Saç Boyası Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Saç Boyası Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar
Kozmetik Ürünlerinde Son Kullanma Tarihi | Kozmela.com Kozmetik alışverişlerinde en endişe edilen konuların başında son kullanma tarihi gelmektedir. Kozmela.com hizmet vermeye başladığı ilk günden bu yana son kullanma tarihi ile özenle çalışarak, son kullanma tarihi yaklaşmış veya geçmiş ürünlerin gönderimini yapmamaktadır.

Siparişleriniz hazırlanmadan önce ürünler kalite kontrol sürecinden geçirilerek kontrol edilmektedir. Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar? Kozmetik ürünlerin bir kısmında son kullanma tarihi bulunurken bir kısmın da ise kapak açımı ibaresi yer almaktadır. Son kullanma tarihleri ve ürün ömrünü ifade eden kapak açımı ifadesi ürün ambalajı üzerinde bulunmaktadır.

Son kullanma tarihi ve kapak açımı ibareleri kozmetik ve dermokozmetik ürünlerin çeşidine göre farklılık göstermektedir. Kapak açımı ibaresi, ürünün kapağını açtıktan sonra kullanabileceğiniz süreyi yani ürün ömrünü ifade etmektedir. Kozmetik ürünlerin etki mekanizmasının sağlıklı çalışması ve vücudumuza zarar vermemesi için, son kullanma tarih yönergelerine dikkat ederek alışveriş yapmalıyız.

  • Kapak Açımı İbaresi
  • Kapak açımı ibaresi; ürünün kapağı açıldıktan sonraki kullanım ömrünü ifade etmektedir ve ürünlerin kutusunda veya ambalajında yer almaktadır.

Ürünlerin ambalajında yer alan 6M, 12M, 18M, 24M ifadeleri kapak açımı ifadeleridir. Şekil üzerinde yer alan M harfi İngilizce “Month” (AY) kelimesinden gelmektedir.

  1. 6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
  2. 12M – Kapak açımından sonra 12 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
  3. 18M – Kapak açımından sonra 18 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
  4. 24M – Kapak açımından sonra 24 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Kozmetik ürünlerinin çeşitlerine göre farklı süre seçenekleri de bulunabilir. Ürünün kapağını açtıktan sonra ambalaj üzerinde yer alan kullanım ömrü boyunca güvenle kullanabilirsiniz. Kullanım ömrü tamamlandıktan sonra ürününü kullanmamanız gerekir. Batch Kodu ve Lot Numarası Batch kodu veya lot numarası üretici firmaların seri numaralarıdır. İnternette batch kodu ile sorgulama yapılabildiğine dair pek çok web sitesi bulunsa da bu doğru bir bilgi değildir. Bu konu ile ilgili doğru bilgiyi üretici firmalardan edinebilirsiniz. Distribütör (dağıtıcı) firmalarımızdan aldığımız bilgiler, batch kodlarının sorgulama siteleri ile paylaşılmadığı yönündedir.

Bu nedenle yapılan sorgulamalarda verilen bilgiye güvenmemelisiniz. Zaman zaman yapılan batch kodu veya lot numarası sorgulamalarının zaman zaman sonuçlanmamasının sebebi de firmaların ürün bilgilerini bu siteler ile paylaşmamasıdır. Kozmetik ürünlerini satın alırken güvenilir ve bilinen online sitelerden alışveriş yaparak orijinal ürünlere ulaşabilirsiniz.

Kozmela ürünleri distribütör (dağıtıcı) firmalar tarafından temin edilerek %100 orijinallik garantisi bulunmaktadır. Tüm ürünlerimizi güvenle inceleyerek siparişinizi oluşturabilirsiniz. Saklama Koşulları Kozmetik ürününüzün saklama koşulları da ürünün ömrünü etkileyen önemli faktörlerden bir tanesidir.

  • Doğru saklama koşullarını ürün ambalajından inceleyebilirsiniz.
  • Ürünlerinizi, direk güneş ışığından korumanız gerekir.
  • Yapılan en büyük yanlışlardan biri de buzdolabında ürünü muhafaza etmektir.
  • Bazı ürünler buzdolabında saklanabilirken, bazı ürünleri oda sıcaklığında saklamanız gerekir.
  • Ozmetik ürünlerinizi alırken bilinen, güvendiğiniz satış noktalarından ve online sitelerinden alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz.

: Kozmetik Ürünlerinde Son Kullanma Tarihi | Kozmela.com

Saç boyalarının son kullanma tarihi var mı?

Son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılır mı? Bozuk boya nasıl anlaşılır? Duvar boyasının ömrü ne kadardır? İşte detaylar. – 30/09/2022 14:20 GÜNCELLEME: 30/09/2022 14:20 Günümüzün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz evlerimizde huzur ve konforun iç içe geçtiği detayların ağırlıklı olduğu seçimler yapmaya özen gösteriyoruz. Ancak konfor dışında evimizde şık ve iç açıcı bir görünümün de olması daha pozitif ve mutlu hissetmemizi sağlayacaktır.

  • Eğer siz de evinizde değişim ve farklılığa yer vermek istiyorsanız işe duvarları renklendirmekle başlayabilirsiniz.
  • Ancak çoğu zaman duvarları boyarken birçok kişi boya miktarını tam olarak tutturmakta zorlanabiliyor.
  • Böylece artan duvarlar uzun bir süre raflara kaldırılıyor ve hatta kimi zaman son kullanma tarihi geçebiliyor.

Peki ama son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılabilir mi? Gelin tarihi geçen duvar boyaları hakkında merak edilen tüm sorulara birlikte yanıt arayalım.1 / 10 DUVAR BOYASI ÖMRÜ NE KADARDIR? BOYANIN ÖMRÜ KAÇ YILDIR? Genel olarak bakıldığı zaman duvar boyalarının kullanım süresi 6 veya 7 yıl kadar olarak belirlenebilir. Boyanın kullanım süresini sigara, çok sıcak ve soğuk havalar gibi etmenler belirlemektedir.2 / 10 Ayrıca çok sıcak ortamlarda tutulan boyalar uygulama sonrası dökülme, ufalanma ve renk solması gibi problemleri beraberinde getirebilir. Çünkü güneş ışığına maruz kalan boyalar kimyasal değişimlerle karşı karşıya kalabilir. Kapağı açılmış, daha önce kullanılmış boyaların kullanım ömrü ise 2 yıldır.3 / 10 SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ DUVAR BOYASI KULLANILIR MI? Bir boyanın raf ömrünü belirleyen en önemli faktör saklama koşullarıdır. Eğer boyanızı doğru ve koşullara uygun bir şekilde sakladıysanız son kullanma tarihi geçse dahi kullanabilirsiniz. Ancak burada boyanın bozuk olduğuna dair belirtileri göz önüne almanız gerekiyor.4 / 10

Açılmamış saç boya bozulur mu?

Yepyeni bir yazıdan herkese merhabalar. Bugünkü yazımda sizinle; hepsini kullanmadığınız bir tüp boyayı ya da su bazlı saç boyasını nasıl saklayabileceğiniz ve hangi durumlarda boyanın kullanılmaması gerektiğiyle ilgili bilgi ve deneyimlerimi paylaşacağım.

  • Herhangi bir tüp boyanın kapağını açtığınızda, boyanın bir kısmını kullanıp geri kalanını sonra yeniden kullanmak üzere kapağını kapatıp saklayabilirsiniz.
  • Saç boyaları da dahil olmak üzere, bütün kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin ambalajında, ilgili ürünün açıldıktan sonra ne kadar süre içerisinde tüketilmesi gerektiği yazar.

Aşağıda bununla ilgili sizinle bir örnek paylaşacağım. Buradaki 3M, ürünün açıldıktan sonra 3 ay içinde bitirilmesi gerektiğini ifade ediyor. M harfi, İngilizce’deki “month” kelimesinin baş harfi. Month; ay demek. 🙂 Bu kısım, bazı ambalajların üzerinde ay kelimesiyle de belirtiliyor. Bu süre de bazen değişkenlik gösteriyor.6M, 12M vb.

Son kullanma tarihi geçen saç boyalarını kullanmamalısınız. Kapağı açıldıktan sonra, bitirilmesi gereken sürede bitirilmeyen saç boyaları kullanılmamalı. Son kullanma tarihi geçmemiş ancak uygun saklama koşullarında saklanmamış, ısı ve ışık alan ortamda saklanılan, açıldıktan sonra kokusu bariz bir şekilde rahatsızlık uyandıran saç boyaları kullanılmamalı. Diyelim ki bir saç boyasını kullanmak üzere kapağını açtınız ve bir kısmını kullanıp geri kalanı saklamak için kapağını kapattınız. Bu ürünün, bitirilmesi gereken süreyi geçirmemiş olsanız bile sonrasında yeniden kullanacağınız zaman, boyanın rengine, kokusuna ve yapısına dikkat etmeniz gerekir. Eğer bariz bir değişiklik görüyorsanız, o ürünü kullanmayın. Alerji yapabilir, renk beklediğiniz gibi tutmayabilir. Boyanın kapağı açıldıktan sonra havayla temas ettiği için bozulma olasılığı oluşuyor. Marka ve numara olarak birbirinin aynısı olan iki boya aldıysanız, her iki boyanın rengini, yapısını mutlaka birbiriyle kıyaslayın. Daha önce ben buna benzer bir durumla karşılaşmıştım. Aynı marka ve numara olan iki tane boya almıştım. Fakat birinin rengi öbüründen daha sarımtırak bir tondaydı. O günkü saç boyama işlemim de zaten sıkıntılıydı. Boya saç derimde ve cildimde tahrişe neden olmuştu. Sonradan aslında renginden anlamalıydım demiştim kendi kendime. Sanırım boya bozuktu. Bu tarz durumlara da dikkat etmenizi öneririm. İnsan bazı şeyleri, deneye yanıla öğreniyor.

Benim bugünkü yazımda sizinle paylaşmak istediğim önerilerim bunlardı. Aklınıza takılanlar ya da merak ettikleriniz için bana Instagram ‘dan ulaşabilirsiniz. Ebru Bektaşoğlu

Son kullanma tarihi nasıl okunur?

Son Kullanma Tarihi (SKT) Nedir? TETT ile Karıştırmayın! Son kullanma tarihi (SKT), özellikle gıda ürünleri için büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki, insan sağlığı ile de direkt olarak ilgilidir. Henüz ürünlerin üretim aşamasında uzman kişiler ve ilgili mevzuat dikkate alınarak belirlenir ve ürünlerin uygun bir noktasına yazılır.

  • Böylece tüketicilere bu konuyla ilgili bilgi verilmiş olunur.
  • SKT, farklı ürün gruplarında kullanılan bir uygulamadır.
  • Ancak hiç şüphesiz bu alandaki en önemli ürün grubu gıdalardır.
  • Çünkü gıdaların belli bir raf ömrü vardır ve bu ömür dolduktan sonra gıdaların bozulma riskleri çok fazladır.
  • Bozulan ürünlerin tüketilmesi ise insan sağlığı için ciddi bir tehdittir.

İşte söz konusu tehdidin engellenmesi için çok büyük bir önem taşır. Gıdaların üretildiği ürünlere ve türlerine göre SKT değişiklik gösterir. Her üründe süre farklı olabilir. Tüketicilerin mutfak raflarından aldıkları ürünlerin tarihini mutlaka kontrol etmeleri gerekir, Son kullanma tarihi (SKT) ile farklı kavramlardır. Her ne kadar birçok tüketici ilgili kavramların aynı anlama geldiğini düşünse de, birbirlerine karıştırılmamaları gerekir. TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir.

You might be interested:  Mikro Kaynak Saç Evde Nasıl Çıkarılır?
Kısaltması Tanımı Tüketimi
TETT Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur.
STT / SKT Son Tüketim Tarihi Son Kullanma Tarihi Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.

Resmi gazetede yer alan tanıma göre; MADDE 24 – (1) Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdalarda ‘son tüketim tarihi’, diğer gıdalarda ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ belirtilir.

  • Son tüketim tarihi’ geçmiş olan gıdalar, 5996 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerine göre güvenilir olmayan gıda olarak kabul edilir.
  • Kaynak: ) SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur.
  • Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir,
  • İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır.

Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder, Bazı dillerde ise ay/gün/yıl şeklinde bir yazım söz konusu olabilir. Dolayısıyla bu noktada uluslararası alanda belli bir standardın olmadığı unutulmamalı ve ürünlerdeki SKT buna göre incelenmelidir. SKT için yapılan kodlamalar, olarak bilinen özel cihazlar ile yapılır. Endüstriyel kodlama makinaları, ilgili bilgileri seri bir şekilde ürün ambalajlarının üzerine yazar. Bu işlem yapılırken, ilgili bilgilerin tüketiciler tarafından kolaylıkla fark edilmesine önem gösterilir.

  1. Ayrıca SKT ve TETT gibi bilgilerin ambalajlarda kalıcı olması ve silinmemesi için özel mürekkepler kullanılır,
  2. Bunun dışında genellikle metal gibi daha sert yüzeyler için daha uygun bir tercih olabilir.
  3. Üretilen ürüne göre Uzun zamandır bu alanda faaliyet gösteren Electrojet, üretici firmaların beklentilerini en üst seviyede karşılamaktadır.

İnjekt ve lazer yazıcılar gibi farklı seçenekler sunan firmamız, kodlama ihtiyaçlarına etkili çözümler üretmektedir. ; 65 ülkede distribütörlüğü bulunan, sektörün öncü firmalarından, Singapur merkezli Rynantech (Thermal İnkjet) firmasının Türkiye Ana distribütörüyüz,

Tarihi geçmiş boya nasıl anlaşılır?

Evlerimizi boyarken çoğumuz boya miktarını tam olarak belirleyemediğimiz için arta kalan boyaları saklamayı tercih ediyoruz. Bazen bu saklama süresi o kadar uzuyor ki boyanın son kullanma tarihi de geçebiliyor. Peki son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılır mı? Bozuk boya nasıl anlaşılır? Duvar boyasının ömrü ne kadardır? İşte detaylar.

Günümüzün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz evlerimizde huzur ve konforun iç içe geçtiği detayların ağırlıklı olduğu seçimler yapmaya özen gösteriyoruz. Ancak konfor dışında evimizde şık ve iç açıcı bir görünümün de olması daha pozitif ve mutlu hissetmemizi sağlayacaktır. Eğer siz de evinizde değişim ve farklılığa yer vermek istiyorsanız işe duvarları renklendirmekle başlayabilirsiniz.

Ancak çoğu zaman duvarları boya rken birçok kişi boya miktarını tam olarak tutturmakta zorlanabiliyor. Böylece artan boyalar uzun bir süre raflara kaldırılıyor ve hatta kimi zaman son kullanma tarihi geçebiliyor. Peki ama son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılabilir mi? Gelin tarihi geçen duvar boyaları hakkında merak edilen tüm sorulara birlikte yanıt arayalım. Duvar boyası Ayrıca çok sıcak ortamlarda tutulan boyalar uygulama sonrası dökülme, ufalanma ve renk solması gibi problemleri beraberinde getirebilir. Çünkü güneş ışığına maruz kalan boyalar kimyasal değişimlerle karşı karşıya kalabilir. Kapağı açılmış, daha önce kullanılmış boyaların kullanım ömrü ise 2 yıldır. Duvar boyası ömrü SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ DUVAR BOYASI KULLANILIR MI? Bir boyanın raf ömrünü belirleyen en önemli faktör ise saklama koşullarıdır. Eğer boyanızı doğru ve koşullara uygun bir şekilde sakladıysanız son kullanma tarihi geçse dahi kullanabilirsiniz. Ancak burada boyanın bozuk olduğuna dair belirtileri göz önüne almanız gerekiyor. Son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılır mı BOZUK BOYA NASIL ANLAŞILIR? Boyanın bozuk olup olmadığından emin olmadan duvarlarınızla temas ettirmemeniz gerekiyor. Çünkü bozuk boyanın kokusu uzun bir süre duvarlara sindiği için çıkarması da çok zor olacaktır. Boyanın bozuk olup olmadığını anlamanın yollarının sizler için açıkladık.

KOKU: Boyanın bozuk olduğunu gösteren en önemli işaret kötü koku olacaktır. Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın. KIVAM: Eğer boyanın kıvamı olması gereken akışkanlığını kaybettiyse bozulma belirtileri taşıyor demektir. Jölemsi bir kıvam alan boyaları direkt olarak duvarlarınızda kullanmamalısınız. Boya çok katı ya da su gibi akışkan değilse yapısına göre içerisine su ya da tiner ekleyerek eski haline çevirebilirsiniz. TOPAKLANMALAR: Bozulan boyalarda bezelye büyüklüğünde ya da daha küçük topaklanmalar meydana gelmektedir. Eğer boyada bu tarz bir değişimle karşılaştıysanız hemen çöpe atmanızı tavsiye ederiz.

DUVAR BOYALARINI BOZULMADAN SAKLAMANIN YOLLARI Hiç açılmamış ya da açılarak bir kısmı kullanılmış boyalarınızı uzun bir süre bozulmadan saklamak istiyorsanız bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için ilk olarak boyanın donmasına sebep olabilecek kadar soğuk alanlarda boyanızı saklamayın. Ortamın serin ve kuru olması boyanın doğru bir şekilde saklanması için yeterlidir. Duvar boyası saklamanın yolları Eğer boyanın bir kısmını kullandıysanız rafa kaldırmadan önce içerisine herhangi bir ot, yaprak veya saç kılı gibi yabancı maddelerin girmediğinden emin olun. Bozuk duvar boyası Öte yandan arta kalan boya su bazlıysa içerisine bir miktar su, yağ bazlıysa bir miktar tiner karıştırmayı deneyebilirsiniz. Duvar boyası hakkında bilinmesi gerekenler Boya, teneke kutu içerisindeyse kapağın geleceği kısmı öncelikle streç film ile sarıp ardından kapağını sıkı bir şekilde kapatmaya özen gösterin. Duvar boyası saklamanın yolları UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Boya kaç yılda bozulur?

Boyanın ömrü, sigaradan uzak tutulmuş ve çok sık sıcak ve soğuk hava değişikliğine uğramayan ortamlarda ortalama 6,7 sene kadardır.

Bayat boya saç döker mi?

Boya işlemleri saçta kimyasal bir yıpranma yaratır. Saç telinde, saçın üst yapısında kuruma- kırılma olabilir. Ama boya saç derisinin yüzeyinde kalan bir ürün olduğu için deri altına inip, saç kökünü zayıflatamaz ve saçın incelmesine, kökten itibaren dökülmesine neden olamaz.

Ağzı açılmamış boya bozulur mu?

Subazlı Boya Nasıl Saklanır Subazlı Boya Nasıl Saklanır? Mekânlarınızı boyatmak için kullandığınız ve fazla kalan boyaları muhafaza etmek ve bir daha ihtiyaç olduğunda kullanmak için gerektiği gibi saklamalı ve muhafaza etmelisiniz. Subazlı boya kullandınız ve artan kalmışsa bunu sonradan kullanmak için gereği kadar ehemmiyet göstererek saklamalısınız.

  • Işini bitirmiş ise ondan kalan boyayı muhafaza altına almasını isteyebilirsiniz.
  • Boyacı ne yapması gerektiğini bilir ve ona göre saklar.
  • Boya çalışmasını sizler yapmışsanız kullanılmış boyalar tamamen kapalı kaplarda, saklanmalı ve kesinlikle hava almamalıdır.
  • Boya işi için aldığınız boya fazla ve hiç açılmamış bir kovasında ambalajı açılmamış boyalarsa bunları rutubetsiz, oda sıcaklığında saklamalısınız.

Aldığınız boyaları saklamak için yapmanız gereken size gereken boya kadarını inceltmelisiniz ve fazlasına su katmamalısınız. Boyaya karıştırılan su boyanın bozulmasına ve kokuşmasına sebep olur. Boyanın kimyasının içinde biyosit denilen bir malzeme var bu malzeme su ile karışınca özelliğini yitiriyor ve boyanın geçen zaman içinde kokmasına sebep oluyor.

  1. Uygulama yaparken genelde subazlı boya grubunun malzemelerini kullanır çünkü firmalar bu kimyada malzmeler ürüetmektedir.
  2. Bu boyanın saklanma durumuda aynıdır.
  3. Bizler yılların verdiği tecrübe ile sizlerin sorunlarına uzman kişiler olarak cevap veririz.
  4. Yapmanız gerek nasıl olursa olsun sorununuzu bizim ile paylaşın.

Bütün sorunlarınızı cevaplayalım. Sayfamızın soru soru bölümüne aklınıza gelen her türlü sorunuzu sorabilirsiniz. : Subazlı Boya Nasıl Saklanır

Son kullanma tarihi nasıl anlarız?

Tüm dünyada insanlar, gıda alışverişlerini gerçekleştirirken gıda ambalajı üzerinde ilk görmek istedikleri şey ürünün tüketilmesi için verilen sürenin ne zaman son bulduğudur. İnsan nüfusunun dengesiz artış ve düşüşler gösterdiği, yaşadığımız yüzyılda bu değişimlerle beraber gıda maddelerinde ki bilinçli ya da bilinçsiz israf oranları da artış göstermektedir.

Gıda üretimi ve satışı anlamında endüstriyelleşiyor olmamız, üretilen ürünlerin dünya pazarında geniş kitlelere hitap ediyor olması ve bu tür ürünlerin üretimi, muhafazası, son tüketicinin tüketmesine kadar olan kısımda var olan görsel,tekstürel, mikrobiyolojik yük değeri ve tazeliğini koruyabilmesi adına üreticiler, katkı maddeleri kullanmak gibi alternatif yollara başvurmaktadır.

You might be interested:  Saç Ekildikten Sonra Ne Zaman Çıkar?

Katkı maddelerinin de planlamaya dahil olmasıyla, gıda maddelerinin tüketilebilirlik süresi değişiklikler göstermektedir. Tüketilebilirlik sürelerinin uzamasıyla gıda maddelerine ulaşım kolaylaşmış olduğundan insanlığın gıda maddelerinin israfına olan engelleme eğiliminde de azalma oluşmuştur.

  • Ancak azalan kaynaklar ve 2000’li yıllardan beri dünyada var olan gıda krizleri, insanoğlunun yaptığı bu yanlıştan dönmesi gerektiği sinyallerini vermektedir.
  • Bu sebeple, alınan önlemlerden sadece bir tanesi olan, etiketlerimizin üzerinde bulunan ‘’son kullanma tarihi” (SKT) ibaresi yerine bazı ürünler için ‘’tavsiye edilen tüketim tarihi” (TETT) ibaresinin kullanılmasına karar verilmiştir.

Bu karar ilk olarak AB ülkeleri tarafından 2014 yılının Mayıs ayında Brüksel’ de alınmıştır. Bu tarihte, AB ülkelerinin Tarım Bakanları bir araya gelerek Avrupa’da var olan gıda israfının engellenmesi için öneriler ve çıkış yollarını tartışmışlardır. Toplantıda yapılan konuşmaların bir kısmı çarpıcı istatistiksel verilere dayanmaktadır; ‘’Her bir AB vatandaşı yılda 179 kilogram gıdayı çöpe atıyor.

  • Toplamda bu şekilde 89 milyon ton gıda çöp oluşuyor.
  • İstatistiklere göre, çöpe atılan gıdaların beşte biri orijinal paketleri henüz açılmadan çöpe gidiyor.
  • Bunun en büyük nedeni ise ”son kullanma tarihi”.
  • Söz konusu gıdanın artık tüketilemez olduğunu düşünen halk bunları çöpe atıyor.
  • Bir başka istatistiğe göre ise AB’de 79 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor bunların 16 milyonu ise yardım kuruluşlarına bağlı bulunuyor.

Natural Resources Defence Council (Doğal Kaynakları Koruma Kurulu) konuyla ilgili yayınladığı raporda, bozulmuş olarak nitelendirilen birçok yiyeceğin aslında yenilebilir olduğunu belirtirken, açlık sınırında yaşayan nüfusa rağmen israfın devam ettiğini açıklamıştır.

  1. İngiltere’de geçen yıl nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, ülkede her yıl 8 milyar dolar değerinde, yaklaşık 15 milyon ton yiyecek israf ediliyor.
  2. Avrupa Birliği genelinde ise bu rakamın yılda 90 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.
  3. Türkiye mutfaklarında en çok tahıl ve tahıl ürünleri, sonra sebze, sonra da bakliyat ve meyve tüketiliyor.

Ülkemizde evlerde et ve balık israfı yüzde 3 civarında seyrederken, evlere giren tahıl, bakliyat, meyve ve sebzenin yüzde 16’sı çöpe gidiyor. Bu verilerden yolan çıkan AB ülkeleri ‘’son kullanma tarihi” yerine bazı gıda maddeleri için ‘’tavsiye edilen tüketim tarihi” teriminin kullanılması kararını almışlardır.

Bu karar alınırken bir çok bilim insanının görüş ve deneyleri baz alınarak sonuca varılmıştır. Örneğin; Gıda bilimcisi Dana Gunders, bazı gıdalarda son kullanma tarihlerinin güvenlikten ziyade tada göre belirlendiğini belirtti. Gunders, son kullanma tarihi üzerinden bir ay geçen mısır cipslerinin hala yenebileceğini, ancak tadının bayat olabileceğini söyledi.

Zeytinyağıyla tavada ısıtılırsa mısır cipsinin tekrar çıtır çıtır olabileceği tavsiyesinde bulunan Gunders, hava almayan kaplarda saklamanın da cipslerin ömrünü uzatacağını belirtti. Gıda bilimcisi, yoğurdun altı haftaya kadar dayanabildiğini, üzerinden küfü almanın yeterli olduğunu ileri sürerek, “Son kullanma tarihinden aylar sonra bile yoğurdu yiyorum ve şimdiye dek hiçbir sorun yaşamadım.” dedi.

  • Çikolatanın da aynı şekilde uzun süre dayandığını belirten Gunders, uzun süre bekleyen çikolataların üzerinde havayla teması nedeniyle üzerinde bir tabaka oluşabildiğini, ama bu tabaka küf olmadığından yenebildiğini söyledi.
  • AB ülkelerinin bu konuya hassas yaklaşıp makarna, zeytinyağı, kahve, çay gibi gıda maddelerinde son tüketim tarihi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi ifadesi kullanılmasını yasalaştırması Türkiye’yi de üye olma statüsünden dolayı bu konuya eğilmeye zorlamıştır.

Etiket tebliğinde yapılan revizyon ile beraber Türkiye’de de uygulamaya geçilmiştir. Tebliğde konuyla ilgili kısım aşağıda ki gibidir. Tavsiye edilen tüketim tarihi ve son tüketim tarihi MADDE 24 – (1) Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdalarda ‘son tüketim tarihi’, diğer gıdalarda ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ belirtilir.

‘Son tüketim tarihi’ geçmiş olan gıdalar, 5996 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerine göre güvenilir olmayan gıda olarak kabul edilir. (2) ‘Tavsiye edilen tüketim tarihi’ veya ‘son tüketim tarihi’ bilgilerinden uygun olanı, Ek-7’de yer alan kurallara göre belirtilir.

(3) ‘Son tüketim tarihi’ bilgisinin verilmesini gerektiren gıdalarda, ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ bilgisine yer verilemez. Görmüş olduğunuz gibi ilgili maddenin 1. kısmında son tüketim tarihi ibaresinin kullanıldığı gıdalarda verilen tarihin geçilmesi durumunda gıdanın tükeilmemesi gerektiği, güvenli olmadığı vurgulanmaktadır.

İkinci maddesinde belirtilmiş olan Ek-7 aşağıda ki gibidir. Ek-7 TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ VE SON TÜKETİM TARİHİ BÖLÜM 1 Tavsiye Edilen Tüketim Tarihinin Belirtilmesi 1) (Değişik:RG-3/9/2013-28754) Tavsiye edilen tüketim tarihi, ‘Tavsiye edilen tüketim tarihi’ ifadesi açık bir şekilde kullanılarak veya ‘ tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir.’ şeklinde belirtilir.

Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır. Tavsiye edilen tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere “Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT):” şeklinde atıfta bulunuluyorsa atıf yapılan yerde “TETT:” kısaltması kullanılarak tavsiye edilen tüketim tarihi bildirilir.

a) 3 aydan daha kısa süre muhafaza edilecek olan gıdalarda, gün ve ay olarak belirtilmesi yeterlidir. b) 3 aydan daha uzun ancak 18 aydan daha kısa süre muhafaza edilecek olan gıdalarda, ay ve yıl olarak belirtilmesi yeterlidir. c) 18 aydan daha uzun süre muhafaza edilecek olan gıdalarda, yıl olarak belirtilmesi yeterlidir.

3) Farklı tarih bildirim türlerini zorunlu hale getiren mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki gıdalar için tavsiye edilen tüketim tarihinin belirtilmesi zorunlu değildir:

a) Filizlenmiş tohumlar ve baklagil filizleri gibi benzer ürünler hariç olmak üzere; soyma, doğrama veya benzer işlemlerden geçirilmemiş olan, patates dahil taze meyve ve sebzeler, b) Üzüm dışındaki meyvelerden elde edilen; şaraplar, likör şarapları, köpüren şaraplar, aromatize şaraplar ve benzeri ürünler ile üzümden veya üzüm şırasından üretilen ve Türk Gümrük Tarife Cetvelinde 2206.00 tarife pozisyonu altında yer alan içecekler, c) Hacmen %10 veya daha fazla alkol içeren içecekler,

ç) İçeriğinin doğası gereği normal olarak üretiminden itibaren 24 saat içinde tüketilen fırıncılık veya pastacılık ürünleri,

d) Sirke, e) (Değişik:RG-3/9/2013-28754) İyotlu tuzlar hariç insan tüketimine uygun tuz, f) Katı formdaki şeker, g) Sadece aromalandırılmış ve/veya renklendirilmiş şekerlerden oluşan şekerleme ürünleri,

ğ) Sakızlar ve benzeri çiğneme ürünleri. BÖLÜM 2 Son Tüketim Tarihinin Belirtilmesi 1) (Değişik:RG-3/9/2013-28754) Son tüketim tarihi, ‘son tüketim tarihi’ ifadesi kullanılarak veya ‘ tarihine kadar tüketiniz’ şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır.

  • Son tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere “Son tüketim tarihi (STT):” şeklinde atıfta bulunuluyorsa atıf yapılan yerde “STT:” kısaltması kullanılarak son tüketim tarihi bildirilir.
  • Bu bilgileri takiben, uyulması gereken muhafaza koşulları belirtilir.2) Son tüketim tarihi; gün ve ay olarak veya gerektiğinde gün, ay ve yıl olarak, bu sırayla ve kodlanmadan belirtilir.3) Son tüketim tarihi, her bir bireysel hazır ambalajın üzerinde belirtilir.

Peki bu kavrama (TETT) tüketici gözüyle bakacak olursak tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş bir gıda maddesini tüketmek güvenilir midir? Marketten satın aldığımız bir gıda maddesi üzerinde TETT yazısını gördüğümüzde tarihi geçse dahi bu ürünleri tüketmeli miyiz? Bu soruların cevabını İngiltere’ de yapılmış olan araştırmalara dayanarak şöyle yorumlayabiliriz; İnsanların büyük çoğunluğunun gıdaların tazeliğini son kullanma tarihlerine bakmak yerine, taze olup olmadığını görerek veya koklayarak test ettiği düşünülmektedir.

  1. Buna sebep olarak ise son kullanma tarihlerinin geniş aralıklı hesaplandığı ve bu tarihten birkaç gün sonra da gıdaların kullanımının mümkün olduğudur.
  2. Son kullanma tarihi geçtiği halde tüketilebilen gıdalar ise genel anlamda şekerli (reçel,bal gibi konserve ürünler), tuzlu (turşu), mayalanmış (Alman usulü mayalanmış lahana turşusu) ve kurutulmuş (kraker, bisküvi, yulaf kurabiyesi) kategorisine girebilecek ürünler.

Tüketici olarak bizlerde ürün üzerinde ki tat, koku ve görselliğin kendine has olup olmadığı konusunda duyusal analizler yaparak ürünün tüketilebilir olup olmadığı konusunda yorum yapabiliriz. Küflenmemiş ekmek, yoğurt, salça gibi ürünlere güvenilebilir gözüyle bakarak tüketebiliriz.

  • Bu tür ürünler yüzeysel olarak küflenmiş olsa dahi küflü kısmın diğer kısımlara yayılmasını önleyecek şekilde uzaklaştırılması ile tüketilebilir hale getirebiliriz.
  • Ancak, tavsiye edilen tüketim tarihi içerisinde tüketilmesi durumunda alınacak lezzetin bu tür tüketim koşullarında beklenmemesi gerektiği de aşikardır.

Unutulmadan söylenmesi gereken önemli bir husus da etiket üzerinde ‘’son kullanma tarihi” ya da ‘’. tarihine kadar tüketiniz” ibareleri bulunan gıdaların verilen tarihten sonra tüketilmemesidir. Et ürünleri, süt ürünleri ve mikrobiyolojik çoğalmanın hızlı olacağı gıda maddelerinin de aynı şekilde, belirtilen tüketim tarihinden sonra tüketilmemesi gerekmektedir.

You might be interested:  Saç Yağlanmasına Hangi Şampuan Iyi Gelir?

Tüketilmesi halinde ise gıda zehirlenmeleriyle karşılaşmak ya da uzun vadeli toksik birikimlerin yol açacağı sağlık problemleriyle karşılaşmak sürpriz olmayacaktır. Elbette ki son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin ne kadar tüketildiği, son kullanma tarihinden ne kadar süre sonra tüketildiği gibi parametreler tüketim sonrası yaşanacak problemleri belirlemektedir.

Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.

  1. Bir miktar önce diye belirttiğim süre ürün özelliklerine göre değişken olabilmektedir.
  2. Elbette bu hesaplamalar HACCP gibi profesyonel sistemler kullanan entegre tesislerde uygulanmaktayken merdiven altı ya da küçük çaplı gıda işletmelerinde önemsenmemektedir.
  3. Bu tür hesaplamalar yapan işletmelerin hesap sonucu ortaya çıkan tarihten önce son kullanma tarihi tayin etmesinin sebebi ürünlerin son kullanma tarihleri geçtiği zaman ya da geçmeye yaklaştığı zaman piyasadan geri çekilme süresini göz önünde bulundurmaları ve bu süre içerisinde tüketicin gıda maddesini tüketmesi halinde dahi zarar görmesini önlemektir.

Bu kadar hassas hesap yapan işletmelerin ürünlerinde dahi son kullanma tarihi gelmeden bozulmalar görülebilir. Bunun sebepleri uygun olmayan muhafaza şartları, üretim hataları, ambalaj hataları ve bunlara benzer birçok sebep olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler tüketeceksek dahi şu gıdalara güvenmememiz gerekmektedir; çiğ tavuk, semiz otu-ıspanak gibi toprak kökenli bakteriyel yük içeren sebzeler,peynir (listeria grubu bakterilerin çoğalmasından dolayı), kıyma, şarküteri ürünleridir(salam, sosis, jambon gibi).

Ülkemiz açısından, gıda israfının bu yolla önlenebileceği görüşünde olmamama rağmen denenebilecek bir yöntem olduğu gerçektir. Yöntemin pratikte uygulanabilir olması için bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Üretici firmalardan ziyade toplumsal bilgilendirme yollarına başvurmak daha etkili olacaktır.

Maalesef ülkemizde gıda israfı kavramı sadece ekmek için söz konusudur. Algının tek bir ürün üzerine daraltılmış olması geniş çaplı düşünebilme yetisini kısıtlamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Boston eyaletinde 2015 yılı başlarında tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünler satan bir market açılarak bu konuda ki hassasiyet eyleme dönüştürülmüştür ve örnek alınabilecek bir adımdır.

Son kullanma tarihi ay nerede yazar?

Kredi kartı son kullanma tarihi öğrenme – Kredi kartınızın son kullanma tarihini öğrenirken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır. Mesela 4 haneli rakamlardan oluşan kredi kartı son kullanma tarihinde hangi sayının neyi temsil ettiğini de bilmeniz gerekmektedir.

Redi kartınızın ön yüzünde bulunan son kullanma tarihi genellikle iki sayı şeklinde bulunur. İlk bulunan sayı ay, ikinci sayı ise yılı göstermektedir. Kredi kartlarınızın ön yüzünde direkt olarak görebileceğiniz bu sayılar ile kredi kartınızın son kullanma tarihini öğrenebilirsiniz. Bir kredi kartının ortalama kullanım ömrü 2-3 seneyi kapsamaktadır.

Kişilerin son kullanma tarihinden sonra tekrar başvurusu ile kredi kartını kullanmaya devam etmeleri ilgili banka ile görüşmelerine bağlıdır. Bankanızın son kullanma tarihi ile ilgili bilgileri ilgili bankanızdan arayarak ulaşabilirsiniz. : Kartların Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar, Nereden Öğrenilir? Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi Öğrenme ve Sorgulama

Bir ürünün tarihine nasıl bakılır?

Kozmetiklerin etiketlerindeki kullanım süresi nasıl yazılır? – Satın aldığımız ürünlerin etiketlerinde bazı kısaltmalar bulunur ve genellikle ithal ürünlerde 3M, 6M, 12M ve benzeri ifadeler yer alır. “M” harfi, İngilizce Month (Ay) sözcüğünün kısaltması olarak kozmetiklerin ambalajlarının arka etiketinde, kapağında ya da alt kısmında yer alır.

  • Ozmetiklerin üretim tarihini nasıl öğrenebiliriz? Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur.
  • Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz.
  • Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code’larda bulunur.

Satın aldığınız ürünlerin üretim tarihini batch code ile bulabilmek için linkini kullanabilirsiniz. Kozmetik ürünlerin kullanım süreleri enfeksiyona açık olan göz ve dudaklar için maksimum 6 ay ile sınırlıdır. Örneğin; ruj, maskara, göz ve dudak kalemi gibi makyaj malzemeleri bakteri üremesine karşı sık sık yenisi ile değiştirilmelidir.

  • Tüm bakım ve güzellik ürünlerinizi kullanım sürelerine uygun kullanmak çok önemli olduğu için, ürün sınıfına göre kozmetiklerin kullanım sürelerine göz atalım;
  • Kozmetik ürünlerin kullanım süreleri (açıldıktan sonra)
  • Likit ve krem fondötenler: 12 ile 24 ay arası
  • Concealer: 6 ila 24 ay arası
  • Pudra: 12 ila 24 ay arası
  • Maskara: 6 ay
  • Ruj: 6 ila 12 ay arası
  • Göz ve dudak kalemi: 6 ila 12 ay arası
  • Far: 12 ila 24 ay arası
  • Krem ve toz allık: 12 ila 24 ay arası
  • Nemlendiriciler: 18 ila 24 ay arası
  • Göz kremi: 6 ay
  • Güneş koruyucu: 6 ila 12 ay arası
  • Vücut kremi: 6 ila 12 ay arası

Bu sürelerin tamamen ortalama kullanımları belirttiğini, markaya ve içeriğe göre kullanım sürelerinin değişebileceğini unutmayalım. O nedenle mutlaka 6M, 12M, 24M sembollerine çok dikkat edelim ve açtığınız andan itibaren sürenin işlediğini unutmayın.

Tarihi geçen kozmetiklerinizi kullanmaya devam etmeniz halinde cildinizde tahriş, kızarıklık, döküntü, enfeksiyon gibi alerjik ve mikrobik reaksiyonlar oluşabilir. Ayrıca, aldığınız tüm kozmetiklerin saklama koşullarına da dikkat ederek, ürünlerin kullanım süresi boyunca bozulmasını önleyebilirsiniz.

Detaylar için videomu izlemeyi unutmayın.

  1. Oje: Flormar CC Nude Pink Ruj: Maybelline 745 Wooden Brown Gömlek: Gap
  2. Bileklik: Nike Fuelband

: Kozmetik Ürünlerin Son Kullanma Tarihleri

Saç boyası açıldıktan sonra nasıl saklanır?

Artan Boya Nasıl Saklanır? – Evinizi kendiniz boyuyorsanız boya işi bittiğinde artan boyaları saklamanız oldukça önemlidir Evinizi kendiniz boyuyorsanız boya işi bittiğinde artan boyaları saklamanız oldukça önemlidir. Çünkü hem gerektiğinde düzeltme yapabilmeniz, hem eskidiğinde üstünden geçebilmeniz hem de tasarruf etmenizi sağlar.

Boyaya başlamadan önce kullanacağınız boyayı satın almanız gerekeceği için, öncelikle boyayacağınız alanı ölçerek alımı gerçekleştirmelisiniz. Boya bittikten sonra da, kalan boyayı doğru şekilde saklayarak, gerektiğinde kolayca kullanabilirsiniz. Boya yaparken, boyanın kendi kutusundan değil, aktardığınız farklı bir kovadan alarak boyayın. Bu sayede, artan boyanın bozulmasını engellemiş olursunuz. Boyayı havanın içeri girmesini engelleyen kapalı kaplarda saklayın. Eğer boyayı yarıya kadar kullandıysanız ve kalanını kutuda saklamak istiyorsanız, boyanın üzerini streç film ile sarın. Kapağını kapatın. Kutunun yarısından daha az boyanız kaldıysa onu, daha küçük ve sıkı kapaklı bir kaba aktarmanız gerekir. Bu arada, bir önceki maddede bulunan detayların yazdığı bir etiket hazırlamayı da unutmayın. Boyanın en iyi şekilde saklanması için sabit bir sıcaklıkta boyayı güneş ışığından ve buzlanmadan uzak tutmak gerekir. Bir garaj ya da kulübe boya için idealdir. Eğer hava durumu ile ilgili endişeleriniz varsa boya evde, karanlık bir dolap içerisinde de saklanabilir. Daha sonra boyanın ve üreticisinin adını, renk ismini ya da kodunu ve son kullanım tarihini belirten bir etiket hazırlayıp üstüne yapıştırın.Kolay referans için etiketin üzerine fırça ile boyanın rengini de verebilirsiniz.

Bu noktalara dikkat ederek artan boyaları uzun süre saklayabilirsiniz. Aynı zamanda için çok fazla yer ayırmak zorunda da kalmamış olursunuz. Artan boyaları plastik saklama kaplarına aktararak, duvarlarınıza gerektiğinde rötüş yapabilmek için boyanız elinizin altında olacak ve boyaları saklamanız da kaplayacağı yer küçüldüğü için çok daha kolay olacak.

Saç boyası ne kadar süre beklemeli?

Saç boyasından istenilen verimi elde etmek için boyanın 35-40 dakika bekletilmesi gerekir. Saçlardaki beyazlar yoğun ise bu süre bir saate yakşalabilir. – Saç boyasından istenilen verimi elde etmek için boyanın 35-40 dakika bekletilmesi gerekir. Saçlardaki beyazlar yoğun ise bu süre bir saate yakşalabilir.

  1. Saç boyarken yirmibeşinci dakikadan itibaren boyanın saç üzerindeki etkilerinin kontrol edilmesi.
  2. Aynak: DailyMotion.com Yaşam, Son Dakika Son Dakika › Yaşam › Boya Saçta Ne Kadar Süre Bekletilmeli? – Son Dakika Bu haber DailyMotion.com tarafından hazırlanmış olup habere Sondakika.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır.

DailyMotion.com tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı DailyMotion.com kurumudur.

Saç açıldıktan sonra boya yapılır mı?

Saç açıcıdan sonra saç boyası kullanılabilir. Ancak saçın yıpranmaması, yanmaması için saçınızı açıcı ile açtıktan sonra 2-3 hafta bekleyip saçınızı boyamanız önerilir. Saçınızı açıcı sürdükten 15-20 dk sonra saçınızı yıkayabilirsiniz.