Elektrikli su ısıtıcısı, saç kurutma makinesi ya da elektrikli fırınların nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi? Elektrikli ısıtıcılarda elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmek için iletken tellerden yararlanılır. Üzerinden akım geçen teller giderek ısınırken çevreye ısı yayar.
- Ancak bu durum akıllara şöyle bir soruyu da getirir: Tüm elektrikli cihazlarda iletken teller vardır.
- Peki öyleyse neden diğer elektrikli cihazlar da -örneğin televizyonlar ve bilgisayarlar da- elektrikli ısıtıcılar kadar çok ısı yaymıyor? Elektrik akımı bir malzemenin üzerinden geçerken malzemeyi oluşturan atomlarla sık sık çarpışır.
Bu sırada elektronlardaki enerjinin bir kısmı malzemeye aktarılır ve malzeme ısınır. Çarpışmalar ne kadar çoksa ısıya dönüşen enerji miktarı da o kadar çoktur. Bu çarpışmalar, aynı zamanda, bir malzemenin elektrik akımına karşı gösterdiği direncin de kaynağıdır.
Üzerinden aynı miktarda akım geçen iki telden direnci daha büyük olan daha çok ısınır. Üzerinden akım geçen bir iletkende açığa çıkan ısı tehlikeli olabileceği gibi hayatımızı kolaylaştıran bazı uygulamalarda da kullanılır. Sıradan elektrikli cihazlarda ve elektrik aktarım hatlarında iletkenliği yüksek (direnci düşük) malzemeler kullanılır.
Çünkü akımı taşıyan teller ne kadar çok ısınırsa aktarılan enerjideki kayıp o kadar çok olacaktır. Isıtıcılarda ise aksine direnci yüksek malzemeler tercih edilir. Çünkü teller ne kadar çok ısınırsa çevresini o kadar çok ısıtacaktır. Elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüştüğü araçlarda genellikle direnci yüksek olan nikel-krom teller kullanılır. Nelere İhtiyacımız Var?
1 adet 9 cm x 18 cm boyutlarında duralit 2 adet 1,5 cm x 1,5 cm x 18 cm boyutlarında tahta 2 adet 1,5 cm x 1,5 cm x 9 cm boyutlarında tahta 1 adet 1,5 cm x 1,5 cm x 7,5 cm boyutlarında tahta 1 adet mini anahtar 1 adet dörtlü pil yatağı 1 adet 3 cm uzunluğunda vida 2 adet 2 cm uzunluğunda somunlu vida 1 adet 1,5 cm uzunluğunda vida 2 adet 0,5 cm uzunluğunda vida 1 adet cam çivisi 4 adet 1,5 V’luk kalem pil 14 cm uzunluğunda krom-nikel tel İletken kablo Tutkal Çift taraflı bant Tornavida Cetvel Kalem Köpük (strafor) Matkap
Uyarı: Kesici ve delici aletler dikkatli kullanılmalıdır. Ne Yapıyoruz?, Tornavida veya matkap yardımıyla 9 cm x 18 cm boyutlarındaki duralitte 2 mm, 3 mm ve 0,9 cm çapında delikler açalım.
,1,5 cm x 1,5 cm x 18 cm boyutlarındaki tahtaları çift taraflı bant kullanarak duralitin alt kısmına sabitleyelim.
,1,5 cm x 1,5 cm x 9 cm ve 1,5 cm x 1,5 cm x 7,5 cm boyutlarındaki tahtalarda tornavida veya matkap ile 0,4 mm, 0,3 mm ve 0,2 mm çapında delikler açalım.
, Bu aşamada tahtaları duralite sabitleme işini yapıyoruz.
1,5 cm x 1,5 cm x 9 cm boyutlarındaki tahtaları 3 cm’lik vida ve tutkal kullanarak “L” harfi şeklinde birleştirelim. Bu işlemi yaparken delik açtığımız tahtanın üste gelmesine dikkat edelim.
“L” şeklindeki tahtayı 1,5 cm uzunluğundaki vida ile duralite sabitleyelim.
1,5 cm x 1,5 cm x 7,5 cm boyutlarındaki tahtayı çift taraflı bant ile duralite yapıştıralım. Bu işlemi yaparken tahtada açtığımız 0,4 mm çapındaki delik ile duralitte açtığımız 0,9 cm çapındaki deliklerin üst üste gelmesine dikkat edelim. Daha da sağlamlaştırmak adına cam çivisi de kullanabiliriz.
, Bu aşamada pil yatağı, anahtar ve somunlu vidaları düzeneğimize bağlıyoruz.
Somunlu vidaları görseldeki gibi tahtalara vidalayalım.
Pil yatağını çift taraflı bant ile, anahtarı ise 0,5 cm uzunluğundaki vidaları kullanarak düzeneğimize sabitleyelim ve görseldeki gibi iletken kablolar ile bağlantılarını yapalım.
, Krom-nikel teli, gergin bir şekilde duracak şekilde, somunlu vidalara bağlayalım.
, Pilleri pil yatağına yerleştirelim.
Düzeneğimiz artık hazır. Bir parça köpük (strafor) ile düzeneğimizi test edelim.
Ne OIdu? Anahtarı kapalı konuma getirdiğimizde pilde depolanan kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşür. Elektrik enerjisi ise direnci yüksek olan krom-nikel telden geçerken ısıya dönüşür. Açığa çıkan ısı enerjisi, ısıya karşı direnci zayıf olan köpüğü keser.
Komisyon, 8. Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Kitabı, Millî Eğitim Bakanlığı Yayınevi, Ankara, 2012.
Yazar Hakkında: Namdar Gürsönmez Fen Bilimleri Öğretmeni İzmir Çiğli-Karşıyaka Aydoğan Yağcı Bilim ve Sanat Merkezi Bilim Genç web sitesinde yayınlanan yazı, haber, video, fotoğraf, çizim ve animasyonların her türlü hakkı TÜBİTAK’a aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi olsa alıntı yapılamaz, kopyalanamaz ve başka yerde yayınlanamaz.
Contents
- 0.1 Saç kurutma makinesi elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürür mü?
- 0.2 Çamaşır makinesi elektrik enerjisini hangi tür enerjiye dönüştürür?
- 0.3 Saç kurutma makinesi hangi elektrik kaynağı ile çalışıyor?
- 0.4 Saç kurutma makinesi neyle çalışır?
- 0.5 Elektrik enerjisi hangi enerji türlerine dönüşür?
- 0.6 Elektrik enerjisinin dönüşümü nedir?
- 1 Elektrik enerjisi hareket enerjisine nasıl dönüşür?
- 2 Hesap makinesi güneş enerjisini hangi enerjiye dönüştürür?
Saç kurutma makinesi hangi enerji türüne dönüşür?
Ütü, bulaşık makinesi ve saç kurutma makineleri de elektriğin ısıya dönüşmesiyle çalışır.
Saç kurutma makinesi elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürür mü?
Saç kurutma makinesinde elektrik enerjisi sadece hareket enerjisine dönüştürülür.
Çamaşır makinesi elektrik enerjisini hangi tür enerjiye dönüştürür?
Doğrulanmış Cevap. Elektrik enerjisi çamaşır makinesinde ısı ve kinetik enerjisine dönüşür.
Saç kurutma makinesi hangi elektrik kaynağı ile çalışıyor?
Saç kurutma makinesi şehir elektriği ile çalışır. Saç kurutma makinesi : -Saçlarımızı kurutmak için oluşturulan makinedir.
Saç kurutma makinesi neyle çalışır?
Basit bir mantıkla elektrik motorunda yüksek güç yüksek fan hızı düşük güç düşük fan hızı. Güç arttıkça hız artar.2) Bu fan dışarıdaki havayı saç kurutma makinesinin içine çeker ve merkezden yanlara doğru iter. Bu hava düz bir hat izleyerek saatte 60 km’lik bir hızla dışarı çıkar.
Elektrik enerjisi hangi enerji türlerine dönüşür?
Fen Bilimleri uygulamaları olarak öğrenilmesi gereken derslerden biridir. İlkokul düzeyinden itibaren okullarda verilen bu ders, temel konulardan başlar. Ortaokul düzeyinde ise daha bilimsel terimler ve laboratuvarlarda uygulamalı olarak devam eder. Peki, ortaokul derslerinden biri olan elektrik ve hareket enerjisi konu anlamı nedir? Enerjiler arasındaki dönüşümler nasıl gerçekleşir? İşte detaylar.
Elektrik enerjisi her alanda ihtiyaç duyulan bir kaynaktır. Modern hayatın temelidir. Elektrik nasıl bir enerji türüdür? Nasıl üretilir? Hayatımıza etkisi nedir? Gibi başlıklarda öğrenciler araştırmalar yapar, bu şekilde okul derslerine ek kaynak elde etmiş olurlar. Elektrik Enerjisi Nedir? Elektrik potansiyel enerjiden türetilen enerjiye elektrik enerjisi denir.
Bu enerji bir elektrik devresi tarafından çekilir. Tüketilen enerji bu şekilde açığa çıkar. Devrede üretilen elektrik akımı ve elektrik potansiyeli kombinasyonu ile elde edilir. Elektriksel potansiyel enerji başka bir enerjiye de dönüştürülebilir. Kullanılmadan önce tüm elektrik enerjileri potansiyel enerjidir.
Potansiyel enerjiden elde edilen elektrik enerjisi ısı, ışık, hareket gibi enerji türleri olarak açıklanabilir. Elektrik enerjisinin dönüşümünü 5 başlıkta inceleyebiliriz.1.) Elektrik Enerjisinin Isı Enerjisine Dönüşmesi Elektrik enerjisi tellerden geçerken ısı enerjisine dönüşmektedir. Nikel –krom, tungtesn gibi maddeler dirençleri bakımından yüksektir.
Bu metaller üzerinden elektrik enerjisi geçerken ısı enerjisi açığa çıkarır. Elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirmek için araçlarda rezistans yer almaktadır. Bulaşık makineleri, su ısıtıcıları, elektrik sobası, saç kurutma makinesi, ütü ve fırın gibi cihazlarda da direnç fazladır.
- Mutlaka rezistans bulunur.
- Elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşmesinin bağlı olduğu etkenler: * İletkenin direnci * Akım miktarı * Akım geçiş süresi 2.)Elektrik Enerjisinin Işık Enerjisine Dönüşmesi LED lamba, floresan, ampul ve neon lambalar elektrik enerjisinin ışık enerjisine dönüştüren araçlardır.
Ampul enerji verimi bakımından oldukça düşüktür. Akkor filamanlı ampullerde enerjinin yüzde 95’i ısıya dönüşürken yüzde 5’i ışık enerjisine dönüşür. Floresan lambalar içerisinde soy gaz ve cıva buharı bulunan modellerdir. Cam kenarında ise fosfor tabakası bulunur.
- Daha fazla ışık yayar.
- Led lambalar ise günümüzdeki en popüler aydınlatma araçlarıdır.
- Elektrik enerjisinin büyük bölümünü ışığa çevirir.
- Bu nedenle de verimi yüksek kullanımları vardır.3.) Sigorta Elektrik araçlarının fazla elektrik akımı çektiğinde akımı kesmek için sigorta kullanılmaktadır.
- Sigortalar devreye seri olarak bağlanmaktadır.
Kısa devre oluştuğunda da elektrik akımını kesmek için kullanılabiliyor. Sigortalar iki çeşittir. Birincisi eriyen telli sigortalardır. Fazla akım geçtiğinde tel erir. Bu şekilde elektrik devresinden akım geçmez. Elektrikli araçlarda ve otomobillerde bu çeşit sigortalar yer alır.
- İkinci olarak manyetik sigortalardır.
- Bunlar içinde elektromıknatıslar bulunur.
- Fazla akım olduğunda metal şeridi kendine çeker.
- Devreden akım geçmez.
- Çok pratik kullanımları nedeni ile çokça tercih edilir.4.) Elektrik Enerjisinin Hareket Enerjisine Dönüşümü Hareket Enerjisi Nedir? Hareket halindeki cisimler hareket enerjisine sahiptir.
Yuvarlanan bir top, koşan bir atlet, akan su hatta yüzen balinada bile hareket enerjisi bulunur. Elektrik enerjisi, güneş enerjisi, kimyasal enerji, nükleer enerji gibi hareket enerjisi de bir enerji çeşididir. Kinetik enerji olarak ta adlandırılır. Çevremizdeki her cismin belli bir kinetik enerjisi bulunur.
Cismin sürati ile doğru orantılı olarak kinetik enerji artar ya da azalır. Elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirmek için elektrik motorları gereklidir. Su pompası, çamaşır makinesi, matkap, vantilatör, mikser gibi araçlarda elektrik motorları kullanılmaktadır. Elektrik motorunun içinde elektromıknatıs yer almaktadır.5.) Hareket Enerjisinin Elektrik Enerjisine Dönüşümü Hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren araçlara jeneratör denilmektedir.
Bisiklet gibi araçlarda ise enerji üretmek için dinamo kullanılmaktadır.
Elektrik enerjisinin dönüşümü nedir?
Elektrik Enerjisinin Isı Enerjisine Dönüşümü Örnekleri Fırında, elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşmektedir. Tost makinesinde, elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşmektedir. Elektrik sobasında, elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşmektedir. Ampulde, elektrik enerjisi hem ısı hem de ışık enerjisine dönüşmektedir.
Elektrik enerjisi hareket enerjisine nasıl dönüşür?
Enerji gözle görülemediği için etkileri göz önüne alınarak iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanır. Enerji bir biçimden başka bir biçime dönüşebilir. Bu dönüşümde toplam enerji sabit kalır. Buna enerjinin korunum yasası diyoruz. Bu projemizde enerji dönüşümünün gerçekleştiği bir düzenek tasarlayacağız. Nelere İhtiyacımız Var?
2 adet 1,5 V’luk pil 1 adet pil yatağı (ikili) 1 adet 3 V’luk DC motor 1 adet plastik pervane 1 adet devre anahtarı 4 adet CD (küçük boy) 15 cm iletken tel 1 adet pet şişe (orta boy) 2 adet çöp şiş 8 adet pet şişe kapağı 2 adet pipet Silikon tabancası ve silikon Makas Cetvel
Uyarı: Kesici ve delici aletler dikkatli kullanılmalıdır. Silikon tabancasını kullanırken dikkatli olunmalıdır. Ne Yapıyoruz? 1- Plastik kapakları merkezlerinden delelim ve CD’lere silikon ile yapıştıralım.
2- Çöp şişten 15 cm, pipetten ise 10 cm uzunluğunda ikişer parça keselim.
3- Çöp şişi pipetin iç kısmından geçirerek uçlarına plastik kapaklı CD’leri takalım ve dış kısmına merkezlerinde delikler açtığımız plastik kapakları silikon ile sabitleyelim.
4- Çöp şiş, pipet ve CD’lerden oluşturduğumuz düzeneği pet şişeye silikon ile yapıştıralım.
5- Pil yatağını, devre anahtarını ve DC motoru görseldeki gibi silikon ile yapıştıralım ve iletken tellerle aralarındaki bağlantıları tamamlayalım.
6- Pilleri pil yatağına yerleştirelim ve pervaneyi elektrik motoruna takalım. Ayrıca şişe kapağının ucuna çarpma etkisini azaltacak bir sünger yapıştırabilirsiniz.
7- Artık enerji dönüşümü ve hareket düzeneğimiz çalışmaya hazır.
Ne Oldu? Enerji dönüşümü ve hareketin gerçekleşeceği düzenekte devre anahtarını kapalı konuma getirdiğimizde pilin depoladığı kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşür. Elektrik enerjisi iletken teller ile elektrik motoruna aktarıldığında, elektrik motoru elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürerek pervanenin hızla dönmesini sağlar ve yapay bir hava akımı oluşturur.
Televizyon elektrik enerjisini hangi enerjiye dönüştürür?
Televizyon, elektrik enerjisinden ses ve ışık enerjisine dönüşür.
Hesap makinesi güneş enerjisini hangi enerjiye dönüştürür?
Çalışması – Güneş pili en basit anlamda eskiden beri kullandığımız hesap makineları içerisinde de bulunabilen ve güneşten enerjisini elektrik enerjisine çeviren pillerdir. Düşük ve yüksek voltajlı birçok uygulama için farklı güneş pilleri elektrik ihtiyacı bulunan her alanda kullanılabilme özelliğine sahiptir.
- Güneş ışığındaki fotonlar, elektronları yarı iletken metalik bir yonga plakasının bir katmanından bir diğer katmanına hareket ettiren enerjiyi sağlar.
- Elektronların bu hareketi bir akım yaratır.
- İki tür güneş hücresi kullanılmaktadır: silikon ve gallium arsenid,
- Uydular gallium arsenidi kullanırlarken silikonlar ise genellikle yerküredeki uygulamalarda kullanılmaktadır.
Hücrenin üst tabakaları yansımayı önleyici kaplama ve korumalardan oluşur. Güneş hücreleri son derece kırılgan olduklarından böyle bir koruma çatlama ve kırılmaları önlemek açısından gereklidir. Aksi halde hücrenin çalışması sekteye uğrar ve bu da enerji kaybına sebep olur.
- Işık bu katmanlara nüfuz ettiğinde silikon veya gallium arsenid’e çarpar.
- P ve N tabakaları arasındaki bölümlerin farklılıkları sebebiyle güneşten gelen enerji bunlara çarptığında elektronların N tabakasından P tabakasına akışı sağlanmış olur.
- P ve N tabakaları arasına tel çekilmek(?) suretiyle güneş hücresi artı ve eksi kutuplara sahip bir pil halini alır ve böylelikle bir araca güç sağlamak için kullanılabilir.
Depolama özelliği gösteren araçlarda piyasada bulunabilen yerküre bazında kullanılan silikon piller kullanılır. Tek tek sayısız hücreler “Güneş Panelini” oluşturmak için bir araya getirilir. Kullanılan motora bağlı olarak bu paneller 12 ila 1000 volt arasında gerilimde ve sonsuz watta kadar güç sağlayabilirler.
- Güneş ışığının yoğunluğu, havanın bulutu olması ve hava sıcaklığı güneş panelinin ürettiği gücü etkiler.
- Diğer tip güneş arabalarında ise herhangi bir tip güneş hücresi kullanılabilir.
- Bu esneklik sebebiyle birçok güneş arabası takımı uzayda kullanılan gallium arsenid güneş hücrelerini kullanırlar.
- Bu piller geleneksel silikon pillere oranla genellikle daha ufak ve çok daha pahalıdırlar.
Ancak bunlardan çok daha verimlidirler. Bu iki hücre arasındaki güç farkı 1000 watt a kadar çıkabilirken maliyet en az 10 kat daha fazladır. Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarı iletken maddelerdir.
Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 60 cm² ile 160 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır. Güneş pilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir.
(Güneş pillerinin yapısı ve çalışması) Güneş enerjisi, güneş pilinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir. Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş pili modülü ya da fotovoltaik modül (güneş paneli) adı verilir.
El feneri elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştürür mü?
El feneri, ışık vermesi amacıyla saydam bir maddeden yapılmış ya da bir parçası olan ve içinde bir ışık kaynağı bulunan bir alettir. El fenerinin içindeki ampul pilden aldığı elektrik enerjisini, ışık enerjisine dönüştürür ve bu sayede ampulden ışık gelir.
Vantilatör gibi aletlerin elektrik enerjisine dönüştürdüğü enerji türü nedir?
Vantilatör gibi aletler elektrik enerjisini mekanik enerjiye (hareket enerjisine ) dönüştürürler.
Çamaşır makinesi hangi enerji kaynağı ile çalışır?
1) Şehir Elektriği : Evimizde kullandığımız televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, ampul gibi birçok araç, şehir elektriği ile çalışır. Şehir elektriği ; su, kömür, petrol, doğal gaz, rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak enerji santrallerde üretilir.
Kurutma makinesi nasıl çalışır?
Kurutma Makinelerinin Çalışma Prensibi – Çoğu kurutma makinelerinde tambur denilen davul şeklinde ve dönmeye müsait bir hazne bulunuyor. Çamaşırlardaki yoğun olan nemin buharlaşması için haznedeki deliklerden çok sıcak hava verilir. Makinedeki hazne çamaşırların kuruması için çok yavaş döner.
Fırın hangi elektrik enerjisi ile çalışır?
Doğrulanmış Cevap. Buzdolabı, fırın gibi çok elektrik kullanılan aletlerin kullandığı elektrik kaynağı ŞEHİR CEREYANI veya ŞEHİR ELEKTRİĞİ şeklinde olacaktır. Şehir cereyanı veya şehir elektriği; illerde belirli bir merkezden bir elektrik ağıyla dağıtılan elektrik akımına denir.
Saç kurutma makinesi iyon özelliği nedir?
Negatif iyonlar, saçlarınızda biriken statik elektriği atar ve böylece saçınız daha yumuşak ve parlak bir yapıya kavuşur.
Saç kurutma makinesi elektrik motoru var mı?
Saç kurutma Makinesi → Elektrik motoru vardır.
Saç kurutma makinesi ne kadar enerji harcar?
Saç kurutma makinesinin tükettiği güç modeline göre değişiklik gösterecektir. Ortalama bir saç kurutma makinesi 2.200 watt elektrik harcar. Güneş enerjisi sistemlerinde saç kurutma makinesi kullanılması için inverter seçimi önemlidir. Saç kurutma makinesi uzun süre çalışmadığından akülerden çok fazla elektrik harcamaz fakat inverter saç kurutma makinesinin kullandığı anlık gücü kaldıracak güçte olmalıdır.