanesini kaybeder.
- Ellik, tıbbi olarak alopesi olarak bilinir.
- Erkekler ve kadınlar doğal olarak yaşlandıkça saçlarını kaybederler, erkeklerin yaklaşık üçte ikisi keldir ya da 60 yaşına kadar bir kellik örüntüsü gösterir.
- Ancak diğer saç dökülmesi ani fiziksel veya duygusal stres, doğum, çarpışma diyetleri, bu gibi ilaçlarla tetiklenebilir.
antidepresanlar, lupus ve tiroid hastalıkları gibi otoimmün durumlar. Alopesi areata adı verilen saç dökülmesinin başka bir şekli de saç derisi, sakal, kaş ve kirpikler üzerinde kel yamalar oluşturur. Çok yaygın bir durum olarak kadınları ve erkekleri etkileyen kellik hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz Kellik nedenleri, belirtileri ve tedavisi KELLİK BELİRTİLERİ Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden süratle dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir.
- İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir.
- Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
- İlginizi Çekebilir Cilt lekeleri neden olur? Cilt lekesi türleri.
- ELLİK NEDENLERİ Saç dökülmesi, neye sebep olduğuna bağlı olarak birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir.
Aniden veya kademeli olarak ortaya çıkabilir. sadece kafa derisini veya tüm vücudunuzu etkileyebilir. Bazı saç dökülmesi türleri geçici, diğerleri kalıcıdır. Saç dökülmesinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir: Erkek tipi saç dökülmesi En sık görülen saç kaybı nedenidir. Genetik özellikler ve erkeklik hormonu sebebiyle görülen doğal bir durumdur. Bir hastalık değildir. Çok sayıda uygulanabilecek tedavi, ilaçlarla durdurulabilen ve bazı durumlarda tedavi edilebilen bu konum; köktencilik olarak saç ekim yöntemi ile kati olarak çözülebilir.
- Saçkıran (Alopesi Areata) Bu tip saç kayıplarında düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama biçimi kel alanlar vardır.
- Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp oluşabilir.
- Her yaşta görülebilr.
- Daha çok sinir ve stres sebebiyle oluşan bu vaziyet çocukluk yaşlarında ortaya çıktığında otoimmün kısaca bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarlarda ilişkili olabilir.
Çeşitli topikal ve sistemik tedaviler ve yine psikolojik destekle tedavisi mümkün olan bir durumdur. Kansızlık (Anemi) En sık demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlık nedeniyle saçlar dökülür. B12 ve Folik asit eksiklikleri nedeniyle oluşan anemilerde saç dökülmesi görülür.
- Tespit edilen eksiklik yerine konulunca saç dökülmeside düzelir.
- Tiroid hastalıkları Fazla (hipertroidi) ve az çalışan tiroid (hipotroidi) saç yitirilmesine neden olabilir.
- Tiroid hastalıkları laboratuar testleri ile araştırılabilir.
- Hastalığın tedavisi ile saç dökülmesi de düzelir.
- Saçlı deriyi tutan hastalıklar Mantar hastalıkları ve likenpilanopilaris dediğimiz çeşitli saçlı deriyi tutan hastalıklar saçlarda dökülmelere yol açabilir.
Yüksek ateş, ağır enfeksiyon hastalıkları: Saçların dinlenme fazına girip dökülmesine neden olabilir.Kalıcı bir yitik yoktur hastalık iyileştikten bir süre sonra saçlar eski haline dönecektir. Doğum sonrası: Gebelik süresi boyunca saçlar büyüme aşamasındadır; dolayısıyla saçlarda dökülme durur, saçlar gürleşir.
Doğum sonrası saçlar dinlenme fazına girer ve bu aşamada saçlarda yoğun bir dökülme görülür. Bu vaziyet doğum sonrası 8 ay ile 1 yıla kadar devam eder ve tamamen organik bir süreçtir tekrar saçlar eski sağlığına kavuşacaktır. Bu dönem destek tedavilerle çok daha sağlıklı atlatılabilir. Şok diyetler, hızlı kilo vermek, protein Saçlarıın esas besini proteindir.
Özellikle yaz mevsimine girişte hızla kilo verdiren diyetler saç sağlığını olumsuz olarak etkiler ve ciddi saç kayıplarına yol açabilir. Protein açısından yeterli beslenmeyen ya da anormal beslenme alışkanlığına sahip kişilerde de dökülmeler görülebilir.
- Beslenme alışkanlıkları değiştirilip protein açısından zengin bir diyet uygulayarak dökülmüş saçları geri kazanabilirsiniz.
- İlaçlar Romatizmal, gut, depresyon, kalp hastalığı, yüksek gerilim için reçete edilen ilaçlar ve yüksek doz A vitamini, sivilce ve sedef tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesi yapabilir.
Kanser tedavileri Bazı kanser tedavileri saç hücrelerinin bölünmesini durdurabilir. Saçlar deriden çıkınca zayıflar ve kırılır. Bu durum terapiden 1-3 hafta sonra gerçekleşir ve hastalar saçlarının %90’ını kaybeder. Terapi sonrası saçlar yine büyümeye başlar.
Doğum kontrol hapları Genetik yatkınlıkla beraber doğum kontrol hapı kullanımında saç dökülmesi görülebilir. İlaç kullanımı bırakıldığında dökülme durur. Trikotillomani (Saç koparma alışkanlığı) Tamamen ruh sağlığı ile ilgili bir durumdur. Tırnak yeme alışkanlığı gibi bunda da saçlar koparılır. Psikolojik destek tedavisi ile düzelebilir.
KELLİK TEDAVİSİ Bazı saç dökülmesi tipleri için etkili tedaviler mevcuttur. Saç dökülmesini tersine çevirebilir veya en azından daha fazla incelmeyi yavaşlatabilirsiniz. Düzensiz saç dökülmesi (alopesi areata) gibi bazı durumlarda saçlar bir yıl içinde tedavi olmaksızın yeniden canlanabilir.
Sabah yastıkta kaç tel saç normal?
Uykunuzda, özellikle pamuklu bir yastık kılıfı üzerinde uyuyorsanız, 5 ila 20 saç teli kaybetmeniz normaldir. Saçınızdaki nemi emerek kuru ve kırılgan hale getirdikleri bilinmektedir.
Kirli su saç döker mi?
Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Şampuan değiştirince saç dökülür mü?
Fazla sık şampuan değiştirmenin saç üzerinde yıpratıcı etkiler oluşturup oluşturmadığı sorgulanan bir detaydır. Şampuanların sık değiştirilmesi, saçın dökülmesine neden olabilir. Saç belli bir şampuanın formülüne alıştıktan sonra hemen değişim yapmaktan kaçınmak gerekir.
Kellik başlangıcı nasıl anlaşılır?
Yaşlanma, hormonlardaki değişim, saç dökülmesine neden olan hastalıklar ve ailedeki kellik öyküsü gibi faktörlerin etken olduğu kellik nasıl başlar? Kellik tedavisi nasıl yapılır? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. – Saç dökülmesi, sadece saç derinizi veya tüm vücudunuzu etkileyebilir. Kalıtım, hormonal değişiklikler, tıbbi durumlar veya ilaçlar sonucu olabilir. Herkes saç dökülmesini yaşayabilir, ancak erkeklerde daha yaygındır. Peki, kellik nasıl başlar? Kellik tedavisi nasıl yapılır? Bilinmesi gerekenler haberimizde KELLİK HAKKINDA Kellik tipik olarak kafa derinizden aşırı saç dökülmesi anlamına gelir.
Kalıtsal saç dökülmesi yaşla birlikte en sık görülen kellik nedenidir. İnsanlar genellikle günde yaklaşık 100 saç kaybederler. Bu genellikle saç derisinin belirgin şekilde incelmesine neden olmaz, çünkü aynı anda yeni saçlar büyür. Saç dökülmesi ya da kellik bu döngü bozulduğunda meydana gelir. KELLİK NASIL BAŞLAR? Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden sürat ile dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir.
İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir. KELLİK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? Bazı saç dökülmesi tipleri için etkili tedaviler mevcuttur.
Saç dökülmesini tersine çevirebilir veya en azından daha fazla incelmeyi yavaşlatabilirsiniz. Düzensiz saç dökülmesi (saçkıran) gibi bazı durumlarda saçlar bir yıl içinde tedavi olmaksızın yeniden canlanabilir. Saç dökülmesine yönelik tedaviler arasında ilaçlar, saç büyümesini ve saç kaybını azaltmayı teşvik eden ameliyat yer alır.
İlginizi Çekebilir Saç dökülmesi sebepleri nelerdir? Saç dökülmesi tedavisi İlginizi Çekebilir Saç dökülmesi için bitkisel öneriler neler? İlginizi Çekebilir Saç dökülmesi için hangi bölüme/doktora gidilir?
Çok telefona bakmak saç döker mi?
Cep Telefonu Saç Döküyor Mu? > Cep Telefonu Saç Döküyor Mu? 30.05.2014 – 19:24 30.05.2014 – 19:52 Teknolojinin gelişmesiyle beraber iyice hayatımıza giren cep telefonları, saç dökülmesini nasıl etkiliyor? Bugün buna değinmek istiyorum. Öncelikle cep telefonları vücudumuza pek çok zarar verir. Bunun sebebiyse yaydığı radyasyon. Eğer gerekli önlemler alınmazsa insanlar yüksek radyasyondan dolayı kanser olabilir, veya genetik yapılarında adeta mutasyonlar oluşabilir. Aynı şekilde olaya bir de açısından yaklaşalım şimdi de. Cep telefonları yüzünden yüksek radyasyona maruz kaldığınızda, saçlarınızı besleyen hücreler zarar görecektir. Bu hücreler zarar gördüğünde işlerini iyi yapamayacaktır. Bu sebepten dolayı telefonların saç kayıplarında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazı önlemler alarak alacağınız hasarı azaltabilirsiniz.Cep Telefonlarının Saç Dökmesini Engelleme Önerileri
Geceleri uyurken telefonu yanınıza almayın. Özellikle yastığın altına koyulan telefonlar vs. sizi sabaha kadar oldukça yüksek seviyede radyasyona maruz bırakacaktır. Bunun üzerine ek olarak uyku halinde ki vücudunuzun zayıflığı da eklenince sonuçlar can sıkıcı olabilir. Telefonu kulağınıza götürmeyin. Kulaklıkla konuşmak sizi oldukça büyük bir radyasyon akımından kurtarabilir. Çünkü konuşma esnasında bu cihazların yaydığı radyasyon onlarca kat artıyor. Bunu direk olarak kafanıza götürdüğünüzde saç kökleri çok güçlü bir radyasyona maruz kalacaktır. Sonuçta ortaya saç dökülmesi gibi bir problemin çıkmasıysa muhtemeldir. Bu yüzden kulaklık aracılığıyla konuşun, korunun. Belki de en önemli madde bu. Telefon alırken mutlaka sar değerini inceleyin. İnternetten diğer telefonlarla karşılaştırın. Her zaman sar değeri daha düşük olan telefonları almaya çalışın. Sar, cihazın yaydığı radyasyon miktarıdır. Eğer düşük sar değerine sahip telefon kullanırsanız, daha az zarar görürsünüz. Özellikle malı çeşitli cihazlar, replika telefonlar bu konuda sınıfta kalıyor. Pek çoğu sağlık konusunda standart değerleri bile sağlayamıyor.
Kaynak: BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER! : Cep Telefonu Saç Döküyor Mu?
Günde 20 tel saç dökülmesi normal mi?
Her gün saç dökülmesi normaldir. Sağlıklı bir bireyde günde 50 ile 100 arasında saç teli dökülmesi görülür. Saçınızı iki gün yıkamadığınız zamanlarda parmaklarınızı saçınızın ön çizgisinden arkaya doğru götürün. Elinize gelen saç teli sayısı 15’in altındaysa normal bir saç dökülmesi yaşıyorsunuz demektir.
Sabah yastıkta kaç tel saç normal?
Uykunuzda, özellikle pamuklu bir yastık kılıfı üzerinde uyuyorsanız, 5 ila 20 saç teli kaybetmeniz normaldir. Saçınızdaki nemi emerek kuru ve kırılgan hale getirdikleri bilinmektedir.
Saçın dökülüp dökülmediği nasıl anlaşılır?
Erkekler ve kadınlar doğal olarak yaşlandıkça saçlarını kaybederler, erkeklerin yaklaşık üçte ikisi keldir ya da 60 yaşına kadar bir kellik örüntüsü gösterir. Kellik, tipik olarak saç derisinden gelen aşırı saç kaybına işaret eder. Yaşla birlikte kalıtsal saç dökülmesi kelliğin en sık nedenidir. Saçlar, cildin dış tabakasında saç foliküllerinde üretilen keratin isimli bir proteinden oluşur. Foliküller yeni saç hücreleri ürettikçe, eski hücreler cildin yüzeyinden yılda yaklaşık 15 cm itilir. Görebildiğin saç aslında bir ölü keratin hücresi dizisidir.
Ortalama yetişkin başı yaklaşık 100.000 ila 150.000 saça sahiptir ve günde 100 tanesini kaybeder. Kellik, tıbbi olarak alopesi olarak bilinir. Erkekler ve kadınlar doğal olarak yaşlandıkça saçlarını kaybederler, erkeklerin yaklaşık üçte ikisi keldir ya da 60 yaşına kadar bir kellik örüntüsü gösterir. Ancak diğer saç dökülmesi ani fiziksel veya duygusal stres, doğum, çarpışma diyetleri, bu gibi ilaçlarla tetiklenebilir.
antidepresanlar, lupus ve tiroid hastalıkları gibi otoimmün durumlar. Alopesi areata adı verilen saç dökülmesinin başka bir şekli de saç derisi, sakal, kaş ve kirpikler üzerinde kel yamalar oluşturur. Çok yaygın bir durum olarak kadınları ve erkekleri etkileyen kellik hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz Kellik nedenleri, belirtileri ve tedavisi KELLİK BELİRTİLERİ Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden süratle dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir.
- İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir.
- Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
- İlginizi Çekebilir Cilt lekeleri neden olur? Cilt lekesi türleri.
- ELLİK NEDENLERİ Saç dökülmesi, neye sebep olduğuna bağlı olarak birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir.
Aniden veya kademeli olarak ortaya çıkabilir. sadece kafa derisini veya tüm vücudunuzu etkileyebilir. Bazı saç dökülmesi türleri geçici, diğerleri kalıcıdır. Saç dökülmesinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir: Erkek tipi saç dökülmesi En sık görülen saç kaybı nedenidir. Genetik özellikler ve erkeklik hormonu sebebiyle görülen doğal bir durumdur. Bir hastalık değildir. Çok sayıda uygulanabilecek tedavi, ilaçlarla durdurulabilen ve bazı durumlarda tedavi edilebilen bu konum; köktencilik olarak saç ekim yöntemi ile kati olarak çözülebilir.
- Saçkıran (Alopesi Areata) Bu tip saç kayıplarında düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama biçimi kel alanlar vardır.
- Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp oluşabilir.
- Her yaşta görülebilr.
- Daha çok sinir ve stres sebebiyle oluşan bu vaziyet çocukluk yaşlarında ortaya çıktığında otoimmün kısaca bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarlarda ilişkili olabilir.
Çeşitli topikal ve sistemik tedaviler ve yine psikolojik destekle tedavisi mümkün olan bir durumdur. Kansızlık (Anemi) En sık demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlık nedeniyle saçlar dökülür. B12 ve Folik asit eksiklikleri nedeniyle oluşan anemilerde saç dökülmesi görülür.
- Tespit edilen eksiklik yerine konulunca saç dökülmeside düzelir.
- Tiroid hastalıkları Fazla (hipertroidi) ve az çalışan tiroid (hipotroidi) saç yitirilmesine neden olabilir.
- Tiroid hastalıkları laboratuar testleri ile araştırılabilir.
- Hastalığın tedavisi ile saç dökülmesi de düzelir.
- Saçlı deriyi tutan hastalıklar Mantar hastalıkları ve likenpilanopilaris dediğimiz çeşitli saçlı deriyi tutan hastalıklar saçlarda dökülmelere yol açabilir.
Yüksek ateş, ağır enfeksiyon hastalıkları: Saçların dinlenme fazına girip dökülmesine neden olabilir.Kalıcı bir yitik yoktur hastalık iyileştikten bir süre sonra saçlar eski haline dönecektir. Doğum sonrası: Gebelik süresi boyunca saçlar büyüme aşamasındadır; dolayısıyla saçlarda dökülme durur, saçlar gürleşir.
- Doğum sonrası saçlar dinlenme fazına girer ve bu aşamada saçlarda yoğun bir dökülme görülür.
- Bu vaziyet doğum sonrası 8 ay ile 1 yıla kadar devam eder ve tamamen organik bir süreçtir tekrar saçlar eski sağlığına kavuşacaktır.
- Bu dönem destek tedavilerle çok daha sağlıklı atlatılabilir.
- Şok diyetler, hızlı kilo vermek, protein Saçlarıın esas besini proteindir.
Özellikle yaz mevsimine girişte hızla kilo verdiren diyetler saç sağlığını olumsuz olarak etkiler ve ciddi saç kayıplarına yol açabilir. Protein açısından yeterli beslenmeyen ya da anormal beslenme alışkanlığına sahip kişilerde de dökülmeler görülebilir.
- Beslenme alışkanlıkları değiştirilip protein açısından zengin bir diyet uygulayarak dökülmüş saçları geri kazanabilirsiniz.
- İlaçlar Romatizmal, gut, depresyon, kalp hastalığı, yüksek gerilim için reçete edilen ilaçlar ve yüksek doz A vitamini, sivilce ve sedef tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesi yapabilir.
Kanser tedavileri Bazı kanser tedavileri saç hücrelerinin bölünmesini durdurabilir. Saçlar deriden çıkınca zayıflar ve kırılır. Bu durum terapiden 1-3 hafta sonra gerçekleşir ve hastalar saçlarının %90’ını kaybeder. Terapi sonrası saçlar yine büyümeye başlar.
Doğum kontrol hapları Genetik yatkınlıkla beraber doğum kontrol hapı kullanımında saç dökülmesi görülebilir. İlaç kullanımı bırakıldığında dökülme durur. Trikotillomani (Saç koparma alışkanlığı) Tamamen ruh sağlığı ile ilgili bir durumdur. Tırnak yeme alışkanlığı gibi bunda da saçlar koparılır. Psikolojik destek tedavisi ile düzelebilir.
KELLİK TEDAVİSİ Bazı saç dökülmesi tipleri için etkili tedaviler mevcuttur. Saç dökülmesini tersine çevirebilir veya en azından daha fazla incelmeyi yavaşlatabilirsiniz. Düzensiz saç dökülmesi (alopesi areata) gibi bazı durumlarda saçlar bir yıl içinde tedavi olmaksızın yeniden canlanabilir.