Saç ekim işlemi cerrahi bir operasyon olduğu için her cerrahi girişim sonrasında olduğu gibi bir takım etkenler söz konusu olmaya başlayacaktır. Bunlardan bir tanesi saç ekim işlemi sonrasında uyuşma durumudur. Ekim işlemi yaptıran kişiler bu uyuşmanın ne zaman geçeceğini merak ederler.
Anesteziye bağlı olarak gelişen bu durum hastadan hastaya değişen bir süreçtir. Genellikle uyuşma ilk 24 saat içerisinde kendiliğinden geçer ancak bazı kişilerde nadiren de olsa hassasiyet yaşanabilir. Böyle durumda uyuşukluk bazen 2 ay bazen de 6 ay içerisinde geçecektir. Uyuşmanın nedeni ekim işlemi sırasında hastanın konforunun artırılması amacıyla kullanılan anestezidir.
Derinin uyuşturulması ve kişinin acı hissetmemesi için yapılan lokal anestezi tek bir bölgeye uygulanacağından dolayı uyuşmada o bölgede olacaktır. Bu durum geçici bir süreçtir bunun için endişe etmenize gerek yoktur. Uyuşmanın kaybolduğunun belirtisi ise kaşınma, karıncalanma ve batma durumudur.
Bu süreçler hastanın iyileştiğini de gösterdiğinden dolayı saç kim sonrasında surecin takip edilmesi içinizin rahat etmesi noktasında da önemlidir. Saç ekimi uygulamalarında daha önce kullanılan FUT tekniği sırasında his kaybı neredeyse kalıcı boyutlara kadar ulaşabiliyorken 2002 yılından itibaren uygulanmaya başlayan FUE saç ekimi tekniği bu durumu neredeyse ortadan tümüyle kaldırmıştır.
Saç Ekimi Sonrası Uyuşukluk Süresi Kişiye Göre Değişir Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu durum kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanların vücutları anesteziye karşı daha duyarlıdır. Dolayısıyla ekim işleminin konforunun artırılması için yapılan bu uygulama sonrasında bazı kişilerde anestezi ilacının etkisi uzun sure boyunca geçmeyebilir.
- Uzun sure geçmemesi ise endişe edecek bir durum değildir.
- Bu tamamen doğal olan surecin içerisine bırakılması gereken bir durumdur ve kendiliğinden kaybolacaktır.
- Saç ekim doktorunuz bu konuda sizi detaylı olarak bilgilendireceğinden dolayı süreçle ilgili yaşayacaklarınızı az çok siz de bilirsiniz.
- Saç Ekimi Sonrası Uyuşukluğun İyileşme Belirtileri Saç ekiminin yapıldığı birkaç gün içerisinde kişi ekim ve donör bölgede his kaybı yaşadığından dolayı hiçbir şey hissetmeyebilirler.
Zaman içerisinde kafada meydana gelen kaşıntılar uyuşukluğun geçtiğinin bir kanıtıdır. Kişi adeta kafasına iğneler batırılıyormuş gibi düşünerek karıncalanmaları hissetmeye başlar. Bu durum kişiyi rahatsız ediyor olsa da anestezinin geçtiği bu şekilde anlaşılır.
Contents
Saç ekimi sonrası sinirlere zarar verir mı?
Saç ekimi sinir hasarına neden olur mu ? – Kafa derisi küçük sinir dallarından oluşur. Yüzeye yakındır. Saç nakli esnasında açılan küçük deliklerden ötürü sinir kanalları zarar görebilir. Bu da kafa derisinde kısmen uyuşmaya neden olabilir. Bu küçük bir risktir. Olma olasılığı çok düşüktür.
Saç ekimi sonrası batma hissi nasıl geçer?
Fue saç ekimi sonrasında saçların yıkanması – Fue saç ekimi operasyonunuzu takip eden ilk 10 gün saçlarınızı yıkarken azami dikkat göstermeniz gereken dönemdir. Sizlere tarif edilen yıkama yöntemlerine dikkat ederek yıkama işlemini aksatmamanız gereklidir.
Saç ekiminden kaç gün sonra normal uyku?
On güne kadar yan yatmaktan kaçının – Bu nedenle doktorlar saç ekimi sonrası yüzünüzde ve saç derinizde oluşabilecek şişlikleri önlemek için düz veya yan yatmanızı önermezler. Helia cilt ve saç kliniği’ndeki doktorlarımızın tavsiyelerine uymak, sağlığınızı ve görünümünüzü korumak için çok önemlidir.
Saç ekimi sonrası vitamin şart mi?
Saç Dökülme Sorunu – Saç ekimi sonrası vitamin hapı ne zaman kullanılır sorusu saç dökülme sorunu yaşayan kişilerce çok merak edilen bir durumdur. Günde 50-100 kıl arasındaki dökülme sayısı oldukça yaygın olduğu için saç dökülmesi vücudun normal bir işlevi olarak kabul edilmektedir.
Bununla birlikte, ekilen saç greftlerinin normal dökülme ile ameliyat sonrası dökülme arasındaki farkı net bir şekilde ayırt etmek önemli sayılmaktadır. Saç ekimi sonrası vitamin takviyesi alarak dökülmenin önüne geçmek mümkün olmaktadır. Bazı kimyasal ilaçlar saç uzamasını artırır ve ince tüyleri koyulaştırır, bu ilaçlar yaklaşık 4-6 ay içinde sonuç vermektedir.
Özellikle bu ilaçların 30 yaşından küçük ve sadece 5 yıldan daha kısa bir süredir saç dökülmesi yaşayan kişilerde daha etkili olduğu bilinmektedir. Vücut normal olarak ilacı iyi tolere etse de, yan etkileri olduğu da bildirilmektedir. Saç ekimi yorumları için birçok forum sitesinde yapılmakta ve bunlar kolaylıkla okunmaktadır.
Terlemek saç ekimi ne zarar verir mi?
Bu yaz saç ekimi yaptırmayı düşünüyorsanız, muhtemelen ameliyattan sonra saçınıza ve saç derinize nasıl bakacağınız konusunda endişelisiniz. Birçok kişi saç ekiminden sonra terlemenin sorunlara yol açabileceğini düşünür. Bu mantık çoğu insanda o kadar paniğe neden olur ki normal hayat nakledilen saçların çıkmama korkusuyla sınırlanır.
Saç ekimi sonrası PRP ne zaman yapılmalı?
PRP (Platelet Rich Plasma) Uygulaması Nedir? – PRP, kişinin kanında bulunan ve büyüme faktörlerinden zengin plazmanın enjekte edildiği bölgede doku yenileme yöntemidir. Saç ekimi sonrası ekilen köklerin beslenmesi ve kuvvetlenmesi için PRP tedavisi kullanılmaktadır. PRP saç ekiminden 3 hafta sonra planlanmalıdır.
Saç alınan bölge ne zaman traş edilir?
Saç Ekimi Sonrası Tıraşta Nelere Dikkat Edilmelidir? – Saç ekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de tıraş konusudur. Saç ekiminden etkili bir sonuç elde edebilmek için, saç tıraşının da belirlenen zamanda ve izin verilen yöntemlerle yapılması gerekir.
- Donör bölgenin tıraşı için saç ekiminden sonra en az 3 hafta beklenmeli ve bölgenin hassasiyeti sebebiyle yalnızca makas kullanılmalıdır.
- Tıraş makinesi kullanımı için en az altı ay geçmesi tavsiye edilir.
- Ayrıca saç ekimi sonrası tıraşta dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da hijyen konusudur.
Saç ekimi sonrası enfeksiyon risklerini azaltmak için gerekli hijyenik koşullar sağlanıyor olmalıdır.
Ekilen saç ne zaman kaşınır?
Saç ekimi sonrası kaşıntı genellikle kabuklanmasının sona ermesinin akabinde (2 hafta) geçse de saç ekiminden 2 ay sonra da kaşıntı devam edebilir. Kaşıntı sadece ekim bölgesinin kabuklanmasından değil, ekilen saçların uzamasından dolayı da oluşabilir.
Donör bölge ağrısı ne zaman geçer?
İyileşme sürecinde donör bölgede ağrılar olması son derece normaldir ve kanama olabilir ancak yavaş yavaş iyileşme sürecine geçilmesiyle birlikte, üç günün sonunda ağrılar azalır ve kabuklar iyileşmeye başlar.
Saç ekimi ağrısı kaç gün sürer?
Saç Ekimi Ağrılı Bir İşlem Değildir – Saç ekimi ağrılı bir işlem değildir. Ancak bu, herhangi bir rahatsızlık olmadığı anlamına gelmez. Neyse ki saç ekimi sonrası ortaya çıkabilen ağrılar geçicidir. Ameliyat sonrası ağrı pek çok hastada saç ekimi prosedüründen sonra ortaya çıkar.
Bunun nedeni uygulanan saç ekimi tekniği sırasında şerit hasadı yapılırken periferik sinirlerin kesilmesidir. Saç ekimi sonrası ağrı normalde birkaç gün sürer. Sonraki birkaç gün hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Ancak genellikle 3-4 günden fazla ağrı hissedilmesi gibi bir durum söz konusu olmaz.
Saç ekimi prosedüründen sonra doktor tarafından bu tür ağrıların azaltılması için reçete edilen ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca saç ekiminin hangi teknikle yapıldığı da hissedilen ağrı düzeyini belirleyebilir. Sağlıklı bölgeden saç derisinin derisiyle birlikte saçın tamamen alındığı ve saç dökülmesi olan bölgeye ekildiği teknikte ağrılar daha kapsamlıdır.
Saç ekiminden kaç gün sonra dokunulur?
Saç Ekimi Sonrası Greftler Kaç Günde Tutar? Hastalarımızın bize en çok sorduğu sorulardan birisi de saç ekimi sonrasında greftlerim kaç günde tutar? Bence ilk 10 gün çok kritik, çünkü greftler 10 gün geçtikten sonra yeni yerlerine gayet iyi adapte oluyor.
- Daha sonra yerlerinden çıkmaları çok zor.
- Ufak dokunuşlarla veya şapka vs temasıyla greftlere bir şey olmaz.
- Tabii ki greftlerdeki kabukların tamamen temizlenmesi birkaç gün daha sürebiliyor ama 10 günden sonra bir şeylerin yolunda gitmeme ihtimali çok düşer ve hastalar rahat hareket edebilirler.10 gün sonrasında hastalar, topla yapılan sporlar ya da yakın dövüş sporları gibi kafaya sert darbe riski taşıyanlar dışında her türlü spor aktivitesine başlayabiliyorlar.
Aslında 10, gün sonrasında greftlerin zarar görmesi için ya başınızı sertçe bir yere vurarak kanamasına ve çıkmasına neden olmalısınız ya da grefti tutup kendiniz dışarı çekmelisiniz (bunu sertleşmiş bir kalın kabuk parçasını temizlemeye çalışırken de yapabilirsiniz, dikkatli olun ve kabukları yumuşak masajla temizleyin).
Yıkama ve operasyon sonrası bakım greftlere zarar gelmemesi konusunda anahtar. İlk yıkama genellikle 2. gün yapıldıktan sonra ilk hafta greftlere fazla dokunmadan, nazikçe yıkama yapılmalı.2. haftada biraz daha masaj yaparak kabukların yumuşatılması ve temizlenmesi gerekiyor. Saç ekimi sonrasında ekilen saç greftlerinin kökleri deri içinde kalıp yaşamaya devam ederken, 10-15,
günlerde kıl kısımları yavaşça dökülmeye başlar ve ekilen tüm saçlar, ekimden yaklaşık 1-1.5 ay içinde kaybedilebilir. Bu yüzden hastalar saç greftlerini kalıcı olarak kaybettiklerini düşünebilirler. Fakat deri içinde yaşayan saç kökleri ise yaklaşık 3-4 ay içinde saç üretimi yaparak yeni saçlarınızın çıkışını sağlayacaktır.
Saç ekiminden kac gün sonra şapka Takilabilir?
Saç Ekimi Sonrası Ne Zaman Şapka Takılır? Herkese selamlar. Bugün basit gibi görünen ama çok önemli bir noktaya temas edeceğiz. sürecinin öncesinde araştırma yaptınız ve yaptıracağınız merkeze de karar verdiniz. Bu süreçten sonra ekim işlemi gerçekleşti nelere dikkat edeyim de iyi sonuçlar alayım diye detaylara kafanıza takılıyor olabilir.
- İşte bunlardan bir tanesi de saç ekiminden sonra bere takmak konusudur.
- Genelde saç ekimi sonrası bere takmak yapılan işlemi gizlemek için tercih ediliyor.
- Yani birçok kişi görüp sormasını istemeyen kişiler iyi bir kamufle yöntemi ile sürecin pek fazla görülmesini istemiyorlar.
- Bu gizleme durumu gerçekten haklı gerekçelere dayalı birçok kişiye göre de doğrudur.
Yalnız basit gibi görünen detayları kendiniz bir şey olmaz diyerek yapmamalısınız. Çünkü ektirdiğiniz o kadar saç greftleri boşa gidebilir, bunun içinde önemli derece de hassasiyet şarttır. Şimdi de bu konu hakkında detayları size aktaralım. Saç ekimi işlemi yaptırdıktan sonra hemen şapka takamazsınız.15.
- Günden itibaren şapka kullanmaya başlayabilirisiniz.
- Çünkü ilk 15 günde donör alanına değil ama ekilen saçlara sürtünme yoluyla zarar verip onları açılan kanaldan çıkarabilirsiniz.
- Hiçbir sürtünme işleminin olmaması içinde ilk günlerde kesinlikle kullanmamalısınız.
- Çünkü bu ilk 15 gün içinde ekilen saçlar tam yerine tutunmamıştır, kritik süreç devam etmektedir.
Belirttiğimiz süreden sonra ise artık saç kökleri yeni yerlerine tutunmuştur, herhangi sürtünme olayından etkilenmezler. Yine de şapka kullanmaya başladığınızda mümkün olduğu kadar ekim yapılan bölgeyi hırpalamayın. : Saç Ekimi Sonrası Ne Zaman Şapka Takılır?
Saç ekimi beyni etkiler mi?
Saç ekimi, kafa ve beyin dokusuna zararı var mı? “Saç ekimi yan etkisi veya saç ekiminin zararı var mıdır” diye soracak olursanız, tecrübeli ellerde ve ehil cerrahların ellerinde hiç bir zararı bulunmamaktadır. Ama saç ekimi yaptıktan sonra doktorunuzun kesinlikle tavsiyesine uymanız gerekir.Saç ekimi kafa derisi içinde yapılan bir operasyon olduğundan, kafa kemiği ve iç yapılarıyla hiç alakası yoktur ve bu kısımlara zarar verilmesi olanaksızdır.
Çok kötü şartlarda ve ehil olmayan teknisyenlerin, ” uzmanları”nın yaptığı saç ekimlerinde, donor saha dediğimiz ensedeki verici alanda kalıcı hasar, saç kaybı,ensede kellik, enfeksiyon, nekroz ve saçların hiç çıkmaması gibi istenmeyen sonuçlar alınabilir. Saç ekimini yaptıktan on beş gün sonra normal yaşamınıza dönebilirsiniz.
On gün boyunca travmalara çok dikkat etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Saç ekimi yan etkisi konusun da daha fazla bilgi ve detay almak için sitemizi ziyaret ediniz. : Saç ekimi, kafa ve beyin dokusuna zararı var mı?
Stres ekilen saça zarar verir mi?
Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Konular – Saç ekimi sonrası ve dikkat edilmesi gerekenler, operasyonu gerçekleştiren doktor tarafından hastaya bildirilir. Bu hususlara saç ekimi sonrası dikkat edilip uyulması halinde saç ekimi işleminden beklenen sonucun alınmaması için hiçbir sebep yoktur.
- Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda birkaç olmazsa olmaz kuralı burada belirtmek isteriz.
- Bunun dışında uyulması gereken hususlar doktorunuz tarafından size bildirilecektir.
- Bazı özel uygulamalar gerektiren saç ekimi sonrası dönemin sıkıntısız şekilde atlatılması ve en kısa zamanda yeni saçlarınıza kavuşmak için verilen ilaçların düzenli kullanılması ve önerilen uygulamaların gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır.
Saç Ekiminden Sonra Sizi terletecek, yoracak ve sürekli duş almanıza sebep olacak ağır işlerden uzak durmanız gerekir. Ayrıca terleme sebebiyle saç kökleri de zarar görecek ve sağlıklı şekilde uzayamayacaktır. Stresli gergin ortamlardan uzak durmanız gerekir.
Çünkü stres saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden biridir. Saçlarınızı özellikle stres sebebiyle kaybetmiş biriyseniz, saç ekiminden sonra kesinlikle stresli ortamlarda bulunmayınız. Saç ekiminden sonra birkaç gece cinsel ilişkiden uzak durmanız gereklidir. Saç ekiminden sonra antibiyotik kullanmanız gerekeceği için kesinlikle alkol almamalısınız.
Alkol doğrudan kan yolu ile dolaşım sisteminize karışacağından yeni ekilen saçlarınız için zararlı olacaktır. Saç ekiminden sonra kısmen ağrı ve yorgunluk hissetmeniz mümkündür. Verilen lokal anestezi sebebiyle gerginlik te yaşanabilir. Doktorunuz tarafından tavsiye edilen ilaçları kullanmanız halinde birkaç gün içinde bu şikayetleriniz tamamen ortadan kalkacaktır.
- İlk birkaç gün mümkün olduğunca sırt üstü yatmanız ve uygulama yapılan alanla hiçbir şeyi temas ettirmemeniz gerekir.
- Eğer uygulama başınızın arka tarafına da yapıldı ise yüz üstü yatmanız gerekmektedir.
- Saç ekiminden sonra ekim yapılan alanın üstüne yatmanız halinde ödem yaşanabilir.
- Bunun için endişelenmenize gerek yok.
Birkaç gün içinde bu şişlikler ortadan kalkacaktır. Saç ekiminin ertesi günü ensenizin saç alınan bölgesine konulan bandajın çıkarılarak pansuman yapılması gerekir. Bundan sonra alın bölgenize bir bandaj takılarak ödemin başınızdan alnınıza ve gözlerinize inmesi engellenmiş olacaktır.
- Saç ekiminden sonraki 2.
- Günden itibaren artık ekim yapılan alana herhangi bir uygulama yapılmaz.
- Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaç ve solüsyonların kullanılması gerekir.
- Saç Ekimi Sonrası İlk 3 Gün Yapılması Gerekenler İlk gün kesinlikle saçlar yıkanmamalıdır.
- İkinci gün hastaneye giderek ense bölgenize pansuman yaptırmanız gerekir.
Saçların yıkanması ise ancak 3. günden sonra tavsiye edilir. Daha önce yıkama yapılırsa, saç ekiminden istenilen sonucun alınması zorlaşacaktır. İlk üç gün mümkün olduğunca güneşe çıkmamanız gerekir. Mutlaka çıkmanız gerekiyorsa başınızı sıkmayacak yumuşak kumaştan yapılmış bir şapka ile çıkmanız tavsiye edilir.
Saç ekilen bölgenin hiçbir yerle temas etmemesine ve darbe almamasına özen gösterilmesi şarttır. İlk 3 günde sigara, kahve, çay ve alkol tüketiminden kaçınmak lazımdır. Bunlar doğrudan kana karışan ve uyuşturucu yada uyarıcı içeriği olan maddeler olduğundan yeni ekilen saç kökleriniz bundan çok çabuk etkilenecektir.
Saç Ekimi Sorrası 15 Gün Boyunca Saç ekimi yapılan bölgenin en az 15 gün kesinlikle güneş ışınlarından ve yağmurdan korunması gerekir. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlara girmemek, sıcak veya soğuk su yerine ılık suyla yıkanmak, hamam, sauna, havuz ve denizden uzak durmak gereklidir.
- Böyle yerler ayrıca enfeksiyon riskinizi de artıracağından operasyonun başarı ihtimalini düşürür.
- İlk 3 gün boyunca yıkamadığınız başınızı 3.günden itibaren 15 gün boyunca her gün PH değeri 5.5 olan, anti bakteriyel ve kimyasal içeriği az olan şampuanlarla yıkamanız şarttır.
- Bu tür şampuanlar kafa derinizdeki bakteri ve mikropları öldürerek saç köklerinin gelişmesini sağlayacaktır.
Saç ekiminden bir hafta kadar sonra kafa derinizdeki izler geçer, kabuklanmalar dökülür. Operasyon sırasında oluşan kesiler veya yara izleri tamamen geçecektir. Bunun için endişelenmenize gerek yoktur. Operasyondan sonraki günlerde saç köklerinin alıntığı kısımlarda küçük kızarıklıklar veya sivilcelenmeler görülebilir.
İlaçlarınızı düzenli kullanmanız ve hijyeninize dikkat etmeniz halinde, bunlar bir süre sonra geçecektir. Saçların 3 günden sonra ilk defa yıkanacağı zaman, uygulama yapılan merkezde yıkanması tavsiye edilir. Bu hem operasyon sonrası kontrolü sağlar hem de kullanılan malzemeler profesyonel olduğundan yıkama işlemi sorun yaratmaz.
Saç ekiminden sonra kullanmanız için verilen özel solüsyon düzenli ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Özellikle ilk 15 gün kullanılması çok önemlidir. Bu sürede günde bir veya iki kere parmak uçları ile uygulanacak bu losyon, yaklaşık 45 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanmalı ve akabinde kafa derisi PH 5.5 olan anti bakteriyel bir şampuanla yıkanmalıdır.
- Yıkama yapılırken yumuşak hareketlerle ve masaj şeklinde uygulama gerçekleştirilmelidir.
- Operasyondan sonra yapmanız gereken her şey size tek tek anlatılacak ve gösterilecektir.
- Yıkama yapılmaya başladıktan yaklaşık bir hafta sonra ekilen bölgedeki teller dökülmeye başlar.
- Bunu görünce paniklemenize veya saç ekiminin işe yaramadığını düşünmenize gerek yoktur.
Bu doğal bir süreçtir. Operasyondan birkaç ay sonra derinin 1.5 cm altına kadar yerleştirilen köklerden yeni saçlar çıkmaya başlayacaktır. Saç ekimi yapıldıktan sonra 10. günden itibaren kafa derisinde meydana gelen kabuklanmalar dökülmeye başlar. Eğer cilt yapınız sebebiyle bu dökülme gecikirse yıkanırken yumuşak masaj hareketleri ile bunu kolaylaştırabilirsiniz.
Saç ekiminden sonra ekim yapılan bölgeniz temiz ve hijyenik olması çok önemlidir. Saç derisinde kaşıntılar meydana geldiyse bunu doktorunuza bildirerek bir ilaç tavsiye etmesini isteyiniz. Ekim yapılan bölgeye jöle, sprey, briyantin gibi maddelerin kesinlikle uygulanmaması gerekir. Saç ekiminden sonraki birkaç ay boyunca saç kurutma veya şekillendiricileri kullanmamaya özen göstermelisiniz.
Çünkü fön veya kurutma makinesinden çıkan sıcak hava ekim yapılan köklere zarar vermektedir. Mümkün olduğunca havlu ile kurutma yapılması tavsiye edilir. Saç ekiminden sonraki 1- 1.5 yıl boyunca saçlarınızın sağlıklı kalması ve uzaması için gerekli özeni azami oranda göstermeniz gereklidir.
Kimyasal içeriği düşük şampuanlar kullanmanız, saçlarınız çıkmaya başladıktan sonra buna güvenerek tedbiri elden bırakmamanız, temizliğe özen göstermeniz, saçlarınızı ve saç derinizi etkileyecek her türlü maddeden ve sert hareketten kaçınmanız gerekir. Saç ekimi estetik kaygılarla gerçekleştirilse dahi tıbbi bir uygulamadır.
Bu yüzden saç ekimi yaptırmadan önce detaylı bir araştırma yapmanız ve bu konuda uzman bir uygulama merkezi bulmanız gerekir. Aksi takdirde beklentilerinizi karşılamanız mümkün olmadığı gibi para kaybına uğrar hatta sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Özellikle saç ekimi sonraki dikkat edilmesi gerekenler hususunda doktorunuzu can kulağıyla dinlemeniz, verdiği ilaçları düzenli kullanmanız, tavsiyelerine uymanız ve düzenli olarak kontrole gitmeniz gerekir.
Saç ekimi zararları nelerdir?
- DK Klinik
- UYGULAMALAR
- SAÇ EKİMİ
- SIK SORULAN SORULAR
- SAÇ EKİMİNDEN ÖNCE
- Saç Ekiminin Olası Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?
Saç ekimi doktor kontrolünde, güvenilir merkezlerde, uzman bir ekibin desteğiyle yapıldığı takdirde son derece güvenli bir işlemdir. Diğer yandan saç ekiminde güvenliğin tam olarak sağlanması için uyulması gereken kurallar vardır: 1- Sağlık Bakanlığı tarafından, saç ekimi işleminin yapılmasına sadece hastane ve poliklinik (klinik) statüsündeki ruhsatlı işletmelerde yapılmasına izin verilmiştir.
- İşlem yapılan hastane ve poliklinikler cerrahi sterilizasyon koşullarına uymak zorundadır ve denetlenirler.
- Dolayısıyla eğer çeşitli nedenlerle merdivenaltı diye tabir edilen bir yerde işleminizi yaptırırsanız sağlık, maliyet ve işlem verimliliği açısından karşılaşabileceğiniz riskler vardır.
- Saç ekimi yapan ekibin yönetimi mutlaka dermatoloji uzmanı veya plastik cerrahi uzmanı yapmalı ve ekimlerde mutlaka doktorun bulunması gerekmektedir 2- Saç ekimi işlemi, saç dökülme patterni açık şekilde belli olmayan kişilere yapılmamalıdır.
Saçının ileride ne kadarının döküleceği, dökülürken nasıl bir pattern izleyeceği belli olmayan ki bu kişiler genellikle 30 yaşın altındaki saç ekim adaylarıdır, ileride yeniden saç ektirmek zorunda kalabilirler. Ayrıca bu kişilerin saçları ekildikten sonra saçları dökülmeye devam edeceği için estetiksel açıdan olumsuz bir durumla karşılaşabilirler.3- Eğer saç ekimi için ense bölgeniz dışındaki bölgeler donör bölge olarak kullanılırsa ileride ekilen saçların dökülme ihtimali artar.
Bu yüzden saç ekimi işlemi ense bölgesindeki saçlar kullanılarak yapılmalıdır.4- Yaygınlığı giderek azalsa da eğer FUT tekniği ile ekim yaptırmayı düşünüyorsanız, saçınızda oluşacak kesi alanından ötürü iz oluşacağını bilmeniz gerekir. Her ne kadar FUE tekniğinde de iz oluşabilse de, bu izler yüzlerce minyatür izden oluştuğu için fark edilmesi oldukça güçtür.
Ancak saçlar el ile aralanıp oldukça yakından bakılınca fark edilebilirler.5- Saç folikülleri, genetik olarak dökülmemeye programlanmış ense üstündeki bölgeden değil de, kafanın bu bölge dışındaki yerlerinden toplanır ve ekilirse, ekilen saçlar tamamen dökülebilir.
- Bunun nedeni saçın dökülme geni taşıyan bölgelerden toplanmasıdır.
- Bu durum yalnıza tecrübesiz doktor ve ekiplerin elinde gerçekleşir.
- Saç ekimi işlemi güvenilir merkezlerde yapıldığı takdirde, lokal anestezi altında yapılan estetik bir operasyon olduğu için ciddi bir yan etki göstermez.
- Saç ekimi yapılan ya da saçların toplandığı bölgede morarma, hassasiyet, kızarıklık ve sıcaklık artışı, saçın alındığı ya da nakil edildiği bölgelerde oluşan küçük kabuklar, hissizlik işlemden sonra görülebilecek geçici yan etkilerdir.
Operasyonun ciddi sayılabilecek risklerin arasında hastaların sadece küçük bir bölümünde görülen şok dökülmedir. Şok dökülme ile yitirilen saçlar bir süre sonra yerine gelmektedir. Kişinin ekimden sonra estetik açıdan istediği sonucu alamaması diğer önemli bir risktir.
- « İdeal Saç Ekimi Kaç Greft Olmalıdır?
- Saç Ekimi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? »
Donör bölge ne zaman kapanır?
Donör Bölge Ne Zaman Tıraş Edilir? – Saç ekimi işlemi sonrasında donör bölgenin iyileşmesi için yaklaşık 10 günlük bir sürenin geçmiş olması gerekir. Bu sürecin uzunluğu kişinin genel sağlık durumuna, bağışıklık sistemine ve metabolik yapısına göre farklılık gösterebilir.
- Imi hastalarda bu süreç çok kısa sürerken kimilerinde daha yavaş seyredebilir.
- Genellikle operasyon sonrası 10.
- Günün bitmesiyle birlikte donör bölgede açık olan yaralar kapanır.
- Greft alımı için tıraş edilen saçların yeniden uzaması biraz zaman alabilir.
- Donör bölgenin tıraş edilebilmesi için saç ekimi operasyonunun üzerinden en az üç hafta geçmiş olması gerekir.
Saç ekimi operasyonundan sonra donör bölgede tıraş edilen saçların yeniden makasla kesilebilecek seviyeye gelmesi bir ayı geçebilir. Bunun dışında makine tıraşı veya saç kazıtmak gibi uygulamalar için en az 6 ay beklenmesi tavsiye edilir.